Oldal kiválasztása
Ma már egyre korábbra tehető „életem első fogyókúrája”. Vagyis a pillanat, amikor az ember fia/lánya rááll a mérlegre, belenéz a tükörbe és úgy dönt: márpedig lefogyok. A legtöbb esetben a tinikor elején következik be ez a kritikus pillanat, de sajnos nem ritka, hogy már általános iskolás lányok is szenvednek attól a betegségtől, amelyet gyűjtőnevén étkezési vagy táplálkozási rendellenességnek nevezünk.

Táplálkozási zavarok

Sokáig csak az anorexia és a bulimia volt ismert az étkezési rendellenességek közül, de ma már lényegesen sokrétűbb a probléma. Az étkezési zavarok egyre korábban kezdődnek. már a kisiskolás, elsősorban lányokat érdemes szemmel tartani és figyelni a legapróbb változásokra is.

Melyek a legszembetűnőbb jelei az étkezési zavarnak?

Eltorzult testkép. (Például egy teljesen átlagos testalkatú gyermek önmagát túl kövérnek, hájasnak titulálja, túl nagyméretű ruhákat próbál fel az üzletekben, rosszul ítéli meg a testsúlyát, ruhaméretét stb.)
Gyakran hagy ki étkezéseket, hazudik arról, mikor és mennyit evett. (Például nem ül le a családdal vacsorázni, mondván, hogy evett a barátnőjénél, a büfében vagy bárhol máshol.)
Esetenként egyszerre túl sokat, habzsolva eszik.
Étkezések után azonnal elhagyja az asztalt.
Szélsőségesen megváltozik a testsúlya.
Rosszul alszik.
Emésztési problémái vannak. (székrekedése van vagy hasmenése – ez utóbbi sokszor a hashajtók miatt.)
Megváltozik a bőrszíne, bőrszárazságra panaszkodik. 
Fogszuvasodás, fogfájás, fogérzékenység, ínyvérzés jelentkezik.
Hullik a haja, töredezett a körme. 
Túl sokat sportol.

Miért alakul ki az étkezési zavar?

Erről eléggé megoszlanak a szakvélemények. Számos oka lehet a probléma kialakulásának. Környezeti hatás, a barátok, iskolatársak befolyása. Kialakulhat a betegség egyetlen rossz beszólástól. Például elég, ha egy kicsit kövér gyereket vagy túlsúlyos tinit egyszer-kétszer csúfolnak az iskolában. Vagy sportol és tartani kell bizonyos súlyt, testfelépítést. elég, ha a szülő tesz egy kósza, negatív megjegyzést. de megzavarodhat, ha bekapcsolja a tévét, belelapoz egy újságba és ott kórosan sovány modelleket lát.

Nagy divat manapság a médiát okolni az étkezési zavarok kialakulásáért, de csupán a televízió és a magazinok még nem jelentenek elegendő okot, hogy valaki életveszélyes táplálkozási rendellenességbe sodorja magát. Az anorexia és a bulimia hátterében sokszor súlyos önértékelési zavar, megfelelési vagy irányítási kényszer áll. A pszichiáterek gyakorta vezetik vissza a táplálkozási rendellenességeket gyermekkori szexuális jellegű traumákra is.

Az étkezési zavar jelei a társas kapcsolatokban

Az egyik legszembetűnőbb jele annak, hogy a gyerekkel vagy a tinédzserrel valami komoly probléma van, hogy megváltozik a viszonya a körülötte élőkkel. Eltávolodik a szüleitől, barátaitól, iskolatársaitól. állandóan rosszkedvű, mogorva, szinte depressziós. Nem találkozik a barátaival, nem kommunikál, érzékeny lesz mindenféle észrevételre vagy általa negatívnak vélt kritikára. Hamar felkapja a vizet, ingerült, esetleg agresszívvá válik. A gond az, ha a szülő mindezt tinédzserkori hangulatváltozásnak tudja be és nem törődik vele.

Minden apró jelre oda kell figyelni! Annál is inkább, mert a gyerekek mindent el fognak követni, hogy a problémáikat eltitkolják a szüleik elől. de nagyon fontos, hogy a szülő ne faggassa, nyaggassa erőszakkal a gyereket. Éreztesse vele, hogy ott van, jelen van, mellette áll, így könnyebben eléri, hogy a gyerek megnyíljon. Ne kritizálja és ne tegyen megjegyzést a külsejére. Ne erőszakolja rá az evést, de gondoskodjon arról, hogy mindig legyen otthon egészséges étel. ragaszkodjon a közös étkezésekhez, naponta legalább egyszer, de ne az ételre és az evésre helyezze a hangsúlyt, hanem az együttlétre.

Lépésről lépésre a karcsúságért: kezdjük az alapoknál
Az egészséges táplálkozás és az elegendő mozgás nemcsak a testet teszi formásabbá, hanem önbizalmat is ad. Íme, néhány jó tanács az életmódváltáshoz!
Ki mondta, hogy az alakkímélő ételek unalmasak? Főzzünk kreatívan!
Ne gondoljuk, hogy az egészséges vagy alakkímélő étrend íztelen, egysíkú ételeket jelent. Ízesítsünk ételeinket felesleges kalóriák nélkül!
Nyugodt alvás, sikeres fogyókúra – Ezeket az ételeket kerüld el este!
Ha nem megfelelő ételeket fogyasztunk este, azzal megzavarhatjuk az alvásunkat, ráadásul csomó fölösleges kalóriát viszünk be. Nézzük, milyen ételeket nem ajánlott fogyasztani ilyenkor!
10 tipp, hogy jól érezd magad a bőrödben
Érdemes bevetni néhány apró trükköt, amelyek segítenek magabiztosabbá válni.
Az illatok erejével: nemcsak frissítenek, de a fogyókúrában is segíthetnek
A mesés illatú olajok segítenek hogy frissebben, lelkesebben vágj bele a hétköznapokba. Plusz előny: bizonyos illatok állítólag az étvágyat is csökkentik!
Így kerüld el napközben a diétacsapdákat!
Szinte egész nap az íróasztalhoz vagy kötve, és gyakran engedsz a kalóriadús nassolnivalók csábításának? Adunk néhány tippet, hogy sikerüljön ellenállni.
A 12 leghatásosabb gyógynövény
A gyógynövényekkel történő orvoslás ismét virágkorát éli. Segítségével gyengéd módon, mellékhatások nélkül szüntethetők meg a panaszok!
Ennyi szénhidrátot, cukrot és zsírt egyél vacsorára, ha fogyni szeretnél!
Sokan, miután súlyfeleslegünk nagyobbik részét leadták, úgy gondolják, célegyenesbe értek. Ám sajnos, az utolsó kilók mindig makacsul ragaszkodhatnak az emberhez.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.