Oldal kiválasztása
Ma már egyre korábbra tehető „életem első fogyókúrája”. Vagyis a pillanat, amikor az ember fia/lánya rááll a mérlegre, belenéz a tükörbe és úgy dönt: márpedig lefogyok. A legtöbb esetben a tinikor elején következik be ez a kritikus pillanat, de sajnos nem ritka, hogy már általános iskolás lányok is szenvednek attól a betegségtől, amelyet gyűjtőnevén étkezési vagy táplálkozási rendellenességnek nevezünk.

Táplálkozási zavarok

Sokáig csak az anorexia és a bulimia volt ismert az étkezési rendellenességek közül, de ma már lényegesen sokrétűbb a probléma. Az étkezési zavarok egyre korábban kezdődnek. már a kisiskolás, elsősorban lányokat érdemes szemmel tartani és figyelni a legapróbb változásokra is.

Melyek a legszembetűnőbb jelei az étkezési zavarnak?

Eltorzult testkép. (Például egy teljesen átlagos testalkatú gyermek önmagát túl kövérnek, hájasnak titulálja, túl nagyméretű ruhákat próbál fel az üzletekben, rosszul ítéli meg a testsúlyát, ruhaméretét stb.)
Gyakran hagy ki étkezéseket, hazudik arról, mikor és mennyit evett. (Például nem ül le a családdal vacsorázni, mondván, hogy evett a barátnőjénél, a büfében vagy bárhol máshol.)
Esetenként egyszerre túl sokat, habzsolva eszik.
Étkezések után azonnal elhagyja az asztalt.
Szélsőségesen megváltozik a testsúlya.
Rosszul alszik.
Emésztési problémái vannak. (székrekedése van vagy hasmenése – ez utóbbi sokszor a hashajtók miatt.)
Megváltozik a bőrszíne, bőrszárazságra panaszkodik. 
Fogszuvasodás, fogfájás, fogérzékenység, ínyvérzés jelentkezik.
Hullik a haja, töredezett a körme. 
Túl sokat sportol.

Miért alakul ki az étkezési zavar?

Erről eléggé megoszlanak a szakvélemények. Számos oka lehet a probléma kialakulásának. Környezeti hatás, a barátok, iskolatársak befolyása. Kialakulhat a betegség egyetlen rossz beszólástól. Például elég, ha egy kicsit kövér gyereket vagy túlsúlyos tinit egyszer-kétszer csúfolnak az iskolában. Vagy sportol és tartani kell bizonyos súlyt, testfelépítést. elég, ha a szülő tesz egy kósza, negatív megjegyzést. de megzavarodhat, ha bekapcsolja a tévét, belelapoz egy újságba és ott kórosan sovány modelleket lát.

Nagy divat manapság a médiát okolni az étkezési zavarok kialakulásáért, de csupán a televízió és a magazinok még nem jelentenek elegendő okot, hogy valaki életveszélyes táplálkozási rendellenességbe sodorja magát. Az anorexia és a bulimia hátterében sokszor súlyos önértékelési zavar, megfelelési vagy irányítási kényszer áll. A pszichiáterek gyakorta vezetik vissza a táplálkozási rendellenességeket gyermekkori szexuális jellegű traumákra is.

Az étkezési zavar jelei a társas kapcsolatokban

Az egyik legszembetűnőbb jele annak, hogy a gyerekkel vagy a tinédzserrel valami komoly probléma van, hogy megváltozik a viszonya a körülötte élőkkel. Eltávolodik a szüleitől, barátaitól, iskolatársaitól. állandóan rosszkedvű, mogorva, szinte depressziós. Nem találkozik a barátaival, nem kommunikál, érzékeny lesz mindenféle észrevételre vagy általa negatívnak vélt kritikára. Hamar felkapja a vizet, ingerült, esetleg agresszívvá válik. A gond az, ha a szülő mindezt tinédzserkori hangulatváltozásnak tudja be és nem törődik vele.

Minden apró jelre oda kell figyelni! Annál is inkább, mert a gyerekek mindent el fognak követni, hogy a problémáikat eltitkolják a szüleik elől. de nagyon fontos, hogy a szülő ne faggassa, nyaggassa erőszakkal a gyereket. Éreztesse vele, hogy ott van, jelen van, mellette áll, így könnyebben eléri, hogy a gyerek megnyíljon. Ne kritizálja és ne tegyen megjegyzést a külsejére. Ne erőszakolja rá az evést, de gondoskodjon arról, hogy mindig legyen otthon egészséges étel. ragaszkodjon a közös étkezésekhez, naponta legalább egyszer, de ne az ételre és az evésre helyezze a hangsúlyt, hanem az együttlétre.

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Fogyjon 4 hónap alatt 8-10 kilót!
A villámdiéták csak azt eredményezik, hogy az első kiadósabb vacsora után sírva fakadunk a mérleg számlapját látva. Egy stabil, négy hónapon át tartó, éhezésmentes kúrával viszont könnyedén elérhetjük a kívánt testsúlyt, és minden bizonnyal stabilizálhatjuk is.
Életveszélyes: Szikláról lógva fotózkodik a szerelmespár
Mennyit ér meg egy tökéletes fotó? Néhány influenszernek bármit, akár az életüket is kockáztatják. Ahogyan ez a pár is.
Bullying - Hogyan kezeljük az iskolai zaklatást?
Bullying, azaz a bántalmazás, zaklatás. Hol a határ az ugratás és bullying közt, és mit tehetünk, ha úgy érezzük, bántanak minket?
60 kilót fogytak összesen az Ázsia Expressz versenyzői
Rohannak, kiabálnak, stoppolnak. Van, hogy egy udvaron alszanak, s vacsorát sem kapnak. Az Ázsia Expressz szereplői nem luxusutazásra mentek, és a kalandnak hála összesen 60 kilótól szabadultak meg.
Édes teher – Gyakorlatok kismamáknak
A mozgásnak számos pozitív hatása ismeretes a számunkra, a kismamák viszont csak panaszmentes esetben, bizonyos szabályok betartása és szigorú orvosi felügyelet mellett végezhetnek sporttevékenységet.
Az olimpikontól a sportmániásig – Mit sportolnak korunk hercegnői?
Ezek a hercegnők és hercegnék bizony nem félnek a testmozgástól! Van köztük olimpikon, de olyan is, akinek számos csonttörés sem szegte kedvét a küzdősporttól!
Tényleg hasznos? Mindent a mono-diétáról!
Követni ugyan egyszerű a mono-diétát, de a segítségével elért súlyvesztést, már annál nehezebb megtartani.
6 egészséges recept szilvával, szőlővel
Mennyire kell óvatosnak lenni a szilvával, és a szőlővel? Íme néhány tuti recept, ami nem okoz majd gondot.
A vashiány és a vérszegénység 13 jele 
Ha különösebb ok nélkül állandóan kimerült és fáradt, érdemes vashiányra gyanakodni. A felnőtt lakosság zömét, különösen a nőket érinti ez a gond
Fehérjeturmix, ahogyan Arnold Schwarzenegger csinálja - videó
Tulajdonképpen Arnold Schwarzenegger egy 9 perces videóban, mindent elárul, ami a sikeres életmódváltáshoz kell. Megmutatja, hogy milyen fehérjeturmixot iszik, megnézhetjük, hogy mi van a hűtőjében, ahogyan arról is beszél, hogy szerinte hogyan tudjuk erősíteni az immunrendszerünket.
Építsünk kapcsolatot a testünkkel
Ahhoz, hogy újraépítsük a testünkkel való kapcsolatot – ami gyermekkorunkban még ösztönösen megvolt –, a tudatos és szeretetteli hozzáálláson kívül szükségünk lesz némi kíváncsiságra, játékosságra, s legfőképpen egy jó adag bátorságra.
Inspirálja magát az edzésre Liptai Claudia Instájával
A jövő 50 élelmiszere: a kaktusztól a gyökérzöldségekig
Összeállították annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.
4 étel, amit jobb, ha nem eszik meg a gyermek! Ezeket adja neki helyette!
Mit ehetnek a gyerekek, és mi az, amit jobb kiiktatni az étrendjükből? Mindenre van egészségesebb megoldás!
Alternatív megoldások egészséges pizzához - 5 tuti recept
Pizzát rendelni? Ugyan! Otthon is szuperfinom és egészséges pizzákat készíthetünk. Ha nincs kedvünk bajlódni a tészta készítésével, a legtöbb nagyobb szupermarketben beszerezhetünk kész, fagyasztott, teljes kiőrlésű terméket – csak meg kell pakolni jobbnál jobb feltétekkel.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.