A hormonok kémiai hírvivők, amelyek befolyásolják a sejtek működését, szabályozzák az életfolyamatokat. Működésük egyrészről véletlen esemény, amelyet nem lehet irányítani, befolyásolni. Másrészről mi magunk is felelősek vagyunk a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásáért, és nem megfelelő életmóddal, rossz szokásokkal komoly problémákat okozhatunk mentális és fizikai egészségi állapotunkban egyaránt.

Tartsa fenn az egyensúlyt!

Mozgáshiány

Rendszeres testmozgás hiányában a szervezet nem termel elegendő mennyiségű endorfint. Az endorfin az agyban termelődő neurotranszmitter, amely csökkenti a fájdalomérzetet és euforikus élményt is képes kiváltani. Mozgáskor az érzelmi tudat aktivitása fokozódik, ami beindítja az endorfin termelését. Az immunfolyamatok aktivizálódnak, a stresszhormon szintjét csökkentő sejtek működése fokozódik. A fizikai aktivitás növeli az ösztrogén és az inzulin anyagcseréjét is.

Kevés alvás

Az alvás és a táplálkozás bonyolult idegrendszeri és hormonális kapcsolatokon keresztül kölcsönhatásban van, ezért a normál alvási ritmus felborulása befolyásolja a táplálkozást. Elsősorban két hormon felelős az alvás és az étvágy összefüggéséért: a leptin és a ghrelin. A leptin a zsírszövetekben termelődik, és a jóllakottságérzésért felel úgy, hogy befolyásolja a hipotalamusz jóllakottságközpontjának működését. Kevés alvás esetén a szintje csökken, ezért aztán az éhségérzet fokozódik, az anyagcsere lelassul. Az éhségérzetet fokozó ghrelin hormon szintje alváshiánykor megemelkedik, ingerelve az agy éhségközpontját. A kevés alvás, több evés, a leptin, illetve ghrelin arány felborulása ördögi kör kialakulásához vezet. Mivel a többletzsírsejt-állomány több leptint termel, ami akadályozza a ghrelin termelődését, a hipotalamusz éhségközpontjának sejtjei túlzottan érzékennyé válnak a ghrelinre. Így már a kevés hormonmennyiség is éhségérzetet okoz, és evés után nem alakul ki a jóllakottság érzése.

Cukorfüggőség

Az egyszerű szénhidrátok, mint például a cukor, a fehér lisztből készült ételek, felépítésük miatt gyorsabban emésztődnek, ezért gyorsan és nagyobb mértékben emelik a vércukorszintet. Az összetett szénhidrátok, mint például a zabpehely, az édesburgonya, a barna rizs hosszabb cukormolekula-láncokból állnak, ezért lassabban emésztődnek meg, lassan is emelve a vércukorszintet. Egyszerű szénhidrátok fogyasztása után az éhség gyorsan csillapodik, ám hamar vissza is tér – a vércukorszint ingadozása miatt. Ráadásul a magas vércukorszint endorfin termelésére serkenti az agyat, ami a cukorfüggőség kulcsa. Minél több cukrot eszik, annál nagyobb lesz a vágy, hogy még jobb érzése legyen, még többet fogyasszon belőle. Az agy hozzászokik a magas vércukorszinthez, és az endorfin termelését attól teszi függővé. Ördögi kör: a cukor lesz az egyetlen örömforrás, ezért aztán egyre többször jelentkezik a kínzó cukoréhség.

Rossz diétaválasztás

A fogyókúrázók nagy százaléka szenved jojóeffektustól. Ha szeretné elkerülni, hogy a nehezen leadott kilók viszszatérjenek, figyeljen a teste jelzéseire. Fogyókúra alatt az étvágycsökkentő hatást eredményező hormonok koncentrációja – mint például a leptin, az amilin és az inzulin – csökken, míg az étvágynövelésért felelősek – például a ghrelin – növekszik. A drasztikus fogyókúrák után a hormonszintek nehezen térnek vissza a normál állapotra, és ez állandó éhségérzetet okoz.

Tartós stressz

A stresszhelyzetben termelődött stresszhormonok a túlélést segítik elő. Ideális esetben ezek a hormonok a stresszt követően kiürülnek a szervezetből. Ha azonban a stressz állandósul, a hormonok nem tudnak kiürülni, felhalmozódnak és számos problémát okoznak. Abban az esetben, ha a stressz tartóssá válik, gyakorlatilag az összes energiatartalék elhasználódik. A stresszhormonok hatására a vérben felszaporodnak a káros zsírok, ami hosszú távon szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, gyengül az immunrendszer, gyomor-, bél- és nőgyógyászati panaszok jelentkezhetnek.

Ezek is érdekelhetnek

A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.

Ajánlataink