A gyógynövények egészségvédő, gyógyító hatását egész évben élvezhetjük. A téli szezonban érdemes még inkább odafigyelni és a természet patikáját hívni segítségül az immunrendszer megerősítéséhez, energiaszintünk optimalizálásához. Íme, a legfontosabb téli egészségvédő gyógynövények.

Téli gyógyítók

Álmatlanság ellen – kamilla

A kamillában előforduló anyagok, illóolajok főleg gyulladásgátló hatásúak, de fogyasztása az alvászavarokkal küzdőknek is segítség lehet. enyhíti a feszültséget, oldja a szorongást.

Hogyan használja? Gyógyteához használhat filteres vagy szárított növényt. Egy teáskanál teafüvet forrázzon le, lefedve hagyja állni pár percig, majd kortyolgassa el a teát. Édesítheti mézzel.
Ellenjavallat: A kamillában nincsenek olyan vegyületek, melyek súlyos allergiás reakciót váltanának ki, de természetesen előfordulhat, hogy az arra érzékenyeknél a kamilla virágzatából készült szerek allergiás bőrreakciót váltanak ki.

Energiaszint növelésére – ginzeng

Pozitív hatásait a benne található több mint tízféle ginzenozidnak köszönheti, de magas vitamin- és ásványianyagtartalma is hozzájárul, hogy a „gyógynövények királyának” nevezik. Erősíti az immunrendszert, energetizál, serkenti az agyműködést, növeli a koncentrációt.

Hogyan használja? A javasolt adag naponta legfeljebb 500–1000 mg, amit érdemes két részre osztva, a nap első felében fogyasztani. Kapszula, tabletta és tea formájában egyaránt elérhető.
Ellenjavallat: Szedése nem ajánlott terhesség és szoptatás alatt, magas vérnyomás betegségben szenvedőknek, szívbetegeknek, asztmásoknak.

Influenza tüneteinek enyhítésére – bodza

Vírusellenes, antibakteriális hatású. Jól csillapítja a fájdalmat és a gyulladásokat, immunerősítő és antiproliferatív (sejtszaporodást gátló). Gyógyító hatását úgy fejti ki, hogy közben védi a gyomor nyálkahártyáját. Hatékony az influenza tüneteinek enyhítésében, mert blokkolja a vírusok szaporodását.

Hogyan használja? Influenza esetén 2 × 200 ml hígítatlan bodzalé fogyasztása ajánlott, vagy 500-600 mg kapszula, naponta legfeljebb hatszor. Tinktúra formájában 40 csepp minden negyedik órában. teát is főzhet, akkor 2-3 teáskanálnyi szárított bodzavirágot áztasson egy csésze forró vízben 10-15 percig, naponta háromszor fogyasszon belőle.
Ellenjavallat: Fogyasztása semmilyen kockázattal nem jár, de az arra érzékenyeknél allergiás reakció alakulhat ki.

Megfázás gyógyítására – echinacea

Növeli az immunsejtek teljes aktivitását, felerősíti a működésüket a baktériumokkal, vírusokkal szemben. Javítja az immunválaszt, növelve a szervezet ellenálló képességét a bakteriális fertőzésekkel szemben. Az echinacea a szervezet azon sejtjeire hat, amelyeknek elsődleges funkciója a behatoló organizmusokkal szembeni védekezés. nemcsak a kórokozóktól segít megvédeni a szervezetet, de a gyógyulást is gyorsítja.

Hogyan használja? Tinktúra, tabletta és tea formájában fogyaszthatja. Náthára és influenzára nagy adag szükséges, naponta ötször akár 200 mg.
Ellenjavallat: a margarétafélékre allergiásoknál a kasvirág is problémát okozhat.

Keringési panaszokra – ginkgo biloba

A ginkgolevelekben található flavonoidok miatt jó értágító, alkalmazható agyi vérellátási zavarok, szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés gyógyításában, de aranyérre és lábfekélyre is jótékonyan hat. Kivonata javítja a szellemi teljesítőképességet és a koncentrációt.

Hogyan használja? A levélben található ginkgolsav miatt – allergizáló és toxikus hatása is lehet – nem ajánlott belőle teát főzni. Napi adagja 60–180 mg, két-három adagra elosztva.
Ellenjavallat: az arra érzékenyeknél emésztőszervi panaszokat, fejfájást, bőrirritációt okozhat.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink