A quinoát nem hiába hívják inkák aranyának: amellett, hogy nagyon finom, igazán egészséges is! Gluténmentes, könnyen emészthető, magas a fehérje tartalma, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Ezen kívül gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz. A quinoa fehérjében, szénhidrátban egyaránt gazdag, íze kellemes, enyhén diós, kiváló köret, valamint remek főétel-alapanyag is. Ezt bizonyítja az alábbi három szuper fogás is!
Almás quinoakása
Hozzávalók (4 személyre):
250 g quinoa
kb. 500 ml zsírszegény tej vagy növényi ital
½ tk őrölt fahéj
1 tk vaníliakivonat
2 db alma
1 maréknyi aprított mandula vagy dió
energiamentes édesítőszer
csipetnyi só
Elkészítése:
1. A quinoát öblítsük le, majd főzzük meg a csipetnyi sóval, a vaníliával és a fahéjjal elkevert tejben.
2. Közben az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk kis kockákra.
3. Az elkészült kását ízlés szerint édesítsük energiamentes édesítővel, majd keverjük hozzá a gyümölcskockákat és az aprított mandulát.
Csőben sült brokkolis-csirkés quinoa
Hozzávalók (6-8 főre):
180 g quinoa
1 fej brokkoli virágaira szedva (vagy mirelit brokkoli, 400 g)
2 ek olívaolaj + a tepsihez
500 g csirkemellfilé
só
bors
2 ek vaj
2 ek teljes kiőrlésű liszt
500 ml zsírszegény tej
170 g reszelt sajt (cheddar)
90 g natúr görög joghurt
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és kenjünk ki olajjal egy 33 × 23 cm-es tepsit.
2. A leöblített quinoát főzzük meg a csomagoláson leírtak szerint. Az utolsó öt percben a brokkolirózsákat is főzzük vele együtt.
3. A megmosott csirkemellet vágjuk kis kockákra, sózzuk, borsozzuk meg. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk fel 2 evőkanálnyi olívaolajat, ezen süssük meg a csirkedarabkákat. Ha kész, tegyük félre.
4. A vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a tejet, és folyamatos keverés mellett főzzük körülbelül 3-4 percig, míg besűrűsödik. Forgassuk a besamelhez a quinoát, a brokkolit, a csirkét, a görög joghurtot, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze alaposan, majd öntsük a tepsibe. 5.Szórjuk meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 5-10 perc alatt süssük készre.
Gombás quinoa
Hozzávalók (4 személyre):
170 g quinoa
1 ek olívaolaj
400 g gomba (például csiperke)
5 gerezd fokhagyma
½ teáskanál ősölt koriander
só
bors
reszelt parmezán sajt
friss petrezselyemzöld
Elkészítése:
1. A quinoát főzzük meg a csomagoláson található leírást szerint.
2. A gombát mossuk, tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre, és a felhevített olívaolajon forgassuk meg az aprított fokhagymával együtt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük korianderrel (vagy curryvel).
3. Süssük néhány percig, míg a gomba megpuhul, majd forgassuk bele a főtt quinoát is. Végül keverjük hozzá a reszelt parmezánt is, és szórjuk meg friss petrezselyemzölddel.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Szénhidrát a fogyókúrában: Eláruljuk, hogy miből mennyit egyél!
- Édes magvas-zabpelyhes reggelik, hogy lendületesen induljon a nap
- 6+1 kiváló fehérjeforrás a feszes és karcsú testért