Az ősz beköszöntével egyre többen köhögnek, tüsszögnek. A vírusok, baktériumok támadását kivédheti a higiénés szabályok betartásával, de az immunrendszer erősítése is nagyon fontos. Bemutatunk öt természetes immunerősítőt, amelyek segítenek megőrizni az egészségét.

Top 4 immunerősítő

1. Chaga gomba

A Kelet-Európa és Oroszország erdőiben élő fák (pl. nyír, éger és lucfenyő) törzsén található hamvaskéreggombák gyógyító hatása már régóta ismert. A szibériai mítoszok szerint csak a nyírfa kérgén növekedett egyedeknek – amelyek egyébként nem hasonlítanak a tipikus gombákra – van rákellenes hatásuk. Vizsgálatok szerint e gombákban valóban magas a tumorgátló triterpén betulinsav.

Hogyan működik? A betulinsav nemcsak fokozza a rákos sejtvonal energiaforrásainak pusztulását és gátolja a sejtek osztódását, de rendelkezik vírus-, parazitaellenes, gyulladáscsökkentő és immunserkentő hatással is. A hamvaskéreggomba magas fenolszintjének és melaninkomplexének köszönhető az antioxidáns tulajdonság és az öregedésgátló hatás.

Hogyan kell szedni? Kapszula vagy por formájában. A por viszonylag íztelen, így hozzáadható szinte bármilyen élelmiszerhez.

Hol juthat hozzá? Gyógyszertárakban, bioboltokban.

2. Fokhagyma

A magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszere. Segít a különböző baktériumok, vírusok és a bélfertőzések leküzdésében, és enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat. Antioxidánsként erősíti az immunrendszert.

Hogyan működik? Gyógyító hatását a gerezdekben található, mintegy 100 kéntartalmú vegyületnek köszönheti. A fokhagymából szétrágás, szétzúzás után felszabadul egy allicin nevű anyag, amely erős antibakteriális, antivirális és gombaellenes szer. Ennek egy része tovább bomlik és újabb gyógyhatású kénvegyületek keletkeznek. Ezek a kénvegyületek hő hatására könnyen felbomlanak, illetve ki sem alakulnak, ezért ajánlott a fokhagymát nyersen fogyasztani.

Hogyan kell szedni? A legegyszerűbb módja, hogy élvezze a fokhagyma áldásos egészségügyi hatásait, ha hozzáadja a nyers fokhagymát kedvenc ételeihez. Zúzzon össze 2 gerezd fokhagymát, keverje el egy evőkanál mézzel, majd nyelje le a keveréket. Kiváló a mellkasi fertőzések kezelésére. Aki nem bírja a fokhagyma erőteljes illatát, válassza inkább a fokhagymakapszulát.

Hol juthat hozzá? Fokhagymát piacokon, bevásárlóközpontokban, zöldségesnél, fokhagymakapszulát pedig gyógyszertárakban, drogériákban, bioboltokban, vásárolhat.

3. Ginseng

Ezt a borostyánfélék családjába tartozó növényt a távol-keleten már évszázadok óta használják gyógyításra. Fokozza a fizikai és szellemi erőnlétet és afrodiziákumként is ismert.

Hogyan működik? Segít ellenállni a szabad gyökök káros hatásainak, erősíti a sejteket, védelmet nyújt a rákos megbetegedések ellen. Elsősorban a stressz elleni védekezőképességet erősíti azáltal, hogy egyensúlyban tartja a stresszhormonokat.

Hogyan kell szedni? Tea vagy kapszula formájában fogyasztható.

Hol juthat hozzá? Gyógyszertárakban, bio- vagy gyógynövényboltokban.

4. Gyömbér

A népi gyógyászatban régóta használt fűszernövény. Jellegzetes ízét és illatát az illóolaj (bizabolén), a gingerolok és a shogaolok adják. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért fogyasztáskor nagyon vékonyan hámozza – de az is elég, ha csupán erősen megmossa.

Hogyan működik? Izzasztó hatású, így méregteleníti a testet, ezáltal aktivizálódik, erősödik az immunrendszer. Az izzadás során távoznak a salak- és méreganyagok, így nagyobb lesz az ellenálló-képesség a betegségekkel szemben.

Hogyan kell szedni? Reszeljen le egy kis darab gyömbért, és adja a reggeli turmixhoz vagy fogyassza teaként.

Hol juthat hozzá? Zöldségesnél, bevásárlóközpontokban, gyógynövényboltokban.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink