Ha a vérnyomásról esik szó, mindenki a magas értékekre gondol, az alacsonyra azt szokták mondani, örüljünk, legalább nem kapunk agyvérzést. Azért ez nem ilyen egyszerű, mert az alacsony vérnyomás is kellemetlen tünetekkel járhat.

Tünet vagy betegség?

A modellalkatúak betegsége?

Az alacsony vérnyomás többnyire tünetmentes, így kezelést sem igényel. A krónikusan alacsony vérnyomás azonban károsíthat bizonyos agyi funkciókat, pszichés problémákhoz is vezethet. Jellemző tünetek lehetnek a fáradékonyság, a nyugtalanság, a motiváció hiánya, lelassulás, csökkent szellemi teljesítmény. Hirtelen felálláskor jelentkezhet szédülés, káprázás. Romolhat a memória és a figyelem. Az okát nem tudják pontosan megállapítani, de ha a szülőkre jellemző, akkor a gyerek is örökölheti. Leginkább vékony alkatú, magas, fiatal nőket érint, a mozgáshiány és a stressz növeli az előfordulás gyakoriságát.

Mikor jelentkezik?

Az alacsony vérnyomás előfordulhat a várandósság kezdeti szakaszában vagy tartós ágynyugalom esetén is. Sokszor már meglévő betegségek mellett jelenik meg, például pajzsmirigy-alulműködés, vagy mellékvese- és agyalapimirigy-elégtelenség esetén is felléphet. Bizonyos pszichiátriai vagy szívgyógyszerek is okozhatják. Cukorbetegeknél is megfigyelték, ugyanis a tartósan magas vércukorszint károsíthatja a vérnyomás-szabályozás rendszerét. Táplálkozási hiányosságok is okozhatják, itt a B12-vitamin és a folsav hiányára mutattak rá a kutatók.

7 DOLOG, AMIT TEHETÜNK

1. Ha nem kóros, de kellemetlenül alacsony a vérnyomásunk, az orvosok az aktív életet, a mozgást javasolják, minden tekintetben hasznunkra válhat. A kompressziós harisnya viselése is segíthet, mert serkenti a lábban a keringést, nem engedi a pangást.
2. Meg kell nézni, mennyi folyadékot – elsősorban vizet – iszunk egy nap, ha keveset, akkor meg kell emelni legalább 2-2,5 literre.
3. A koffeintartalmú italok is segíthetnek átmenetileg, így reggel egy erős kávé vagy forró csoki életet lehel az alacsony vérnyomástól szenvedőbe.
4. Az indiai ayurvédikus orvoslás mazsola eszegetését javasolja. Áztassunk 30-40 szem mazsolát éjszakára egy pohár vízbe. Reggel, éhgyomorra együk meg, sőt a vizet is igyuk meg mellé. Segíthet továbbá napi 4-5 szem mandula, fekete ribizli és 15-20 szem földimogyoró fogyasztása is, feltéve, hogy nem vagyunk rá allergiásak.
5. A bazsalikomról is úgy tartják, előnyös alacsony vérnyomás esetén, mert gazdag C-vitaminban, magnéziumban, káliumban és pantoténsavban. Továbbá hasznos lehet az egyensúly megtalálásában és csökkenti a stresszt. 10-15 levél bazsalikomot forrázzunk le, adjunk hozzá mézet, és reggel, éhgyomorra igyuk meg.
6. A cékla leve is jó lehet alacsony vérnyomásban szenvedőknek. Egy héten át igyunk meg mindennap egy pohár nyers céklalevet reggel és este.
7. Kerüljük a forró vizes zuhanyt és a fürd őzést. Éjszaka, alváskor emeljük meg egy kissé a fejet, reggel kerüljük a hirtelen felkelést. Hasonlóképpen kerülnünk kell a nehéz tárgyak emelését, az erőlködést.

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink