Ez a gyakori, a népesség 3040 százalékát érintő betegség szervi elváltozás nélkül okoz sokféle, nem ritkán az életet megkeserítő panaszt; puffadás, székelési gondok, gyomorfájdalom vagy épp hajhullás, pattanásos bőr, gyerekeknél koncentrációhiány, étvágytalanság is lehet a jele annak, ha valaki ételintoleranciában szenved.
Mi az ételintolerancia?
– Az ételintolerancia nem régóta létező fogalom a gasztroenterológiában – mondja dr. Takáts Alajos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja. – Nem a betegség, hanem az összefoglalása, és a diagnózisa újdonság. Egyes ételek nem kívánt reakciókat váltanak ki az emésztőrendszerben, ellenanyagok termelődnek, amelyek valamilyen módon károsítják a bélfalat és a bélbolyhokat, aminek következtében olyan anyagok számára is átjárhatóvá válik a bél, amelyeknek nem kellene felszívódniuk, amire pedig szükség lenne, az nem tud beépülni. Ebből pedig mindenféle betegség alakulhat ki. Az ételallergiával ellentétben, amelynek a tünetei azonnal jelentkeznek, az ételintolerancia által kiváltott reakciók csak 12–48 óra múlva jelennek meg. Ráadásul sokszor nem is egyértelműek a jelek, nem könnyű megtalálni a kiváltó ételt. Ha ugyanis az ételfogyasztás után azonnal panaszunk van, könnyen kinyomozhatjuk, mi volt a hibás, de ha fél vagy akár két nappal később történik valami, azt nehéz visszavezetni, annál is inkább, mert valószínűleg többféle dolgot ettünk akkor, és valószínűleg utána is számos ételt fogyasztottunk már.
Az ételintolerancia kialakulása
– Nem ismerjük pontosan a mechanizmusát – mondja a gasztroenterológus szakorvos –, de genetikai tényezők valószínűleg komoly szerepet játszanak benne, és a modern életvitel, a sokféle anyaggal való találkozás is közrejátszhat. Az egyetemen még azt tanultam az egyik közismert ételintoleranciáról, a lisztérzékenységről, hogy általában gyerekkorban fordul elő, ma már tudjuk, hogy felnőtteknél is kezdődhet. Annyi biztosnak tűnik, hogy ha mindkét irányból örökölte valaki a hajlamot, erősebbek a tünetei. Ha csak az egyik ágról, lehet, hogy részlegesen fejlődik ki a betegség, ilyenkor még nehezebb kideríteni, mi okozza. Valószínűleg minden étel kiválthatja az ételintoleranciát, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) által készített, több száz hazai ételintolerancia vizsgálat alapján készített összefoglaló szerint a tejfehérje, a tojásfehérje és tojássárgája, egyes gabonafélék és olajos magvak okoznak a leggyakrabban emésztési vagy más jellegű panaszokat. Egyedi esetek is előfordulnak, például olyan fűszerek (fahéj) váltanak ki gyötrő gondokat, amelyeket sosem „gyanúsított volna” a páciens, vagy olyan étel, például tenger gyümölcsei: rák, kagyló, stb. is lehet bűnös, amelyet az illető sohasem evett.
Tünetek
– Leggyakoribbak a hasi panaszok: puffadás, székrekedés vagy hasmenés, diszkomfortérzés, fájdalom, de lehet, hogy a hízásnak vagy akár fogyásnak is ez az oka. Ezenkívül bőrtünetek, ekcéma, krónikusan fennálló kiütések hátterében is állhat ételintolerancia. Fejfájás, akár migrénes is, koncentráció- és figyelemzavar, álmatlanság oka is lehet. Hosszan fennálló, magyarázat nélküli tünetek esetén gondoljunk erre! – tanácsolja dr. Takáts Alajos.