A megszorító diéták egy- vagy többféle tápanyagot kiiktatnak az étrendből. Noha az ilyen típusú fogyókúráknak is megvan a létjogosultságuk, veszélyt is rejtenek magukban. Számos „csodadiéta” létezik, amely gyors hatást ígér, általában fogyás tekintetében. Noha maga a kalóriamegvonás is egyfajta megszorítás, az önmagában nem érinti a táplálék összetételét. A kalóriamegvonás legnagyobb buktatója az anyagcsere lassítása, ami egyenes út a jojóeffektushoz, de egészségügyi kockázatot csak hosszú távon rejt magában, és még akkor sem igazán jellemző.

A megszorító diéták csapdája

Minden ember egyedi

Egyre népszerűbbek azonban az olyan „valódi” diéták, amelyek nem feltétlenül a fogyókúráról, inkább az egészségmegőrzésről szólnak. Önmagukban egyikkel sincs baj: sok nagyon jól meg van támogatva tudományosan is. A szent grált azonban még senki sem találta meg, és az igazság az, hogy mindenki számára egységesen jól működő étrend – nincs. Egyediek vagyunk mind külső, mind belső tulajdonságainkban. Mégpedig nemcsak öröklött módon, hanem szerzetten is. Az egyes anyagcsere-tulajdonságainkat meghatározó gének ugyanis ki és be tudnak kapcsolódni.

Ez a ki- és bekapcsolódás sokszor már az anyaméhben vagy kisgyermekkorban megtörténik. De a táplálékok, étkezési választásaink szerint nap mint nap hatnak anyagcsere-működéseinkre, illetve immunfolyamatainkra. Ezzel a témakörrel az epigenetika és a táplálkozásimmunológia foglalkozik. Az a tény, hogy egy bizonyos étrendtől egy óra múlva, egy nap múlva vagy pár hónapig jól vagyunk, nem biztos, hogy megmutatja a hosszú távú hatás mibenlétét. Egy-egy ember tapasztalata pedig teljesen eltérhet mások tapasztalatától.

Nem minden rossz, amit annak gondolunk

Egyre több olyan kórállapot van, amely valamelyik táplálékösszetevő kihagyására szépen reagál. Többféle ételallergia, keresztallergia, étel-intolerancia és enzimhiány (pl. laktóz-intolerancia) jó példa erre. Egyre többen folytatnak gluténmentes diétát, paleo diétát, tej- vagy pusztán laktózmentes étkezést. Van, aki a zsírokat próbálja teljesen kerülni, van, aki a szénhidrátokat. Bármi is az ok, az okozat egy következő probléma forrása lehet. Ha ugyanis valamit kihagyunk az étkezésből, azt valami mással kell pótolnunk. Kérdés, hogy ha valami mást növelünk, azzal jót teszünk-e? Tanúi voltunk annak, hogy az elmúlt évtizedekben mi mindent kiáltottak ki bűnösnek.

Először a telített zsírok kerültek kereszttűzbe (már tudjuk, hogy az igazság sokkal árnyaltabb). A zsírt és annak ízhatását pótolni kellett, megnőtt az ételek cukortartalma, most éppen az a fő gonosz. Az ízhatás miatt a sótartalom is nőtt, most óva intenek mindenkit a sok só magas vérnyomást fokozó hatásától, noha ez csak az emberek 20 százalékánál jelent valódi problémát. Különböző, valódi immunreakciót okozó ételösszetevők kihagyása azonban drasztikus életminőség-javulást tud okozni az arra érzékenyeknél. Az immunitás is egy állandóan változó folyamat. Ha úgy hagyunk ki hosszabb ideig bizonyos összetevőket, hogy nem is vagyunk rájuk érzékenyek, később nálunk is kialakulhat a valódi érzékenység.

Még a finomított szénhidrátokkal is az a helyzet, hogy jó, ha néha-néha kap egy löketet a szervezet, hogy tudja, mit kezdjen vele – elvégre az ősember is evett mézet néha! Ha az összetevőket nézzük, az első számú közellenség a glutén lett. A glutén valóban probléma sok embernél, főként a valódi coeliákiás betegeknél, ez egy öröklött autoimmun betegség. Az ilyen betegeknél a gluténra adott immunreakció tönkreteszi a bélfalat, ami miatt komoly felszívódási zavar lép fel. Létezik az úgynevezett nem coeliákiás gluténérzékenység is, amely sokkal több embert érint, de még mindig nem annyit, mint amennyien igyekeznek gluténmentes diétát folytatni. Azt is tudjuk, hogy a glutén képes keresztreakciót adni a pajzsmiriggyel, ami a pajzsmirigy autoimmun gyulladásainak is állhat a hátterében.

4 TUTI EGÉSZSÉGES, HÁZI ÉTEL TINIKNEK, AMIT IMÁDNI FOGNAK

STRESSZMENTESÍTŐ DIÉTA – ÉTRENDDEL

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!

Ajánlataink