Mi lehet közös a puffadásban, székrekedésben, hasmenésben, fejfájásban, bőrkiütésekben, hajhullásban és koncentrációzavarban? Mindnek lehet oka az ételintolerancia.

Tünetek szervi ok nélkül: az ételintolerancia

Ez a gyakori, a népesség 3040 százalékát érintő betegség szervi elváltozás nélkül okoz sokféle, nem ritkán az életet megkeserítő panaszt; puffadás, székelési gondok, gyomorfájdalom vagy épp hajhullás, pattanásos bőr, gyerekeknél koncentrációhiány, étvágytalanság is lehet a jele annak, ha valaki ételintoleranciában szenved.

Mi az ételintolerancia?

– Az ételintolerancia nem régóta létező fogalom a gasztroenterológiában – mondja dr. Takáts Alajos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja. – Nem a betegség, hanem az összefoglalása, és a diagnózisa újdonság. Egyes ételek nem kívánt reakciókat váltanak ki az emésztőrendszerben, ellenanyagok termelődnek, amelyek valamilyen módon károsítják a bélfalat és a bélbolyhokat, aminek következtében olyan anyagok számára is átjárhatóvá válik a bél, amelyeknek nem kellene felszívódniuk, amire pedig szükség lenne, az nem tud beépülni. Ebből pedig mindenféle betegség alakulhat ki. Az ételallergiával ellentétben, amelynek a tünetei azonnal jelentkeznek, az ételintolerancia által kiváltott reakciók csak 12–48 óra múlva jelennek meg. Ráadásul sokszor nem is egyértelműek a jelek, nem könnyű megtalálni a kiváltó ételt. Ha ugyanis az ételfogyasztás után azonnal panaszunk van, könnyen kinyomozhatjuk, mi volt a hibás, de ha fél vagy akár két nappal később történik valami, azt nehéz visszavezetni, annál is inkább, mert valószínűleg többféle dolgot ettünk akkor, és valószínűleg utána is számos ételt fogyasztottunk már.

Az ételintolerancia kialakulása

– Nem ismerjük pontosan a mechanizmusát – mondja a gasztroenterológus szakorvos –, de genetikai tényezők valószínűleg komoly szerepet játszanak benne, és a modern életvitel, a sokféle anyaggal való találkozás is közrejátszhat. Az egyetemen még azt tanultam az egyik közismert ételintoleranciáról, a lisztérzékenységről, hogy általában gyerekkorban fordul elő, ma már tudjuk, hogy felnőtteknél is kezdődhet. Annyi biztosnak tűnik, hogy ha mindkét irányból örökölte valaki a hajlamot, erősebbek a tünetei. Ha csak az egyik ágról, lehet, hogy részlegesen fejlődik ki a betegség, ilyenkor még nehezebb kideríteni, mi okozza. Valószínűleg minden étel kiválthatja az ételintoleranciát, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) által készített, több száz hazai ételintolerancia vizsgálat alapján készített összefoglaló szerint a tejfehérje, a tojásfehérje és tojássárgája, egyes gabonafélék és olajos magvak okoznak a leggyakrabban emésztési vagy más jellegű panaszokat. Egyedi esetek is előfordulnak, például olyan fűszerek (fahéj) váltanak ki gyötrő gondokat, amelyeket sosem „gyanúsított volna” a páciens, vagy olyan étel, például tenger gyümölcsei: rák, kagyló, stb. is lehet bűnös, amelyet az illető sohasem evett.

Tünetek

– Leggyakoribbak a hasi panaszok: puffadás, székrekedés vagy hasmenés, diszkomfortérzés, fájdalom, de lehet, hogy a hízásnak vagy akár fogyásnak is ez az oka. Ezenkívül bőrtünetek, ekcéma, krónikusan fennálló kiütések hátterében is állhat ételintolerancia. Fejfájás, akár migrénes is, koncentráció- és figyelemzavar, álmatlanság oka is lehet. Hosszan fennálló, magyarázat nélküli tünetek esetén gondoljunk erre! – tanácsolja dr. Takáts Alajos.

 

A megszorító diéták csapdája

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink