A fűszernövények ízletesebbé teszik az ételeket és erős, intenzív aromájuk segítségével jelentősen csökkenthető a sófogyasztás. Sokan készen kapható, szárított és őrölt növényeket használnak, ez kényelmesebb és egyszerűbb. Ha azonban szeretné a friss fűszerek vitamin- és antioxidáns-tartalmát élvezni, akár a konyhában is kialakíthatja saját fűszerkertjét. Tippek, hogy milyen növényeket neveljen otthon.

Varázslatos fűszernövények

Kakukkfű

Kedvelt fűszernövény, főleg a konzerviparban használják a paprika és az uborka savanyításánál. kiváló húsfűszer: babérlevéllel, szerecsendióval, rozmaringgal, zsályával keverik. A kakukkfű segíti az emésztést, enyhén nyugtató hatású. Legfontosabb összetevője a timol, amely a baktériumok, gombák fejlődését gátolja. Csillapítja a megfázás és a torokfájás tüneteit.

Íze: csípős, kellemesen aromás.

Tökéletes: baromfihúsból készült ételekhez, halakhoz, töltetekhez, salátákhoz; pörköltek, levesek, kenyerek, majonéz, gomba, brokkoli ízesítéséhez; fűszervajak készítéséhez.

Kapor

A kapormártás a magyar konyha kedvelt étele. Nemcsak a levele, hanem a magja is használható fűszerezésre. Szárítás helyett érdemes lefagyasztani, mert száradás közben veszít aromájából, ízéből. Használják álmatlanság kezelésére, enyhíti a menstruációs görcsöket, segít felfúvódás, emésztési zavarok esetén.

Íze: édes, füves.
Tökéletes: pácokhoz, halételekhez, salátaöntetekhez, savanyúságokhoz. Avokádóval együtt görög joghurtba keverve izgalmas öntetet kóstolhat.

Bazsalikom

A bazsalikomot – hogy megőrizze ízét és aromáját – kész ételekbe adagolja, a hosszadalmas főzés közben ugyanis az illóolajok elpárolognak. Egyik illóolaja, az eugenol gyulladásgátló, s antibakteriális hatása is bizonyított. Gazdag béta-karotinban, avitaminban, ezáltal hatékonyan védi a szervezetet a káros szabad gyökök hatásaival szemben. Magas kálium-, mangán-, réz- és magnéziumtartalma segít megőrizni a szív egészségét. a bazsalikom levele gazdag vasforrás.

Íze: mentolos, enyhén borsos.
Tökéletes: mártások, szendvicsek, levesek ízesítésére, hidegtálak díszítésére. Az apróra vágott bazsalikom erős aromája harmonizál a gyümölcsökkel is. A bazsalikom a pesto egyik alapanyaga. Próbálja ki a bazsalikomos-citromos sorbetet – igazán különleges desszert.

Citromfű

Kellemes illata miatt különböző teakeverékek kedvelt alkotórésze. a citromra emlékeztető illatú levelében sok az illóolaj, mely baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. A citromfű segít az idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, étvágytalanság kezelésében.

Íze: zamatos, kissé csípős, citromszerű.
Tökéletes: salátákhoz, gyümölcslevesekhez, szárnyas- és vadételekhez, rizshez, pácokhoz.

Metélőhagyma

Enyhe íze hamar elillan, ezért főtt ételekhez csak tálaláskor tegye. A frissen vágott metélőhagyma gyorsan fonnyad, és az íze keserűvé válik. Szárítva felveszi az étel nedvességtartalmát, így teljes értékű lesz. Magas a C-vitamin-tartalma. Antibiotikus, vírusölő hatású, segíti az emésztést.

Íze: enyhe, kellemes hagymaízű.
Tökéletes: levesekhez, sültekhez, salátákhoz, szendvicsekre, vajhoz keverve.

Koriander

Ez a fűszer egészben vagy őrölve használható. Ha a magokat pár percig pörköli, erősebb lesz az aromájuk. Illóolaja görcsoldó, baktériumölő és akadályozza a gombák szaporodását. Gyomorproblémák – gyomorrontás, felfúvódás – esetén ajánlott a fogyasztása.

Íze: citrusos, édes.
Tökéletes: kenyerekhez, mézeskalácshoz, salátákba, levesekbe, pörköltek ízesítéséhez. Próbálja ki párolt sárgarépával.

Majoránna

Frissen morzsolva nagyon intenzív az illata. ovális levelei miatt könnyű összetéveszteni az oregánóval, ám az aromája eltéveszthetetlen. Nyugtató hatású, enyhíti a fejfájást, javítja az emésztést. Hasi fájdalom, álmatlanság ellen is hatékony.

Íze: füves, citromos, enyhén édeskés.
Tökéletes: levesekbe, pástétomokhoz, zöldségekhez, salátákba.

Ezek is érdekelhetnek

Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!
Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.
Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.

Ajánlataink