Kakukkfű
Kedvelt fűszernövény, főleg a konzerviparban használják a paprika és az uborka savanyításánál. kiváló húsfűszer: babérlevéllel, szerecsendióval, rozmaringgal, zsályával keverik. A kakukkfű segíti az emésztést, enyhén nyugtató hatású. Legfontosabb összetevője a timol, amely a baktériumok, gombák fejlődését gátolja. Csillapítja a megfázás és a torokfájás tüneteit.
Íze: csípős, kellemesen aromás.
Tökéletes: baromfihúsból készült ételekhez, halakhoz, töltetekhez, salátákhoz; pörköltek, levesek, kenyerek, majonéz, gomba, brokkoli ízesítéséhez; fűszervajak készítéséhez.
Kapor
A kapormártás a magyar konyha kedvelt étele. Nemcsak a levele, hanem a magja is használható fűszerezésre. Szárítás helyett érdemes lefagyasztani, mert száradás közben veszít aromájából, ízéből. Használják álmatlanság kezelésére, enyhíti a menstruációs görcsöket, segít felfúvódás, emésztési zavarok esetén.
Íze: édes, füves.
Tökéletes: pácokhoz, halételekhez, salátaöntetekhez, savanyúságokhoz. Avokádóval együtt görög joghurtba keverve izgalmas öntetet kóstolhat.
Bazsalikom
A bazsalikomot – hogy megőrizze ízét és aromáját – kész ételekbe adagolja, a hosszadalmas főzés közben ugyanis az illóolajok elpárolognak. Egyik illóolaja, az eugenol gyulladásgátló, s antibakteriális hatása is bizonyított. Gazdag béta-karotinban, avitaminban, ezáltal hatékonyan védi a szervezetet a káros szabad gyökök hatásaival szemben. Magas kálium-, mangán-, réz- és magnéziumtartalma segít megőrizni a szív egészségét. a bazsalikom levele gazdag vasforrás.
Íze: mentolos, enyhén borsos.
Tökéletes: mártások, szendvicsek, levesek ízesítésére, hidegtálak díszítésére. Az apróra vágott bazsalikom erős aromája harmonizál a gyümölcsökkel is. A bazsalikom a pesto egyik alapanyaga. Próbálja ki a bazsalikomos-citromos sorbetet – igazán különleges desszert.
Citromfű
Kellemes illata miatt különböző teakeverékek kedvelt alkotórésze. a citromra emlékeztető illatú levelében sok az illóolaj, mely baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. A citromfű segít az idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, étvágytalanság kezelésében.
Íze: zamatos, kissé csípős, citromszerű.
Tökéletes: salátákhoz, gyümölcslevesekhez, szárnyas- és vadételekhez, rizshez, pácokhoz.
Metélőhagyma
Enyhe íze hamar elillan, ezért főtt ételekhez csak tálaláskor tegye. A frissen vágott metélőhagyma gyorsan fonnyad, és az íze keserűvé válik. Szárítva felveszi az étel nedvességtartalmát, így teljes értékű lesz. Magas a C-vitamin-tartalma. Antibiotikus, vírusölő hatású, segíti az emésztést.
Íze: enyhe, kellemes hagymaízű.
Tökéletes: levesekhez, sültekhez, salátákhoz, szendvicsekre, vajhoz keverve.
Koriander
Ez a fűszer egészben vagy őrölve használható. Ha a magokat pár percig pörköli, erősebb lesz az aromájuk. Illóolaja görcsoldó, baktériumölő és akadályozza a gombák szaporodását. Gyomorproblémák – gyomorrontás, felfúvódás – esetén ajánlott a fogyasztása.
Íze: citrusos, édes.
Tökéletes: kenyerekhez, mézeskalácshoz, salátákba, levesekbe, pörköltek ízesítéséhez. Próbálja ki párolt sárgarépával.
Majoránna
Frissen morzsolva nagyon intenzív az illata. ovális levelei miatt könnyű összetéveszteni az oregánóval, ám az aromája eltéveszthetetlen. Nyugtató hatású, enyhíti a fejfájást, javítja az emésztést. Hasi fájdalom, álmatlanság ellen is hatékony.
Íze: füves, citromos, enyhén édeskés.
Tökéletes: levesekbe, pástétomokhoz, zöldségekhez, salátákba.