A vashiány olyan állapot, melyet sokszor nem veszünk komolyan, pedig akár súlyos szövődményekkel is járhat. Miért van szükségünk a vasra? Milyen tüneteket okozhat a vashiány, és milyen betegségeket idézhet elő?

Vashiány: miért alakul ki, milyen betegségeket okozhat?

Miért fontos a vas a szervezetnek?

A vas a szervezetünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges, ún. esszenciális elem, melyet szervezetünk csak minimális mennyiségben képes előállítani. A vas a vörösvértestben található fehérje, a hemoglobin alkotórésze. A hemoglobin szállítja az oxigént a tüdőből a szövetekbe, szervekbe. A vas része egy másik oxigént szállító fehérjének, a mioglobinnak is, amely az izomzat és kötőszövet egészséges működéséhez szükséges. A vas tehát központi szerepet tölt be több élettani folyamatban, az oxigén szállításán és raktározásán kívül szükséges a testi növekedéshez, az idegrendszer fejlődéséhez, a sejtek növekedéséhez és osztódásához, enzimek megfelelő működéséhez és hormonok szintéziséhez. De miért alakul ki vashiány?

vas, vashiány

A vas megtalálható többek között a belsőségekben, a húsfélékben, a szardíniában, a gombában, a magvakban, a tojássárgájában, a kakaóbabban
Fotó: Shutterstock

A vashiány okai

Vashiány alapvetően akkor léphet fel, ha nem pótoljuk megfelelően a napi vasszükségletet. Ez több okból is megtörténhet:

Kevés a vasbevitel a táplálékkal: Vegán és vegetáriánus diéta, fogyókúra; vagy elégtelen táplálkozás, étkezési zavarok; vagy betegségekhez társuló anorexia.

Fokozott a szervezet vasvesztése: Bármilyen eredetű vérzéskor (például aranyér betegség, gyakori orrvérzés, gyomor-bélrendszeri vérzések), művesekezelés esetén, véradás után, műtétek vagy szülés kapcsán, erős vagy elhúzódó menstruációs vérzés miatt.

Megnő a szervezet vasigénye: Erőteljes növekedéssel jellemzett életszakaszokban, különösen gyermek- és serdülőkorban, a terhesség és szoptatás ideje alatt, vagy intenzív, tartós sportoláskor.

A bevitt vas nem szívódik fel megfelelően: Felszívódási zavarokban, például cöliákiában, azaz gluténérzékenységben, vagy krónikus gyulladásos betegségekben, onkológiai betegségekben, különböző fertőzéses megbetegedések során, bizonyos étel- és italösszetevők, vagy gyógyszerek hatására. Ezekben az esetekben hiába viszünk be megfelelő mennyiségben vasat, az nem tud a bélrendszerből felszívódni.

 

Kiket veszélyeztet a vashiány?

Az előbb felsorolt okokat megismerve könnyen kikövetkeztethető, hogy kiknél és milyen esetekben számolhatunk a vasszint csökkenése miatt kialakuló vashiánnyal.

  • Nők: a vashiány leginkább a nőkre jellemző. Összességében elmondható, hogy a vashiányos vérszegénységben szenvedők túlnyomó többsége, 75–80 százaléka nő. A nőknek ugyanis több vasra van szükségük, ami részint a nők kisebb testméretével, részint pedig lényegesen kisebb kapacitású vasraktáraival magyarázható.
  • A menstruációs vasvesztés miatt – 1 ml vérrel 0,5 g vasat veszítünk – a termékeny nők szervezetének vasszükséglete magasabb. A menopauzában viszont ez a különbség eltűnik a két nem között, hiszen a már nem menstruáló nők raktárvas szintje magasabb lesz.
  • Terhesség és szoptatás alatt: a terhesség során megnövekszik, a korábbihoz képest több mint másfélszeresére nő a kismama vasszükséglete, hiszen a magzat az anyai szervezetből kapja a fejlődéséhez szükséges vasat. Ezt a megnövekedett vasmennyiséget viszont természetes úton, a táplálékkal nem lehet bevinni a szervezetbe, ezért a vas pótlása ilyenkor mindenképpen szükséges. A vas pótlása nemcsak az anyai szervezet, hanem a magzat fejlődése szempontjából is létfontosságú. A vashiány károsan hat a magzati idegrendszer fejlődésére, de koraszüléssel is járhat, és az alacsony születési súllyal is összefüggésben állhat. Terhesség alatt gyorsan vashiányos vérszegénység alakulhat ki, ami megnöveli a műtéti, szülési szövődmények kockázatát is. Érdemes már a családalapítás tervezésénél feltölteni a vasraktárakat, és a szoptatás alatt is folytatni a vaspótlást a szülési vérveszteség és az anyatejes táplálás miatt továbbra is fennálló többlet vasszükséglet kompenzálására.
  • Gyermekek: a vas csecsemő- és kisgyermekkorban az idegek megfelelő fejlődéséhez kell, hiányában kisgyermekkorban beilleszkedési, tanulási és érzelmi zavarok alakulhatnak ki, a későbbiekben pedig írás és számolási problémák jelentkezhetnek
  • Életmódunk szintén befolyásolhatja szervezetünk vaskészletét:

– A vegánok és vegetáriánusok nehezebben hasznosuló vasat tudnak bevinni a szervezetükbe.

– Egyoldalú táplálkozás is okozhat vashiányt.

– Elhízott, túlsúlyos embereknél is jellemző.

– Az intenzíven sportolók is több vasat igényelnek.

– Bizonyos betegségekben, anyagcsere- és felszívódási-zavarokban, fizikai-kémiai ártalmak, fertőzések vagy egyes gyógyszerek hatására kevésbé tud hasznosulni a vas.

A teljes tájékoztató a vashiány fokozatairól, tüneteiről és kezeléséről ide kattintva olvasható!

Forrás: intima.hu

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.