A legtöbben az alakunk megőrzésére gondolva utasítjuk vissza a fánkot vagy a pizzát. Pedig a megfelelő táplálkozással a gyulladások, a krónikus betegségek ellen is küzdhetünk!

Gyulladáscsökkentő ételek a krónikus betegségek ellen

A gyulladás szó hallatán sokan valamiféle negatív dologra asszociálunk, betegségre, fájdalomra, legyengült szervezetre. Pedig a gyulladás normál esetben „jó” dolog, a gyógyulás jele: így reagál az immunrendszer egy fertőzésre, sérülésre. Annak ellenére tehát, hogy fájdalommal jár, a gyulladás alapvetően egyáltalán nem rossz, hiszen a szervezet önmaga gyógyításába kezd. A gond igazából akkor kezdődik, ha mindez krónikussá válik. Amennyiben a testünk folyamatosan gyulladásos állapotban van, az nemcsak a közérzetünkre van negatív hatással, de súlyos megbetegedésekhez is vezethet. Ilyen esetek megelőzésében segíthetnek a gyulladáscsökkentő ételek.

A krónikus gyulladás sokféle problémához vezethet

Ha a szervezet állandó gyulladásos állapottal küzd, az sokféle problémát okozhat. Jobb esetben „csak” állandóan fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, hát- és derékfájással küzdünk, és megsínyli a bőrünk, a hajunk is ezt az állapotot. Rosszabb esetben azonban kialakulhat reuma, szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, bélrendszeri megbetegedések, sőt még asztma is. A krónikus gyulladás kialakulásához nem kell nagy sérüléseket szenvedni, elég hozzá a nem megfelelő életmód, a helytelen táplálkozás, a stressz.

 

Milyen élelmiszerek okozhatják?

A nem megfelelő táplálkozás sajnos sokunkra érvényes. Hogy pontosan mely ételek okozhatnak gyulladást, abban nincs mindig egyetértés az orvosok, dietetikusok között. Vita tárgyát képezik például a tejtermékek, a koffein – természetes, hogy a szervezet reakciója egyénenként változik bizonyos élelmiszerekre. Hosszú a listája azonban azoknak az ételeknek, amelyek biztosan gondot okoznak a szervezetben. Ezen a listán sajnos csupa olyan élelmiszer szerepel, amelyet a fejlett, nyugati világban a legtöbben igen gyakran fogyasztunk. Gyulladást okozhat a rengeteg feldolgozott élelmiszer, a fehér lisztből készült cukorbomba pékáru, a sok-sok vörös hús, a telített zsírokban gazdag gyorsételek, a csipszek és a sült krumpli, valamint a finomított cukrokban gazdag ételek. A jó hír viszont, a gyulladáscsökkentő ételek fogyasztásával, a megfelelő étrenddel sokat segíthetünk a szervezetünknek, hogy megküzdjön a gyulladással!

 

Kell a víz!

Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is! Nem mindegy az sem, hogy mit iszunk: a cukros szénsavas üdítők és az alkohol minél kisebb szerepet kapjanak az életünkben. Igyunk sok-sok vizet, gyógyteát, és az étkezéseinknek legyen része a leves.

 

Gyulladáscsökkentő ételek

Mit tartalmaz a gyulladáscsökkentő diéta? Valójában nem is diéta ez, inkább étrend, csupa-csupa olyan élelmiszerrel, alapanyaggal, amelyek gyakori fogyasztását egyébként is gyakran ajánljuk. Gyümölcsök, zöldségek, olívaolaj és -bogyó, teljes kiőrlésű gabonafélék és magvak, olajos halak, avokádó, fermentált ételek, chiamag, különféle zöldfűszerek és gyógynövények. Alapvetően a mediterrán étrend az, ami leginkább segít a gyulladások csökkentésében – akik e szerint étkeznek, nemcsak vékonyabbak, de egészségesebbek, mentálisan frissebbek is. „Mellékhatás” lehet az egészséges bőr, köröm és haj, a megfelelő emésztés, a növekvő fizikai aktivitás.

 

Így csempészd be az étrendedbe!

Miként illeszthetők be az étrendünkbe a gyulladáscsökkentő ételek? Reggelire például együnk zabkását (ne a boltban kapható, instant változatot, inkább főzzük meg magunk a natúr zabot), natúr joghurtot, banánt és bogyós gyümölcsöket. Nassként jöhetnek két étkezés között citrusfélék vagy alma, kevés étcsoki, különböző magvak, diófélék, mártogatósok, például hummusz. Fontos, hogy a főétkezéseink során sok zöldség kerüljön a tányérra, például cékla, paradicsom, leveles zöldségek, olívabogyó. Húsként jöhetnek a halak, a sovány fehér húsok. A köret részét képezheti a barna rizs, a kuszkusz. Ne feledkezzünk meg a dresszingről sem, ami lehet olívaolaj alapú vagy joghurtos.

 

Életmódváltás

A megfelelő étkezés sajnos nem elegendő. Krónikus gyulladást okozhat a mozgásszegény és stresszes életmód. Persze nem olyan egyszerű minden stresszforrást kiiktatni az életünkből, de a sport segíthet. Hetente legalább kétszer-háromszor mozogjunk, végezzünk kardioedzéseket, sétáljunk nagyokat, kocogjunk, ússzunk, bringázzunk vagy túrázzunk.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink