Egy rutinvizsgálat során az orvos több kérdést is feltesz a beteg életmódjával kapcsolatban, és bizony előfordul, hogy a legszívesebben elhallgatnánk az igazságot. Ám ez súlyos következményekkel járhat... Öt kérdés, amire hajlamosak vagyunk hazugságot válaszolni – pedig nem lenne szabad!

5 gyakori dolog, amiről hazudunk az orvosnak

1. KÉRDÉS: Mennyi alkoholt fogyaszt?

Az orvosok tisztában vannak azzal, hogy sok beteg alábecsüli az alkoholfogyasztását. Nem ritka, hogy élből megduplázzák azt a mennyiséget, amit a beteg bevall, csak azért, hogy ne történjen nagyobb baj. Ahhoz, hogy a megfelelő kezelési módot kiválassza az orvos, tudnia kell az igazat az alkoholfogyasztási szokásokról. Azokat, akik betartják az ajánlott fogyasztási mennyiséget, kevésbé fenyegetik olyan betegségek, mint például a májcirrózis, az elhízás, a magas vérnyomás vagy a korai demencia. Férfiak esetében egyébként az ajánlott mennyiség 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség hetente. Nőknél 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több, mint 7 átlagos mennyiségű hetente.

2. KÉRDÉS: Hány szexuális partnere van/volt?

Ebben a kérdésben mindig legyen őszinte az orvosával. A partnerek száma nagyon fontos, ha szexuális úton terjedő betegségben szenved. Vannak olyan betegségek, amelyek akkor is fertőznek, ha semmilyen panaszt nem okoznak, és előfordulhat, hogy anélkül fertőzi meg a partnerét, hogy tudna róla. A nem kezelt nemi betegségek súlyos esetben akár életveszélyes állapotot is okozhatnak! Az orvosok szerint nem szabad, hogy egy ilyen beszélgetés alatt zavarban legyen a beteg – ők naponta sok ember szexuális szokásairól folytatnak eszmecserét, kevés dolog lepi meg őket. Lényeges, hogy az orvost mindig köti a titoktartási kötelezettség, így nem kell attól tartania, hogy a titkai kitudódnak.

3. KÉRDÉS: Vannak gondjai a vizeléssel és/vagy a székletürítéssel?

Egyes esetekben a vizeletürítési problémák (túl sok, vagy épp ellenkezőleg, túl kevés vizelet, gyakoribbá vagy ritkábbá váló vizeletürítés, vér a vizeletben stb.) korai figyelmeztető jelei a húgyúti fertőzéseknek vagy a hólyagráknak, férfiaknál a prosztataráknak. A székletürítés szinte minden embernél másként működik, ezért érdemes elmondania az orvosnak, hogy hogyan volt korábban, és mit tapasztal most. A gyakoriság változása, a szín- és állagváltozás, a mennyiség változása, a vér megjelenése a székletben Crohn-betegséget, vastagbélgyulladást, vastagbél-, hasnyálmirigy- vagy májrákot jelezhet. Nem érdemes elhallgatni a problémákat: néhány egyszerű és fájdalmatlan vizsgálattal könnyen kideríthető az ok.

4. KÉRDÉS: Milyen vény nélkül kapható gyógyszereket szed?

Az orvosnak minden gyógyszerről tudnia kell, amit a beteg szed, hiszen a vény nélkül kapható szerek is okozhatnak kellemetlen tüneteket, illetve jelentősen módosíthatják az orvos által felírt gyógyszerek hatását. Őszinteséggel elkerülhetők olyan egészségügyi problémák, mint a vese- vagy májkárosodás, a függőség kialakulása vagy a túladagolás.

5. KÉRDÉS: Vannak párkapcsolati, munkahelyi, pénzügyi problémái?

Lehet, hogy úgy érzi, sem az anyagi helyzete, sem a munkahelyi nehézségei nem tartoznak az orvosára, de ezek a gondok stresszt okozhatnak, ami köztudottan az álmatlanság, az állandósult szorongás, az emésztési problémák, a depresszió és a kábítószer-használat egyik fő oka. Minden betegnek tudnia kell, hogy a sok stressz hatással van a test és az elme egészségére. Az orvosával való beszélgetés nem oldja meg a gondjait, de segíthet csökkenteni a szorongást, és eljutni a megfelelő szakemberhez. Ha az orvos nem tudja, mi történik az életében, nem segíthet.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.