A tengerparti nyaralások, a fesztiválok, szabadtéri bulik elképzelhetetlenek hennatetoválók nélkül, és bizony a szabadság alatt nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is gyakran elcsábulnak egy-egy tetkóra. Brit tudósok nemrégiben a nyári tetoválások veszélyeire hívták fel a figyelmet. A hennatetoválások bár igen népszerűek, egyéb összetevőik miatt gyakran váltanak ki allergiás reakciókat.

Veszélyes tetoválások

Viszketés, kiütések és gyulladás

A brit orvosi szaklap egy 10 éves fiú esetét ismertette, akinél a fekete hennatetoválás allergiás reakciót okozott. A fiú karjára a spanyolországi családi nyaralás alatt került fel az ideiglenes tetoválás, majd 4 nap múlva kiütés, viszkető érzés, enyhe gyulladás jelent meg az érintett bőrfelületen. Panaszait a henna festék fekete színét adó PPD (paraphenylenediamine) nevű anyag okozta, ami kontaktallergénként is ismert, vagyis annál, aki allergiás rá, az érintkezés helyén okoz tüneteket.

Tetovált gyerekek?

A nyári időszakban valóban több beteggel találkozom, akik a fekete henna által okozott allergiás tünetek miatt jelentkeznek a rendelésen – mondja dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A fekete hennatetoválások tartóssága 1–3 hét, így akár – mint az említett esetnél is történt – már gyermekekre is felfestik a különböző fesztiválokon, strandokon is elkészíthető alkotásokat.

A henna festék is okozhat allergiát

A henna a Lawsonia inermis növény levelének szárított, por formában elterjedt, vörös színt adó festékanyaga. A természetes vörös henna biztonsággal használható, csak nagyon ritkán okoz allergiás reakciót, így kisgyermekek esetén is alkalmazható. Tudni kell azonban, hogy a fekete henna emellett PPD-t is tartalmaz, mely a sötét szín kialakításáért felelős. A PPD alkotóelem nagyon gyakran, körülbelül 2,5 százalékban okoz allergiás tünetet.

A tünetek kezelése

Az allergiás gyulladás kezelésére szteroidkenőcsök, hámosító és hidratáló krémek javasoltak, kifejezett viszketés esetén pedig antihisztamin-tabletta is a kezelés része. Ezek mellett az érintett területen a bőrpír, a duzzanat 2-3 nap múlva jelentősen csökken.

Hogyan derítheti ki az allergiát?

Amennyiben fekete hennatetoválást szeretnénk, minden esetben javasolt előzetesen bőrpróba végzése. Ezt úgy végezhetjük, hogy az adott festékből kis mennyiséget kenünk például a felkar belső részére vagy a fül mögött a nyak területére, és azt három napig nem mossuk le. A következő 3 napban figyeljük, hogy a teszt helyén vörös kiütés, bőrpír vagy duzzanat jelentkezik-e. Ha biztosan szeretnénk tudni, hogy a PPD okoz-e nálunk allergiás tüneteket, akkor allergiavizsgálattal van lehetőség ellenőrizni. A PPD-allergia az úgynevezett rátevéses bőrpróbával (epicutan-teszt) vizsgálható.

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink