A krónikus fájdalom – migrén, ízületi gyulladás miatt fellépő fájdalom, derékfájás – sokszor a hétköznapi feladatok ellátását is megnehezíti. A visszatérő fájdalomra a gyógyszerek jelentik A leggyorsabb és legegyszerűbb megoldást. de van egy másik út is – gyógyszermentes, természetes módszerek alkalmazása –, amelyen elindulva enyhítheti a kínzó panaszokat.

Viszlát, fájdalom!

Irányított képek

A fájdalom csillapítására hívja segítségül a képzeletét. Bizonyított, hogy irányított képekkel az agyban olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek csökkentik a fájdalmat. Gyakorlat közben az izmok ellazulnak, csökken a stressz. Üljön vagy feküdjön le kényelmesen. Képzelje el, hogy egy nyugodt helyen van. lehet zárt térben, egy csendes szobában, de akár a szabadban, egy réten vagy egy hegy tetején, ahol szinte eléri a felhőket.

Minden érzékével koncentráljon a környezetre. Figyelje meg a hangokat, fényeket és színeket, lélegezze be az illatokat, érezze a hő- mérsékletet. Miután beleolvadt a környezetbe, figyeljen a fájdalomra. Ha ízületi fájdalmaktól szenved, képzelje el, hogy meleg, sós vízben lebeg, ahol a felhajtóerőnek köszönhetően csökken a nyomás az ízületeken. Maradjon ebben a nyugtató helyzetben legalább 20 percig.

Hőterápia

Hőterápiát több száz éve használnak az alternatív gyógyászatban. a meleg kezelés lazítja az izmokat, jó a gerincbántalmak okozta fájdalmak enyhítésére, a reuma minden krónikus válfaja esetén, vérkeringési zavarokkal kísért szív- és érrendszeri, ill. anyagcserebetegségeknél. Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. Külsőleg meleg vizes palackok, melegítőpárnák, gélek formájában, belsőleg pedig kapszaicintartalmú ételek fogyasztásával.

Hidegterápia

Az extrém hideg hatására fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hormonok szabadulnak fel. jótékony mindenfajta trauma, sérülés, ficam, ínhüvelygyulladás, reumatikus fájdalom esetén. Mivel a hidegterápiát hosszan tartó fájdalommentes időszak követi, jelentősen csökkenthető a gyógyszeres fájdalomcsillapítás mértéke.

Akupresszúra

Az akupresszúra arra az elméletre épül, hogy a testet energiavezetékek, meridiánok hálózzák be. Egészséges szervezetben az életenergia egyenletesen áramlik. Ha az energia akadályokba ütközik, felborul a szervezet egyensúlya, az egyensúlyhiány pedig fájdalmakhoz, betegségekhez vezet. az „ujjnyomásos masszázs” célja megszüntetni ezeket az akadályokat úgy, hogy a meridiánok mentén elhelyezkedő pontokra nyomást fejtenek ki. Ha ismeri az alapvető akupreszszúrás pontokat, akkor könnyen tudja egy-két perc masszírozással enyhíteni a különböző eredetű fájdalmakat.

Autogén tréning

Az autogén tréning alatt az elmélyült és beszűkült tudatállapot segítségével a fájdalomküszöb megváltozik és a fájdalomélmény affektív tompítása jön létre. A tréning lényege, hogy a rendszeresen végzett gyakorlatokkal – belső koncentrációval és a befelé forduló figyelemmel – létrejön egy pszichés és testi ellazultság, és ebben az állapotban az elme képes befolyásolni a test önregulációs rendszerét. a tréning gyakorlatait először érdemes szakember segítségével végezni, később azonban ez a módszer bármikor egyedül is alkalmazható.

Mozgás

Különösen a mozgásszervi eredetű fájdalmak csillapításának, megelőzésének ideális módja. Speciális formái, a gyógy- és a gerinctorna erősíti a hátizmokat, javítja az izmok és az ízületek vérkeringését, gyorsítja a fájdalmat és gyulladást kiváltó anyagok eltávolítását. ráadásul mozgás közben endorfinok – boldogsághormonok – szabadulnak fel, amelyek természetes fájdalomcsillapítóként működnek.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink