Az elmúlt években egyre többen intenek búcsút a fehér lisztnek és keresnek más, egészségesebb alternatívát. Íme, a lisztkisokos mindenkinek.

Viszlát, fehér liszt! Mutatjuk, mit használj, ha diétázol

Kölesliszt

Könnyen emészthető, sok fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szépíti a bőrt, vérszegénység ellen is jól használható. Erősíti az immunrendszert.

Zabliszt

A zab jelentős fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, E-vitamint, kalciumot, vasat. Rostokban gazdag. Tartalmazza mind a nyolc életfontosságú esszenciális aminosavat. Zsiradéktartalma magas: 20 százalékban tartalmaz telített és magas arányban telítetlen zsírsavakat. Csökkenti a káros koleszterin szintjét, és segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet.

Rizsliszt

Hagyományos módon fényezett fehér vagy barna rizsből őrlik. Állaga selymes, púderszerű. Nem tartalmaz glutént, így sütésre kevésbé alkalmas, de porhanyós, omlós tésztákhoz jól használható. Magas keményítőtartalmának köszönhetően viszont kiváló sűrítőanyag. Kókuszliszt A kókusz húsából készül, sajtolással: kisajtolják belőle az olajat, és utána lisztté őrlik. Gazdag vitamin-, ásványianyag-forrás, sok rost és fehérje található benne. Kalória-, zsír- és szénhidráttartalma alacsony.

Gesztenyeliszt

Az egészben szárított, pörkölt gesztenyét őrlik meg. Illatos, zsíros állagú por lesz a végeredmény, amely nem emlékeztet a klasszikus gabonalisztekre. Alacsony zsír-, kalória- és szénhidráttartalma miatt jól beilleszthető fogyókúrába, diétába. Rostban gazdag. Nem ajánlott azoknak, akik allergiásak a diófélékre.

gesztenye

Fotó: Shutterstock

Mandulaliszt

Sajtolásos eljárással készül. Alacsony a szénhidrát- és kalóriatartalma, és hevítés hatására csökken a gyulladásos folyamatokat és allergiát okozó ómega 6 zsírtartalma is. Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot. Nagy a folyadék- és zsiradékfelvevő képessége, így sűrítéshez is kiváló.

Lenmagliszt

A lenmagból hidegen kipréselik az olajat, majd finomlisztté őrlik. Az így nyert liszt nagy mennyiségben tartalmaz ómega 3 zsírsavakat, amelyek segítik a szív és az érrendszer egészségének megőrzését, gátolják a vérrögök kialakulását, csökkentik a vér koleszterinszintjét. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban – különösen káliumban, foszforban, magnéziumban, kalciumban.

Tökmagliszt

A tökmag sajtolása után fennmaradó szárazanyagot finomra őrlik. Íze és illata igen jellegzetes, színe zöld. Magas E-vitamin-tartalma révén védi a szívet és az érrendszert, vas- és magnéziumtartalma pedig jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra. Magas a rost- és fehérje-, viszont zsír- és szénhidráttartalma alacsony.

Konjakliszt

A konjak növény gyökérgumójából készül, íztelen, szagtalan lisztféleség, amely gyakorlatilag szénhidrátmentes. Jól megköti a vizet, így főleg sűrítéshez használható. Szezámmagliszt A szezámmagból hidegen kisajtolják az olajat, majd a visszamaradt terméket finomra őrlik. Gazdag ásványi anyagokban – különösen magas a kalciumtartalma. Szezámliszt hozzá- adásával növelheti az ételek vitamin-, ásványi anyag-, rost- és fehérje-, csökkentheti a kalória- és szénhidráttartalmát. Íze finom, karakteres.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.