Természetesen mindannyian törekszünk arra, hogy helyesen étkezzünk – amennyire lehet –, de még a kiegyensúlyozott étrendbe is csúszhat hiba. Például, ha vitaminhiány lép fel a szervezetben. Íme, három tápanyag, amely semmiképpen ne hiányozzon a hétköznapjainkból.

Vitaminhiány ellen

B-vitamin

FELLENDÍTI AZ AGYMŰKÖDÉST ÉS VÉDI A SZÍVET

A B-vitaminok közül a B12-vitamin és a folsav a legismertebb. A folsavat legtöbbször a terhes nőknek ajánlják, holott mindannyiunknak nagy szüksége van rá. Vízben oldódó vitaminként a szervezet nagy mennyiségben nem tudja tárolni, a felesleg a vizelettel távozik a szervezetből. A javasolt mennyiség naponta 300 mikrogramm (serdülők és várandós nők esetében ez 4-500 mikrogramm). A folsav részt vesz a vérképzésben, az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében. A B1-vitamin a „szellem” vitaminja, optimalizálja az agyi funkciókat, pozitívan hat a tanulási képességekre, fontos a szívizmok megfelelő működéséhez. A B12-vitamin a vörösvérsejtek képzésében játszik fontos szerepet.

HONNAN JUTHATUNK HOZZÁ? Legjobb forrás a tojás, a sajt, a hal, a tej, a vörös hús, a joghurt. Folsavhoz juthat a szervezet spenótból, spárgából, kelbimbóból, babfélékből és különböző gabonafélékből.

HOGYAN TURBÓZZUK FEL?

Smoothie: Turmixoljunk össze bébispenótot, egy kisebb banánt, mandulatejet, kevés mandulavajat, csicseriborsólisztet és őrölt fahéjat.
Saláta: Tépjünk kisebb darabokra egy-két maréknyi római salátát, pakoljunk rá avokádókrémet, szórjunk rá kevés fekete babot, grillezett garnélát.
Leves: Aprítsunk fel egy kisebb fej vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát, kevés olajon pirítsuk üvegesre, majd öntsük fel két csésze zöldségalaplével. Hagyjuk felforrni, majd vegyük le a lángot, öntsünk bele egy csésze főtt lencsét, egy csésze friss spenótot. Időnként keverjük meg, főzzük addig, míg a spenót megpuhul. Kevés joghurttal tálaljuk.

D-vitamin

A NAP VITAMINJA A CSONTOK ÉS AZ IMMUNRENDSZER EGÉSZSÉGÉÉRT

A tudósok még ma is vitatkoznak azon, hogy pontosan mennyi D-vitaminra van szüksége a szervezetünknek. Az azonban bizonyos, hogy az egészséges szervezethez elengedhetetlen ez a napfényből is nyerhető vitamin. Fontos, hiszen segíti a kalcium felszívódását, vagyis közreműködik a csontok erősítésében. Erősíti az immunrendszert, segít megelőzni az autoimmun betegségek kialakulását.

HONNAN JUTHATUNK HOZZÁ? Már akár napi félórányi napon tartózkodás is sokat segíthet a megfelelő D-vitamin-bevitelben. A téli időszakban jó hír, hogy a napfényen kívül több élelmiszerből is nyerhet a szervezetünk D-vitamint. Tojássárgája, olajos halak, mint például a szardínia, narancslé, különböző tejtermékek tartalmazzák.

D-VITAMINBAN GAZDAG NAP

Reggelire: Rántotta két tojásból, shiitake gombából és fél vöröshagymából
Ebédre: Hummusz összekeverve egy tonhalkonzervvel, spenóttal, reszelt répával
Vacsorára: Sütőtök pépesítve, szardíniával

Magnézium

NYUGTATÓ, FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ ÁSVÁNYI ANYAG

Bár tisztában vagyunk, mennyire fontos ásványi anyag, kutatások szerint a társadalom nagy része magnéziumhiányos. Ha étrend-kiegészítőként, pirula formájában fogyasztjuk, együk este, hiszen segít az elalvásban, de nagyon hatékony stresszes időszakban is, hiszen nyugtató hatású. Sportolók számára kiemelten fontos, hogy minél több magnéziumot fogyasszanak, hiszen így elkerülhetik a görcsöket, illetve segíthetik a gyorsabb izomregenerációt. De fájdalomcsillapítóként is kiváló: migrénes fejfájással küzdők szedjék minél gyakrabban, fogyasszanak magnéziumban gazdag ételeket.

HONNAN JUTHATUNK HOZZÁ? A magas rosttartalmú ételekből: zöldségekből vagy barna rizsből. Fontos, hogy az étrendünk jó zsírokat tartalmazzon, együnk minél több dió- és magfélét, amelyek mindegyike remek magnéziumforrás.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink