Miért egészséges a tojás?
A mai receptünk, a tojássaláta főszereplője már ősidők óta a táplálkozás egyik legszervesebb részét képezi, tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek! A tojás 40 féle fehérjét tartalmaz, és 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Fehérje- és vitaminbomba (A-, D-, E-, B1-, B2-, B5/pantoténsav, B6-, B9/folsav, B12-vitamin), mikroelemben rendkívül gazdag. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben.
És még egy fontos tudnivaló: sokakban él még mindig a régi a tévhit, hogy a tojás és a benne lévő koleszterin „rossz”, és felelős a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. Nos, a koleszterinnek két fő típusa van: az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a magas sűrűségű lipoprotein (HDL). Előbbit gyakran „rossz”, míg utóbbit „jó” koleszterinnek is nevezik. Számos élelmiszer tartalmaz koleszterint – többek között a tojás és a máj is –, azonban az élelmiszerekben jelenlévő élelmi koleszterin a legtöbb esetben nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét, szemben az elfogyasztott zsír fajtájával és mennyiségével! Még több fontos tudnivaló a tojásról és az egészségre gyakorolt hatásáról ebben a cikkben!
Zöldfűszeres tojássaláta
Hozzávalók (2 adaghoz):
4 db M-es méretű tojás
100 g natúr joghurt
100 g hónapos retek
40 g zellerszár
15 db friss bazsalikomlevél
½ csokor metélőhagyma
¼ csokor petrezselyemzöld
1 db sárgarépa
10 g mustár
1 ek mustár
½ db citrom
frissen őrölt fekete bors
só
Elkészítése:
1. A tojást főzzük keményre, tisztítsuk meg, majd hűtsük ki.
2. A leöblített zöldfűszereket vágjuk apróra, a megmosott retket és zellerszárat pedig csíkokra. A sárgarépát reszeljük le.
3. A joghurthoz keverjük hozzá a citrom levét és a mustárt, ízesítsük sóval, borssal. Keverjük hozzá a zöldfűszereket, a zellert és a retket.
4. A tojások felét vágjuk durvára, a maradékot pedig cikkekre. Az apróra vágott tojást keverjük a zöldséges öntethez, majd forgassuk hozzá a reszelt sárgarépát is.
5. A tojássalátát díszítsük cikkekre vágott tojással!
Elkészítési idő: 20 perc
DF-tipp:
- Fogyassz a tojássaláta mellé friss teljes kiőrlésű vagy korpás kenyeret, akár egy kissé átpirítva!
- Amikor szezonja van, feltétlenül próbáld ki medvehagymával!