A tojássaláta leggyakrabban majonézzel, tejföllel készül, de mi most mutatunk egy sokkal kevésbé zsíros verziót! Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia cukrász egészséges receptje következik!

Zöldfűszeres tojássaláta: köret vagy könnyű főétel? Mindkettő!

Miért egészséges a tojás?

A mai receptünk, a tojássaláta főszereplője már ősidők óta a táplálkozás egyik legszervesebb részét képezi, tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek! A tojás 40 féle fehérjét tartalmaz, és 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Fehérje- és vitaminbomba (A-, D-, E-, B1-, B2-, B5/pantoténsav, B6-, B9/folsav, B12-vitamin), mikroelemben rendkívül gazdag. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben.

 

És még egy fontos tudnivaló: sokakban él még mindig a régi a tévhit, hogy a tojás és a benne lévő koleszterin „rossz”, és felelős a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. Nos, a koleszterinnek két fő típusa van: az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a magas sűrűségű lipoprotein (HDL). Előbbit gyakran „rossz”, míg utóbbit „jó” koleszterinnek is nevezik. Számos élelmiszer tartalmaz koleszterint – többek között a tojás és a máj is –, azonban az élelmiszerekben jelenlévő élelmi koleszterin a legtöbb esetben nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét, szemben az elfogyasztott zsír fajtájával és mennyiségével! Még több fontos tudnivaló a tojásról és az egészségre gyakorolt hatásáról ebben a cikkben!

Ez a csupa íz, csupa frissesség tojássaláta önmagában is fogyasztható, de köretként, szárnyasok mellé is kiválóan passzol!

 

Zöldfűszeres tojássaláta

Hozzávalók (2 adaghoz):

4 db M-es méretű tojás

100 g natúr joghurt

100 g hónapos retek

40 g zellerszár

15 db friss bazsalikomlevél

½ csokor metélőhagyma

¼ csokor petrezselyemzöld

1 db sárgarépa

10 g mustár

1 ek mustár

½ db citrom

frissen őrölt fekete bors

 

Elkészítése:

1. A tojást főzzük keményre, tisztítsuk meg, majd hűtsük ki.

2. A leöblített zöldfűszereket vágjuk apróra, a megmosott retket és zellerszárat pedig csíkokra. A sárgarépát reszeljük le.

3. A joghurthoz keverjük hozzá a citrom levét és a mustárt, ízesítsük sóval, borssal. Keverjük hozzá a zöldfűszereket, a zellert és a retket.

4. A tojások felét vágjuk durvára, a maradékot pedig cikkekre. Az apróra vágott tojást keverjük a zöldséges öntethez, majd forgassuk hozzá a reszelt sárgarépát is.

5. A tojássalátát díszítsük cikkekre vágott tojással!

Elkészítési idő: 20 perc

 

DF-tipp:

  • Fogyassz a tojássaláta mellé friss teljes kiőrlésű vagy korpás kenyeret, akár egy kissé átpirítva!
  • Amikor szezonja van, feltétlenül próbáld ki medvehagymával!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink