Az étkezések megreformálása kapcsán gyakran felvetődik a kérdés: lehet-e energiát nyerni a zöldségekből? A kérdés több oldalról közelíthető meg. Természetesen energiát mindenből lehet nyerni, így zöldségekből is. Ha pusztán a kalóriatartalmat nézzük, összeállítható olyan zöldségmenü, amely elegendő energiát biztosít. A második kérdés, ami a sportolókat sokkal jobban izgatja, hogy biztosítható-e zöldségekkel a megfelelő fehérjebevitel. Ezen túl azt is meg kell vizsgálni, hogy egyes zöldségek milyen hatással vannak sejtjeink működésére, anyagcsere-folyamatainkra. Érdemes a zöldségek mellett a magvakról és a csírákról is szót ejteni.

Zöldségekből nyert energia

A kalória fogalma

Kezdjük a kalória kérdésével. A kalória nem étkezési, hanem fizikai fogalom. Azt mutatja meg, hogy mekkora energia szabadul fel az adott anyag elégetésekor. Ha a kezében tartott magazinra gondol, annak is van kalóriatartalma, mégsem fogja energiával ellátni, ha megeszi. Természetesen nem bagatellizálni akarom a dolgot, pusztán arra szeretnék rávilágítani, hogy nem lehet az értékes táplálékokat csak e felől a durva égési energiafogalom felől megközelíteni. A magas kalóriatartalmú ételek sokszor „leszívják” az energiánkat. Amit megeszünk, azt meg kell emésztenünk, az emésztés pedig energiát von el a szervezetünktől.

A táplálékok tartalmaznak emészthetetlen elemeket is, amelyek egyáltalán nem energiahordozók, viszont javítják emésztési folyamatainkat. A zöldségek ebből a szempontból kiemelkedő szereppel bírnak, hiszen magas rosttartalmuk javítja az emésztési folyamatokat. Ezen túl a tápanyag-felszívódást egyenletessé teszik, ami a stabil és nem ingadozó energia alapfeltétele. Végül fontos róluk megjegyezni, hogy értékes enzimeket tartalmaznak, melyek megkönnyítik a megemésztésüket.

Energia mindenben

A három alapvető táplálékcsoport a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok csoportja. A zsírok kétszer annyi energiát biztosítanak, mint a szénhidrátok és a fehérjék. A zöldségek főként komplex szénhidrátokat és fehérjéket tartalmaznak. A gyökérzöldségek komplex szénhidrátokat tartalmaznak nagyobb mennyiségben (pl. a burgonya, a sárgarépa vagy a még értékesebb édesburgonya), míg a zöld leveles zöldségeknek a komplex szénhidrátok mellett igen magas a fehérjetartalmuk is.

A komplex szénhidrátok olyan összetett vegyületek, melyek végül egyszerű cukrokra bomlanak le, de a lebomlási folyamat elhúzódó, nem úgy, mint amikor magas cukortartalmú ételeket, italokat fogyasztunk. Így képesek hosszan tartó energiát biztosítani. E mellett magas C-vitamin- és béta-karotin-tartalmuk tovább javítja energianövelő képességüket. A C-vitamin hiányának egyik tünete egyébként a krónikus fáradtság.

Fehérjeforrások

Viszonylag magas fehérjetartalmú tápanyagforrás a zöldségek közül a spenót, a spárga és a brokkoli, a hüvelyesek (lencse, borsó, bab, mungóbabcsíra, szója), az összes növényi csíra, a quinoa, a köles, a zab és a barna rizs. Az olajos magvak energiatartalma növényi zsiradékaik miatt magasabb, de fehérjeforrásként is fontosak. A zöld leveles zöldségeknek magasabb a víztartalmuk, ezért a tömegükre vonatkoztatott tápanyagértékek kicsit félrevezetőek. Bár relatív kalóriatartalmuk alacsony, rengeteg értékes antioxidánst és növényi zsíranyagot tartalmaznak, melyek védenek az intenzív izommunka során termelődő reakcióképes anyagcseretermékek káros hatásaitól. A spenótot külön érdemes megemlíteni magas vas- és klorofilltartalma miatt, melyek nélkülözhetetlenek a hemoglobin termeléséhez, ami pedig a megfelelő oxigénszállító képességhez szükséges. A teljes kiőrlésű gabonák az energián túl megfelelő B-vitamin-ellátást is biztosítanak. Közülük a barna rizst mangántartalma miatt kell kiemelni, ami nélkülözhetetlen nyomelem mind a fehérjékből, mind a szénhidrátokból történő energianyeréshez.

MOTIVÁCIÓS NAPTÁR: 30 NAP A TÖBB ZÖLDSÉGÉRT ÉS GYÜMÖLCSÉRT

A JÖVŐ 50 ÉLELMISZERE: A KAKTUSZTÓL A GYÖKÉRZÖLDSÉGEKIG

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.
Diétás kürtőskalács – így készítsd el otthon
Ha szereted a kürtőskalácsot, de diétázol, biztosan hiányzik a vásári hangulat egyik kedvenc édessége. A jó hír az, hogy otthon is elkészítheted a diétás változatát, ami ízében hozza az élményt, mégsem terheli meg annyira a gyomrodat és a kalóriamérleget.
3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.