Vége a nyárnak, de ettől még nem kell lemondani a finom zöldségekről és gyümölcsökről. Sajnos sokan vannak, akiknek nehezen megy a vitamindús étrend összeállítása, nekik szeretnénk segíteni.

Motivációs naptár: 30 nap a több zöldségért és gyümölcsért

 

ősz, zöldségek, gyümölcsök

Fotó: Shutterstock

1. Mártogass!

Ahelyett, hogy a készen kapható, tartósítószerekben gazdag szószokba mártogatnád a zöldségeket, készíts otthon mártogatóst friss zöldségekből: például zöldséges humuszt, salsát, kaliforniaipaprika-turmixot vagy akár ketchupot is 100 százalék paradicsomból.

 

2. Gyümölcsös édesség

A mazsola, az alma vagy a mandarin természetes édesítője lehet a salátáknak, szószoknak. Az alma remekül illik a pulykához, az ananász a halakhoz, a narancs és a mandarin pedig a csirkéhez.

 

3. Konzerv?

Igen, ha hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcs-, valamint sómentes zöldségkonzervekről van szó. Ezek vitaminban és tápanyagokban gazdagok, ugyanúgy, mint a friss zöldségek és gyümölcsök. Egy jó trópusi vagy bogyósgyümölcs-konzerv feldobja az ételek ízét – különösen ősszel és télen.

 

Konzervből finomat! 6 tipp, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle

 

4. Készíts smoothie-t!

A smoothie friss vagy fagyasztott gyümölcsökből, sovány tejjel vagy joghurttal, 100 százalékos gyümölcslével vagy természetes, natúr gyümölcsszörppel készítve egészséges, vitamindús és finom.

 

5. Vegyél éretlen gyümölcsöt is

Vigyél haza zöld, még éretlen banánt is, de még ne fogyaszd el! Először edd meg az éretteket, közben a zöld is beérik. Így mindig van otthon friss gyümölcs, és nem kell újabb köröket tenned a zöldségeshez.

 

6. Új receptek

Érdekes és izgalmas zöldséges és gyümölcsös fogásokat készíthet, így nem válik unalmassá a fogyasztásuk. Egy vegetáriánus szakácskönyv remek ötletek forrása, és ha van egy kis időd, a neten is érdemes böngészni! A mindmegette.hu oldalon szuper, kipróbált recepteket találsz!

 

7. Fogyassz szezonális zöldségeket és gyümölcsöket!

Sokkal olcsóbbak, ráadásul az ízük is jobb, hiszen természetesen fejlődnek. Őszi gyümölcs többek között az alma, az egres és a szőlő.

 

1500 kalóriás mintaétrend egy napra szakértőnktől

 

8. Ne dobj ki semmit!

Ha egy zöldség vagy gyümölcs kezdi elveszíteni a frissességét, fagyaszd le! Később jó lesz smoothie-ba, levesbe, sütibe vagy szósznak, öntetnek.

 

Ne dobd ki, talán még ehető! Pénztárcabarát konyhai újrahasznosítás

 

9. Szem előtt

Ha a gyümölcsöket, zöldségeket egy gusztusos tálban tárolod a hűtőben, esetleg egy jópofa kosárban a konyhapulton, gyakrabban fogsz falatozni belőlük.

 

10. Salátabár

Tedd külön-külön tálba a zöldségeket, így mindenki a saját ízlése szerint variálhatja őket, és készítheti el a köretnek vagy snacknek szánt salátáját.

 

11. Házi gyümölcsjoghurt

Turbózd fel a napi gyümölcsbevitelét azzal, hogy a kedvenc natúr joghurtodat friss vagy mirelit gyümölccsel ízesíted. A variációk végtelenek!

 

12. Zöldséges omlett

Adj a reggeli omletthez sok-sok zöldséget, mehet bele répa, brokkoli, paprika, borsó, bab, gomba – a lényeg, hogy minél színesebb és kívánatosabb legyen a végeredmény!

 

13. Irány a kiskert!

Az emberek (különösen a gyerekek) nagyon büszkék azokra a zöldségekre és gyümölcsökre, amelyeket maguk termesztettek. Így nagyobb a valószínűsége annak, hogy jóízűen el is fogyasztják.

 

14. Nassold nyersen!

Chips helyett rágcsálj nyers, friss zöldséget, gyümölcsöt. Tarts magadnál dobozban, hogy ne kísértsenek az egészségtelen nasik. Jobb, ha mindig kéznél van egy kis répa, zeller, retek, uborka.

 

15. Érdemes előre gondolkodni

Amikor zöldséges ételeket készítesz, főzz 2-szer, 3-szor többet, mint amire szükséged van, majd tedd a hűtőbe. Így másnap csak meg kell enned a finomságokat.

 

16. Szárított gyümölcsök

A szárított gyümölcsök ásványianyag- és vitamintartalma magas. De mindenképp a cukormentes készítményeket válaszd!

 

17. Bogyós gyümölcsök reggelire

Kezdd a napot gyümölccsel: tegyél a zabpehelybe, kásába, müzlibe, palacsintába egy marék bogyós gyümölcsöt (az sem gond, ha mirelit), almát, körtét, pár szem szőlőt.

 

Bogyós gyümölcsök: az egészségünk apró őrei + Top 3 sütemény

epres morzsasüti

Fotó: Shutterstock

 

18. Válaszd a hazait!

Vásárolj rendszeresen termelői piacon, ahol az áru frissebb, olcsóbb és garantáltan finomabb, mint a szupermarketekben kínált zöldség és gyümölcs.

 

19. Tele a fagyasztó

A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök néha bizony tápanyagban gazdagabbak és „frissebbek”, mint azok, amelyeket nem megfelelően tároltál. Arról nem is beszélve, hogy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök szinte minden ételhez adhatók, és növelik a napi vitamin- és tápanyagbevitelt.

 

20. Készíts laktató zöldségleveseket!

Adj az akár már kész levesalaphoz hozzá paradicsomot, paprikát, apróra vágott gyökérzöldségeket vagy káposztát, és már kész is az egészséges finomság!

 

21. Frissen préselt gyümölcslé

Igyál rendszeresen otthon préselt-facsart 100 százalékos gyümölcs- vagy zöldséglevet a kávé, tea vagy cukros üdítők helyett.

friss, narancslé

Fotó: shutterstock

22. Vacsorázz okosan!

Cseréld le a vacsorára szánt szénhidrát (kenyér, tészta, rizs, stb.) egy részét idényzöldségekre. Inkább ezek és a könnyű fehérjék domináljanak az esti étkezésnél.

 

23. Dúsítsd a pizzádat!

A következő pizzát készítsd zöld leveles zöldségekkel, brokkolival, paradicsommal, gombával a zsíros húsok és felvágottak, valamint az extra adag sajt helyett.

 

Hogyan készül a fogyókúrás pizza?

 

24. Sok zöldséggel

Gazdagítsd salátádat csicseriborsóval, sárgarépával, zellerrel, kellel, párolt édesburgonyával. A salátába bármi mehet, a lényeg, hogy minél színesebb és finomabb legyen!

 

25. Trükkök az egészségért

Fogyassz „észrevétlenül” zöldségeket és gyümölcsöket. Tegyél brokkolit vagy kelbimbót a makaróniba, cukkinit vagy sütőtököt a paprikás krumpliba, friss gyümölcsöt a fagyiba, zabkásába. Ezek az apró trükkök segítenek növelni a napi vitamin- és ásványianyag-bevitelt.

Fotó: Shutterstock

26. Ha ételt rendelsz…

Ételszállítótól rendeled az ebédet? Adj a dobozolt ételhez friss zöldségeket, gyümölcsöket, melegítsd fel együtt, és kész is a finom, tápláló ebéd!

 

27. Hasznosítsd a maradékot!

Ha a főzés után maradnak zöldségdarabkák, tedd azokat átlátszó dobozba, majd helyezd a hűtő középső polcára. Így, ha nassolni szeretnél, és kinyitod a hűtő ajtaját, ezeket fogod először megpillantani.

 

28. Egyél desszertnek gyümölcsöt

Bármilyen gyümölcsről is legyen szó, tökéletes lezárása egy könnyű ebédnek vagy vacsorának. Kipróbálhatod az is, hogy mindig tartasz otthon mirelit bogyós gyümölcsöt, és amikor nassolni vágysz, megeszel belőle pár szemet.

 

29. Erjesztve, savanyítva

Az év bármely szakaszában rendelkezésünkre állnak, könnyen elkészíthetők, és még finomak is. A fermentált ételek, azaz például a kovászos uborka, a savanyú káposzta, a csalamádé, az almapaprika ráadásul nagyon egészségesek!

 

Hogyan savanyítsd? Ide kattintva ezt is megtudhatod!

 

30. A szakemberek ajánlása

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint: „Fogyassz legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta. Ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. A burgonya nem számít be a napi 4 adagba. 1 adag = 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs (pl. 1 közepes paprika, paradicsom, 1 közepes alma vagy narancs) vagy 1 kis tányér saláta vagy 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcs.”

 

Jól enni, jót enni – Mi legyen a tányérodon?

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.