Oldal kiválasztása
Ha a gyermek azt látja, hogy anyu és apu nem sportol, bizony felteszi a kérdést, akkor ő miért tenné? Mutassunk jó példát, szoktassuk rá az egész családot az aktív kikapcsolódásra.

7 ötlet, hogy többet sportoljon az egész család

A sportolás az egészséges életmód szerves része, napjainkban azonban a család valamennyi tagját megmozgatni, nem egyszerű feladat. A szülők munkaidő-beosztása, a túlórázás, a gyerekek különórái, a korrepetálások, de a közösségi portálok megjelenése következtében az internet előtt eltöltött idő, valamint a motiválatlanság is mind az ellen hat, hogy a társadalom legkisebb közösségének tagjai több időt töltsenek együtt, és ráadásul ezt aktívan tegyék. Sokszor a közös tévénézésben és étkezésben merül ki a család együttléte, holott számos egyszeri beruházást igénylő, egyszerű, költséghatékony módja van annak, hogy az egész családot mozgásba hozzuk. Ne csak a saját egészségünkre gondoljunk, hanem a következő generációra is, akik példaképként tekintenek a szülőkre.

Torna DVD segítségével

Ki gondolta, hogy még visszasírjuk a köztévé reggeli és esti tornaperceit? Kicsik és nagyok együtt frissülhetnek fel egy 15-20 perces tornagyakorlattól a számítógép vagy a DVD- lejátszó előtt, s ehhez még a lakásból sem kell kimozdulni. Ma már az internetnek köszönhetően egyszerűen találhatunk kifejezetten gyerekeknek szóló, könnyen végezhető tornagyakorlatokat, melyekbe a szülők is bekapcsolódhatnak. A rövid, zenés filmek jelentős részét ingyen letölthetjük, a szerint is válogathatunk, hogy lányos vagy fiús, 10 év alatti vagy kamaszkorú gyerekeket akarunk megmozgatni, és hogy melyik tinisztár vagy épp mesehős avasson be minket a tánc, a gimnasztika vagy az alakformálás rejtelmeibe. Évről évre nő az elhízott, rossz testtartású vagy épp cukorbeteg gyerkőcök száma. Napi pár perces mozgás a kedvenc mesefigurával igazán jó hatással lehet minden csemetére.

Vízi aerobik a nyaralás idején

Napjainkban számos strand, szálloda, csúszdaparadicsom szervez a nyári főszezonban vízi fitneszedzést, amiért a strandbelépőn túl már nem kell külön fizetni, és amelybe a család összes tagja bekapcsolódhat. Ne engedjük el magunkat a nyaralás 1-2 hete alatt sem, látogassuk a vakációnk idején mindennap ezeket a 15-től egészen 40 percig is eltartó programokat. A felnőttek ledolgozhatják a félpanzió „terülj-terülj, asztalkám” kínálata miatt felszedett fölösleges súlyt, a gyerekek pedig kellőképp elfáradnak estére.

sport, család, erdő

Fotó: shutterstock

Trambulin – ki ne szeretne újra gyerek lenni?

Az ugróasztalt sajnos csak olyanok tudják igazán kiélvezni, akiknek kertes házuk van, viszont ha már ebben gondolkodunk, érdemes nagyméretű és nagy teherbírású trambulint vásárolni, amely az egész családot elbírja. A lábak formálásához, a has erősítéséhez, zsírégetéshez kifejezetten jó ez az ugróeszköz.

Kutyasétáltatás – a megosztható feladat

A kutyasétáltatás lehet egyszemélyes vagy társas időtöltés, az állatok pedig kifejezetten szeretik, ha többet vagyunk együtt velük, s ezt aktívan tesszük. Afelől nem lehet kétségünk, hogy a kutyák mellett mozgalmasabbá válik az életünk, ami kedvez az egészségünknek, sőt fogyhatunk is! Elég kivinni a póráz és szájkosár mellett a nordic walking botunkat, máris kezdődhet a testedzés. A bot ráadásul könnyen állítható, így az egész család ki tudja használni. Egy amerikai egyetem idei kutatása szerint egyébként az ebekkel együtt végzett testmozgás nem csak a séta mennyiségét növeli a kutyatartóknál, de ezek az emberek összességében is aktívabbak. A tanulmányból az is kiderült, hogy a kutyával sétáló emberek általában egy órával többet gyalogolnak hetente azokhoz képest, mint akik állattartók, de négylábú kedvencükkel nem mennek mozogni.

Fitball a legkisebbekkel is

A fitballt minden korosztályú gyerek élvezi. A csecsemők például a ritmikus mozgástól könnyedén megnyugszanak és elalszanak, a kismama pedig ez idő alatt segíthet a gyermek cipeléséből fakadó gerincfájdalmain a háti izmok nyújtásával, erősítésével. A labdán történő torna alakformálást és zsírégetést is lehetővé tesz. Első alkalommal érdemes elnéznünk egy fitneszterem gerinctornaórájára vagy egy fitball zsírégető edzésre, ahol elsajátíthatjuk a helyes testtartást és mozgáskultúrát, majd tanítsuk meg a gyerekeknek is az egyszerűen végezhető gyakorlatokat. A Német Betegbiztosító Társaság (DAK) friss felmérése szerint a 11–14 éves gyerekek 58 százaléka panaszkodik hátfájásra, amely a testmozgás hiányával, a tévé és számítógép túlzott használatával és táplálkozási problémákkal függ össze.

Ütős játékok a kertben

A tenisz, a pingpong és a tollaslabda párosan játszva igazi családmozgató sport. Ezek a mozgásformák összetett játékok, hiszen nemcsak a testünket eddzük meg, de taktikáznunk, összpontosítanunk is kell a meccsek közben, sőt a gyerekek versenyszellemét is fejleszthetjük általuk. A három játék közül legjobban a tenisszel tudunk kalóriát égetni, de egy átlagos testsúlyú felnőtt egyórányi tollaslabdázással vagy asztalitenisszel is le tud dolgozni 200-300 kalóriát. Az ütők mindig legyenek szem előtt, hogy a gyerekek könnyen elcsábulhassanak!

Evezés a természetben

Az evezés olyan kardiosport, amely megmozgatja a hátat, erősíti a karokat, de még a farizmot is, így igazi zsírégető. Habár erre időt szakítani igen nehéz, s mellesleg az eszközök kölcsönzése sem olcsó, egy-egy kirándulás vagy nyaralás során érdemes beiktatni ezt a friss levegőn végezhető testmozgást. Ma már számos tavunk mentén tehetünk tanösvényi túrákat a vízen is. Ne hagyjuk ki a kínálkozó lehetőséget!

Milyen sporteszközt vigyünk a nyaralásra?

Hozzászólások

Hogyan fogynak a nők Brazíliától Kínáig?
Miért olyan vékonyak a kínai nők, mitől olyan kicsattanóan egészségesek a brazil vagy a görög asszonyok? Minden nőnek, függetlenül attól, hol él, megvannak a sajátos kis trükkjei, amelyekkel megőrizheti alakját. Van, aki a kókuszolajra, és van, aki a reggelire esküszik. Tegyünk egy kis világ körüli utat, és lessünk el néhány trükköt más országok lakóitól.
Súlykímélő karácsonyi desszertek
A karácsony nem csak a halászlé és a töltött káposzta, de az édességek fénykora is. Az ünnepek alatt asztalra kerülnek a klasszikusnak számító bejglik, kalácsok, kuglófok, krémes sütemények, édes mézes kekszek. Szinte lehetetlen ellenállni, ám ha az ünnepek végén mérlegre állunk, keserű percek várhatnak ránk.
A legszínesebb karácsonyi manikűrök
Karácsonykor a körmeinket is szeretjük ünnepi színekbe „öltöztetni”. Lássuk a legszínesebb megoldásokat! Ilyenkor tarol az arany, a piros és a zöld is!
A 8 kedvenc edzéstervünk, 30 szuper gyakorlattal
Összeszedtük a kedvenc gyakorlatsorainkat, melyekben megtalálhat mindent, attól függően, hogy karral, combra, fenékre, vádlira, vagy hasra szeretne erősíteni.
Sovány vagyok, hízni szeretnék!
Ki hinné, hogy vannak, akik azt szeretnék, hogy kicsit jobban gömbölyödjenek? Bizonyára azt is nehéz elhinni, hogy hízni nehezebb, mint fogyni. Míg arra, hogy hogyan kell leadni pár kilót, szinte mindenkinek van ötlete, addig az egészséges hízásra nem szokás tippeket adni.
Ezt nézzük meg az alternatív tejek címkéjén!
Dietetikusok szerint ezeket az értékeket mindenképpen nézzük meg az alternatív tejek csomagolásán! Az sem mindegy, hogy mire szeretnénk felhasználni a tejet. És az is kiderül, hogy miért olyan szuper megoldás a borsótej!
Stresszes a gyerek – tanítsa meg levezetni
Számos olyan apró dolog létezhet egy kisgyerek életében, amelyről a szülők nem tudnak, ám őket mégis nagyon felzaklatják. Beszélni csak nehezen hajlandóak, nyaggatással a szülő nem megy semmire. A legtöbb, amit tehet, hogy ha a gyerek hallgat, legalább tanítsa meg neki, hogyan vezetheti le a feszültséget.
Ők az Exatlon Hungary második évadának Bajnokai
2020. januárjában szintet lép az Exatlon Hungary. A TV2 sikerműsorának új évada ismét a Dominikai Köztársaságból jelentkezik, de új helyszínen, még látványosabb és nehezebb pályákon szállnak versenybe a Bajnokok és Kihívóik.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.