Ha a gyermek azt látja, hogy anyu és apu nem sportol, bizony felteszi a kérdést, akkor ő miért tenné? Mutassunk jó példát, szoktassuk rá az egész családot az aktív kikapcsolódásra.

7 ötlet, hogy többet sportoljon az egész család

A sportolás az egészséges életmód szerves része, napjainkban azonban a család valamennyi tagját megmozgatni, nem egyszerű feladat. A szülők munkaidő-beosztása, a túlórázás, a gyerekek különórái, a korrepetálások, de a közösségi portálok megjelenése következtében az internet előtt eltöltött idő, valamint a motiválatlanság is mind az ellen hat, hogy a társadalom legkisebb közösségének tagjai több időt töltsenek együtt, és ráadásul ezt aktívan tegyék. Sokszor a közös tévénézésben és étkezésben merül ki a család együttléte, holott számos egyszeri beruházást igénylő, egyszerű, költséghatékony módja van annak, hogy az egész családot mozgásba hozzuk. Ne csak a saját egészségünkre gondoljunk, hanem a következő generációra is, akik példaképként tekintenek a szülőkre.

Torna DVD segítségével

Ki gondolta, hogy még visszasírjuk a köztévé reggeli és esti tornaperceit? Kicsik és nagyok együtt frissülhetnek fel egy 15-20 perces tornagyakorlattól a számítógép vagy a DVD- lejátszó előtt, s ehhez még a lakásból sem kell kimozdulni. Ma már az internetnek köszönhetően egyszerűen találhatunk kifejezetten gyerekeknek szóló, könnyen végezhető tornagyakorlatokat, melyekbe a szülők is bekapcsolódhatnak. A rövid, zenés filmek jelentős részét ingyen letölthetjük, a szerint is válogathatunk, hogy lányos vagy fiús, 10 év alatti vagy kamaszkorú gyerekeket akarunk megmozgatni, és hogy melyik tinisztár vagy épp mesehős avasson be minket a tánc, a gimnasztika vagy az alakformálás rejtelmeibe. Évről évre nő az elhízott, rossz testtartású vagy épp cukorbeteg gyerkőcök száma. Napi pár perces mozgás a kedvenc mesefigurával igazán jó hatással lehet minden csemetére.

Vízi aerobik a nyaralás idején

Napjainkban számos strand, szálloda, csúszdaparadicsom szervez a nyári főszezonban vízi fitneszedzést, amiért a strandbelépőn túl már nem kell külön fizetni, és amelybe a család összes tagja bekapcsolódhat. Ne engedjük el magunkat a nyaralás 1-2 hete alatt sem, látogassuk a vakációnk idején mindennap ezeket a 15-től egészen 40 percig is eltartó programokat. A felnőttek ledolgozhatják a félpanzió „terülj-terülj, asztalkám” kínálata miatt felszedett fölösleges súlyt, a gyerekek pedig kellőképp elfáradnak estére.

sport, család, erdő

Fotó: shutterstock

Trambulin – ki ne szeretne újra gyerek lenni?

Az ugróasztalt sajnos csak olyanok tudják igazán kiélvezni, akiknek kertes házuk van, viszont ha már ebben gondolkodunk, érdemes nagyméretű és nagy teherbírású trambulint vásárolni, amely az egész családot elbírja. A lábak formálásához, a has erősítéséhez, zsírégetéshez kifejezetten jó ez az ugróeszköz.

Kutyasétáltatás – a megosztható feladat

A kutyasétáltatás lehet egyszemélyes vagy társas időtöltés, az állatok pedig kifejezetten szeretik, ha többet vagyunk együtt velük, s ezt aktívan tesszük. Afelől nem lehet kétségünk, hogy a kutyák mellett mozgalmasabbá válik az életünk, ami kedvez az egészségünknek, sőt fogyhatunk is! Elég kivinni a póráz és szájkosár mellett a nordic walking botunkat, máris kezdődhet a testedzés. A bot ráadásul könnyen állítható, így az egész család ki tudja használni. Egy amerikai egyetem idei kutatása szerint egyébként az ebekkel együtt végzett testmozgás nem csak a séta mennyiségét növeli a kutyatartóknál, de ezek az emberek összességében is aktívabbak. A tanulmányból az is kiderült, hogy a kutyával sétáló emberek általában egy órával többet gyalogolnak hetente azokhoz képest, mint akik állattartók, de négylábú kedvencükkel nem mennek mozogni.

Fitball a legkisebbekkel is

A fitballt minden korosztályú gyerek élvezi. A csecsemők például a ritmikus mozgástól könnyedén megnyugszanak és elalszanak, a kismama pedig ez idő alatt segíthet a gyermek cipeléséből fakadó gerincfájdalmain a háti izmok nyújtásával, erősítésével. A labdán történő torna alakformálást és zsírégetést is lehetővé tesz. Első alkalommal érdemes elnéznünk egy fitneszterem gerinctornaórájára vagy egy fitball zsírégető edzésre, ahol elsajátíthatjuk a helyes testtartást és mozgáskultúrát, majd tanítsuk meg a gyerekeknek is az egyszerűen végezhető gyakorlatokat. A Német Betegbiztosító Társaság (DAK) friss felmérése szerint a 11–14 éves gyerekek 58 százaléka panaszkodik hátfájásra, amely a testmozgás hiányával, a tévé és számítógép túlzott használatával és táplálkozási problémákkal függ össze.

Ütős játékok a kertben

A tenisz, a pingpong és a tollaslabda párosan játszva igazi családmozgató sport. Ezek a mozgásformák összetett játékok, hiszen nemcsak a testünket eddzük meg, de taktikáznunk, összpontosítanunk is kell a meccsek közben, sőt a gyerekek versenyszellemét is fejleszthetjük általuk. A három játék közül legjobban a tenisszel tudunk kalóriát égetni, de egy átlagos testsúlyú felnőtt egyórányi tollaslabdázással vagy asztalitenisszel is le tud dolgozni 200-300 kalóriát. Az ütők mindig legyenek szem előtt, hogy a gyerekek könnyen elcsábulhassanak!

Evezés a természetben

Az evezés olyan kardiosport, amely megmozgatja a hátat, erősíti a karokat, de még a farizmot is, így igazi zsírégető. Habár erre időt szakítani igen nehéz, s mellesleg az eszközök kölcsönzése sem olcsó, egy-egy kirándulás vagy nyaralás során érdemes beiktatni ezt a friss levegőn végezhető testmozgást. Ma már számos tavunk mentén tehetünk tanösvényi túrákat a vízen is. Ne hagyjuk ki a kínálkozó lehetőséget!

Milyen sporteszközt vigyünk a nyaralásra?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink