A nyár rengeteg jó lehetőséget tartogat a szabadtéri mozgásra. A jógától az állva evezésen át a raftingolásig számos érdekes sport közül választhat az, aki szívesen van a jó levegőn és nyugalomra, vagy épp ellenkezőleg, egy kis izgalomra vágyik.

3 nyári sport, amit idén érdemes kipróbálnia!

Jóga a szabadban

MI A JÓGA?

A jóga ősi indiai művészet, melynek célja a test, az elme és a lélek közötti harmónia kialakítása. A régi jógik hite szerint ahhoz, hogy az ember harmóniában legyen önmagával és környezetével, össze kell hangolnia testét, elméjét és lelkét. Ennek módja a jóga három fő összetevőjében rejlik: gyakorlatok, légzés és meditáció. A jógapozíciók vagy ászanák olyan gyakorlatok, melyek célja a gerinc, a mirigyek és a belső szervek megfiatalítása. A különböző pozíciók elősegítik az egészség javítását és a betegségek leküzdését. A pránájamák speciálisan kifejlesztett légzőgyakorlatok, amelyek növelik a tüdő kapacitását, és több oxigénhez juttatják a szervezetet. A tudatos légzés segít leküzdeni a stresszt, és ellazítja a testet. A meditáció ellazít, és növeli a koncentrációs képességet, továbbá tudatosabbá és éberebbé tesz. A jógának sokféle fajtája van. A legismertebbek a hatha jóga, a rádzsa jóga, a bhakti jóga, a karma jóga és a tantra jóga. Mindegy, melyiket választja, a lényeg, hogy megtalálja azt, ami a rohanó és stresszes mindennapokban lehetővé teszi a lazítást és a befelé figyelést.

MIÉRT JÓ?

Javítja az általános egészségi állapotot, segít az érzelmi stabilitás elérésében. Megerősíti és rugalmassá teszi a testet, növeli az energiaszintet, erősíti az immunrendszert. A szabadtéri jóga mentálisan frissítő hatású, energikusabbá teszi az embert. A napsugaraknak köszönhetően csökken a feszültség, enyhül a stressz. Jógázhat egyedül, de akár csoportosan is megtapasztalhatja a szabadban jógázás szépségét, hiszen a jó idő beköszöntével számos oktató tart órát a szabadban. Akadnak ingyenesen látogatható szabadtéri órák is, és olyan is előfordul, a résztvevőkre bízzák, mennyi pénzt adnak azért, hogy részt vehessenek az órán.

Állva evezés – SUP (Stand Up Paddleboarding)

MI A SUP?

A SUP az egyik leggyorsabban terjedő és legkedveltebb vízi sport. A polinéz halászok evezős szokásaihoz nyúlik vissza, akik állva jobban látták a vizet és a halakat. Nagy valószínűséggel innen terjedt át Hawaiira, ahol a szörfdeszkán állva tanítottak a szörfoktatók. A SUP ötvözi a szörfözést, a hullámlovaglást és a kenuzást. Népszerűségének egyik legfontosabb oka, hogy szél- és hullámmentes időben is űzhető sport. Főleg meleg éghajlatú területeken, tengerpartokon népszerű, de már egyre több helyen látni állva evezőket Magyarországon is. A SUP-deszka egy speciális szörfdeszka, amelyhez hosszú evezőlapát tartozik. A deszka általában erősített üvegszálból készül, három-négy méter hosszú. A sportszerek ára igen borsos, 150 ezer forintnál kezdődik és határ a csillagos ég.

MIÉRT JÓ?

Tökéletes testedzés: jó kardiotréning, javítja az álló- és koncentráló képességet, az egyensúlyérzéket, megdolgoztatja a mélyizmokat. Emellett meditatív, relaxáló hatású, segít a stressz levezetésében. Ez olyannyira igaz, hogy már létezik SUP-jóga is.

Rafting

MI A RAFTING?

Vadvízi evezés, amelynek során a résztvevők 4–12 fős felfújható, nagyon erős gumicsónakban ülve zuhatagos folyón eveznek végig. Ezt a speciális csónakot eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, a kalandvágyók azonban hamar rájöttek, hogy ezzel az eszközzel meghódíthatják a veszélyes, sziklás vadvizeket. Itthon a vízi adottságok miatt nem űzhető ez a sport, de a környező országokban (Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában, Bosznia-Hercegovinában) gyönyörű helyszínek várják a kihívást keresőket. Mivel a sodrás miatt nagy a sérülésveszély, kötelező a mentőmellény viselete.

MIÉRT JÓ?

Kiváló csapatépítő sport, hiszen a csónakban egy oldalon ülőknek együtt kell evezniük. Élvezetes, sokrétű és mégis biztonságos extrém sport. Átlagos fizikai állapottal már a könnyebb szakaszok is teljesíthetők, még úszni sem kell feltétlenül tudni.

Ezeket is érdemes elolvasnia!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink