Oldal kiválasztása
Ha nem akar sokat költeni, de szívesen barangolna Magyarországon, és még bringázni is szeret, akkor ezt a túrát érdemes végigjárnia. Három nap alatt hét csodálatos várat fedezhet fel a Zemplénben. Megterveztük az útvonalat, önnek már csak el kell indulnia!

7 vár 3 nap alatt bringával Zemplénben

 

Fontos, hogy edzés, felkészülés nélkül ne vágjon bele a túrába. Bár egy-egy állomás között pihenőt terveztünk, készüljön fel előtte a napi 50 kilométeres távolságokra. Ne felejtse el a bemelegítést, és ha úgyérzi, szálljon le a bringáról, nyújtsa meg a lábait!

Első nap: Sárospataki Rákóczi-vár- Károlyi-kastély – Füzér Vára

A túra első állomása Sárospatak, ami vonattal könnyen megközelíthető. A városban található reneszánsz vár ma is látogatható legrégebbi része a Vörös-torony. A Rákócziak a XVII. században kezdtek folyamatos építkezésben, ekkor készült el a belső udvari loggia is. Miután osztrák kézbe került, kiépült a kényelmes palota. A csatákban tönkrement külsővár ágyúbástyáit a környék lakói hordták el, hogy lakóházat építsenek a kövekből. Látogasson el a Vörös-toronyba, nézze meg a Rákóczi-kiállítást s híres lovagtermet, és a korábban említett loggiát. Mielőtt továbbindul a 33 kilométerrel távolibb Károlyi kastélyba, uzsonnázzon meg a Bodrog partján!

Sárospatak – Károlyi-kastély 33 km

Füzérradványon, erdők által körülölelt területen található a Károlyi-kastély. Bár kívülről az épületen a romantika jeleit figyelhetjük meg, belső tereimben már az itáliai reneszánsz, és a korai barokk uralkodik. A Zempléni-hegység csücskében álló kastélyt, számos firenzei alkotó munkája díszítette, de sok berendezési tárgynak nyoma veszett a II. világháború éveiben. Ám nemcsak a díszes épületet, hanem a különleges kastélyparkot is érdemes megnézni, és akár a szabadban megebédelni. Az kertben található platánfák, az ország legnagyobb példányai közé tartoznak.

Károlyi kastély – Füzér Vára 13 km

A nap utolsó állomásához alig 13 kilométert kell tekerni a kerékpárral Füzér településig. Itt magasodik ki az ösvényen át megközelíthető Alsó Vár, és Felső Vár. A bringákat érdemes a Várparkolóban hagynia, mivel a Felső Várba meredek fa- és sziklalépcsőn keresztül vezet az út. Úgy számoljon az idővel hogy az időjárás, és a terepviszonyok miatt a Várba akár 30-40 perces séta is lehet az út. Az ösvény időnként csúszóssá, vizessé válhat, így érdemes ennek megfelelően kiválasztani a cipőt a túrához! Füzéren legalább húsz vendégház működik, nem árt előre érdeklődni az elérhető szálláshelyek számáról, hogy ne kelljen a szabadba éjszakáznia.

Második nap: Regéci vár – Boldogkő vára

Füzér Vára – Regéci vár – 49 km

Húzósabb, közel 50 kilométeres távval kezdődik a nap, megkerülve a Zempléni Tájvédelmi körzetet, Füzértől egészen a Regecnél található várig. Felvetések szerint a vár 1285-ben már állt, amit egy 1298-as oklevélre alapozták. Itt töltötte gyeremekkorát II. Rákóczi Ferenc, majd a Thököly-felkelés idején a Habsburg csapatok 1685-ben elfoglalták a várat. A következő évtől kezdve megkezdődött az építmény lerombolása.

Regéci vár – Boldogkő vára 18 km

Regecről Boldogkő vára felé kell tekerni, hogy egy igazán filmbeillő építménnyel és látvánnyal találkozzon az ember. Egész évben régészeti- és hadtörténeti kiállítás várja a látogatóak, de megtekinthető a várbörtön, a zászló, és címerkiállítás, ahogyan a kovácsműhely is. A Boldogkőváralja község felett emelkedő várról csak az a biztos, hogy a tatárjárás után épült. Az első oklevél, melyben megemlítik 1282-es keltezésű. Boldogkőváralján számos vendégház gondoskodik arról, hogy kipihenje a letekert kilométereket.

Harmadik nap: Szerencsi Rákóczi-vár, Tokaji vár romjai

Boldogkői vár – Szerencs 26 km

A túra utolsó napján 25-26 kilométert kell tekerni, de nem a szerencsi csokigyárig, hanem a városban található, reneszánsz stílusú Rákóczi várig. Ha már unja a folyamatos múzeumokat és várakat, akkor érdemes kipróbálnia lazításként a Szerencsi Fürdő & Wellnesházat, főleg ha a nyári kánikulában indult útnak.

Szerencs – Tokaji vár romjai 20 km

Túráját Tokajban, a régi vár romjainál fejezi be. Vegye fel a kapcsolatot a helyi Tourinform irodával, ahol kerékpártúrákat szerveznek a Zempléni-hegységbe Tokajon és környékén. A bringát lezárva, számos tanösvényen, és túraútvonalon is bebarangolhatjuk a környéket.

Zemplén a vizitúra szerelmeseinek is tartogat izgalmakat. A Bodrogon Sárospataktól lefelé haladva, Szegin keresztül haladhatunk. De csodálatos látványt nyújt a Bodrog és a Tisza találkozása is Tokajnál.

 

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Fogyjon 4 hónap alatt 8-10 kilót!
A villámdiéták csak azt eredményezik, hogy az első kiadósabb vacsora után sírva fakadunk a mérleg számlapját látva. Egy stabil, négy hónapon át tartó, éhezésmentes kúrával viszont könnyedén elérhetjük a kívánt testsúlyt, és minden bizonnyal stabilizálhatjuk is.
Életveszélyes: Szikláról lógva fotózkodik a szerelmespár
Mennyit ér meg egy tökéletes fotó? Néhány influenszernek bármit, akár az életüket is kockáztatják. Ahogyan ez a pár is.
Bullying - Hogyan kezeljük az iskolai zaklatást?
Bullying, azaz a bántalmazás, zaklatás. Hol a határ az ugratás és bullying közt, és mit tehetünk, ha úgy érezzük, bántanak minket?
60 kilót fogytak összesen az Ázsia Expressz versenyzői
Rohannak, kiabálnak, stoppolnak. Van, hogy egy udvaron alszanak, s vacsorát sem kapnak. Az Ázsia Expressz szereplői nem luxusutazásra mentek, és a kalandnak hála összesen 60 kilótól szabadultak meg.
Édes teher – Gyakorlatok kismamáknak
A mozgásnak számos pozitív hatása ismeretes a számunkra, a kismamák viszont csak panaszmentes esetben, bizonyos szabályok betartása és szigorú orvosi felügyelet mellett végezhetnek sporttevékenységet.
Az olimpikontól a sportmániásig – Mit sportolnak korunk hercegnői?
Ezek a hercegnők és hercegnék bizony nem félnek a testmozgástól! Van köztük olimpikon, de olyan is, akinek számos csonttörés sem szegte kedvét a küzdősporttól!
Tényleg hasznos? Mindent a mono-diétáról!
Követni ugyan egyszerű a mono-diétát, de a segítségével elért súlyvesztést, már annál nehezebb megtartani.
6 egészséges recept szilvával, szőlővel
Mennyire kell óvatosnak lenni a szilvával, és a szőlővel? Íme néhány tuti recept, ami nem okoz majd gondot.
A vashiány és a vérszegénység 13 jele 
Ha különösebb ok nélkül állandóan kimerült és fáradt, érdemes vashiányra gyanakodni. A felnőtt lakosság zömét, különösen a nőket érinti ez a gond
Fehérjeturmix, ahogyan Arnold Schwarzenegger csinálja - videó
Tulajdonképpen Arnold Schwarzenegger egy 9 perces videóban, mindent elárul, ami a sikeres életmódváltáshoz kell. Megmutatja, hogy milyen fehérjeturmixot iszik, megnézhetjük, hogy mi van a hűtőjében, ahogyan arról is beszél, hogy szerinte hogyan tudjuk erősíteni az immunrendszerünket.
Építsünk kapcsolatot a testünkkel
Ahhoz, hogy újraépítsük a testünkkel való kapcsolatot – ami gyermekkorunkban még ösztönösen megvolt –, a tudatos és szeretetteli hozzáálláson kívül szükségünk lesz némi kíváncsiságra, játékosságra, s legfőképpen egy jó adag bátorságra.
Inspirálja magát az edzésre Liptai Claudia Instájával
A jövő 50 élelmiszere: a kaktusztól a gyökérzöldségekig
Összeállították annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.
4 étel, amit jobb, ha nem eszik meg a gyermek! Ezeket adja neki helyette!
Mit ehetnek a gyerekek, és mi az, amit jobb kiiktatni az étrendjükből? Mindenre van egészségesebb megoldás!
Alternatív megoldások egészséges pizzához - 5 tuti recept
Pizzát rendelni? Ugyan! Otthon is szuperfinom és egészséges pizzákat készíthetünk. Ha nincs kedvünk bajlódni a tészta készítésével, a legtöbb nagyobb szupermarketben beszerezhetünk kész, fagyasztott, teljes kiőrlésű terméket – csak meg kell pakolni jobbnál jobb feltétekkel.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.