Ha nem akar sokat költeni, de szívesen barangolna Magyarországon, és még bringázni is szeret, akkor ezt a túrát érdemes végigjárnia. Három nap alatt hét csodálatos várat fedezhet fel a Zemplénben. Megterveztük az útvonalat, önnek már csak el kell indulnia!

7 vár 3 nap alatt – bringával Zemplénben

Első nap: Sárospataki Rákóczi-vár- Károlyi-kastély – Füzér Vára

A túra első állomása Sárospatak, ami vonattal könnyen megközelíthető. A városban található reneszánsz vár ma is látogatható legrégebbi része a Vörös-torony. A Rákócziak a XVII. században kezdtek folyamatos építkezésben, ekkor készült el a belső udvari loggia is. Miután osztrák kézbe került, kiépült a kényelmes palota. A csatákban tönkrement külsővár ágyúbástyáit a környék lakói hordták el, hogy lakóházat építsenek a kövekből. Látogasson el a Vörös-toronyba, nézze meg a Rákóczi-kiállítást s híres lovagtermet, és a korábban említett loggiát. Mielőtt továbbindul a 33 kilométerrel távolibb Károlyi kastélyba, uzsonnázzon meg a Bodrog partján!

Sárospatak – Károlyi-kastély 33 km

Füzérradványon, erdők által körülölelt területen található a Károlyi-kastély. Bár kívülről az épületen a romantika jeleit figyelhetjük meg, belső tereimben már az itáliai reneszánsz, és a korai barokk uralkodik. A Zempléni-hegység csücskében álló kastélyt, számos firenzei alkotó munkája díszítette, de sok berendezési tárgynak nyoma veszett a II. világháború éveiben. Ám nemcsak a díszes épületet, hanem a különleges kastélyparkot is érdemes megnézni, és akár a szabadban megebédelni. Az kertben található platánfák, az ország legnagyobb példányai közé tartoznak.

Károlyi kastély – Füzér Vára 13 km

A nap utolsó állomásához alig 13 kilométert kell tekerni a kerékpárral Füzér településig. Itt magasodik ki az ösvényen át megközelíthető Alsó Vár, és Felső Vár. A bringákat érdemes a Várparkolóban hagynia, mivel a Felső Várba meredek fa- és sziklalépcsőn keresztül vezet az út. Úgy számoljon az idővel hogy az időjárás, és a terepviszonyok miatt a Várba akár 30-40 perces séta is lehet az út. Az ösvény időnként csúszóssá, vizessé válhat, így érdemes ennek megfelelően kiválasztani a cipőt a túrához! Füzéren legalább húsz vendégház működik, nem árt előre érdeklődni az elérhető szálláshelyek számáról, hogy ne kelljen a szabadba éjszakáznia.

Második nap: Regéci vár – Boldogkő vára

Füzér Vára – Regéci vár – 49 km

Húzósabb, közel 50 kilométeres távval kezdődik a nap, megkerülve a Zempléni Tájvédelmi körzetet, Füzértől egészen a Regecnél található várig. Felvetések szerint a vár 1285-ben már állt, amit egy 1298-as oklevélre alapozták. Itt töltötte gyeremekkorát II. Rákóczi Ferenc, majd a Thököly-felkelés idején a Habsburg csapatok 1685-ben elfoglalták a várat. A következő évtől kezdve megkezdődött az építmény lerombolása.

Regéci vár – Boldogkő vára 18 km

Regecről Boldogkő vára felé kell tekerni, hogy egy igazán filmbeillő építménnyel és látvánnyal találkozzon az ember. Egész évben régészeti- és hadtörténeti kiállítás várja a látogatóak, de megtekinthető a várbörtön, a zászló, és címerkiállítás, ahogyan a kovácsműhely is. A Boldogkőváralja község felett emelkedő várról csak az a biztos, hogy a tatárjárás után épült. Az első oklevél, melyben megemlítik 1282-es keltezésű. Boldogkőváralján számos vendégház gondoskodik arról, hogy kipihenje a letekert kilométereket.

Harmadik nap: Szerencsi Rákóczi-vár, Tokaji vár romjai

Boldogkői vár – Szerencs 26 km

A túra utolsó napján 25-26 kilométert kell tekerni, de nem a szerencsi csokigyárig, hanem a városban található, reneszánsz stílusú Rákóczi várig. Ha már unja a folyamatos múzeumokat és várakat, akkor érdemes kipróbálnia lazításként a Szerencsi Fürdő & Wellnesházat, főleg ha a nyári kánikulában indult útnak.

Szerencs – Tokaji vár romjai 20 km

Túráját Tokajban, a régi vár romjainál fejezi be. Vegye fel a kapcsolatot a helyi Tourinform irodával, ahol kerékpártúrákat szerveznek a Zempléni-hegységbe Tokajon és környékén. A bringát lezárva, számos tanösvényen, és túraútvonalon is bebarangolhatjuk a környéket.

Zemplén a vízitúra szerelmeseinek is tartogat izgalmakat. A Bodrogon Sárospataktól lefelé haladva, Szegin keresztül haladhatunk. De csodálatos látványt nyújt a Bodrog és a Tisza találkozása is Tokajnál.

 

Fontos! Edzés, felkészülés nélkül ne vágjon bele a túrába. Bár egy-egy állomás között pihenőt terveztünk, készüljön fel előtte a napi 50 kilométeres távolságokra. Ne felejtse el a bemelegítést, és ha úgy érzi, szálljon le a bringáról, nyújtsa meg a lábait!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink