Oldal kiválasztása
Ha nem akar sokat költeni, de szívesen barangolna Magyarországon, és még bringázni is szeret, akkor ezt a túrát érdemes végigjárnia. Három nap alatt hét csodálatos várat fedezhet fel a Zemplénben. Megterveztük az útvonalat, önnek már csak el kell indulnia!

7 vár 3 nap alatt bringával Zemplénben

 

Fontos, hogy edzés, felkészülés nélkül ne vágjon bele a túrába. Bár egy-egy állomás között pihenőt terveztünk, készüljön fel előtte a napi 50 kilométeres távolságokra. Ne felejtse el a bemelegítést, és ha úgyérzi, szálljon le a bringáról, nyújtsa meg a lábait!

Első nap: Sárospataki Rákóczi-vár- Károlyi-kastély – Füzér Vára

A túra első állomása Sárospatak, ami vonattal könnyen megközelíthető. A városban található reneszánsz vár ma is látogatható legrégebbi része a Vörös-torony. A Rákócziak a XVII. században kezdtek folyamatos építkezésben, ekkor készült el a belső udvari loggia is. Miután osztrák kézbe került, kiépült a kényelmes palota. A csatákban tönkrement külsővár ágyúbástyáit a környék lakói hordták el, hogy lakóházat építsenek a kövekből. Látogasson el a Vörös-toronyba, nézze meg a Rákóczi-kiállítást s híres lovagtermet, és a korábban említett loggiát. Mielőtt továbbindul a 33 kilométerrel távolibb Károlyi kastélyba, uzsonnázzon meg a Bodrog partján!

Sárospatak – Károlyi-kastély 33 km

Füzérradványon, erdők által körülölelt területen található a Károlyi-kastély. Bár kívülről az épületen a romantika jeleit figyelhetjük meg, belső tereimben már az itáliai reneszánsz, és a korai barokk uralkodik. A Zempléni-hegység csücskében álló kastélyt, számos firenzei alkotó munkája díszítette, de sok berendezési tárgynak nyoma veszett a II. világháború éveiben. Ám nemcsak a díszes épületet, hanem a különleges kastélyparkot is érdemes megnézni, és akár a szabadban megebédelni. Az kertben található platánfák, az ország legnagyobb példányai közé tartoznak.

Károlyi kastély – Füzér Vára 13 km

A nap utolsó állomásához alig 13 kilométert kell tekerni a kerékpárral Füzér településig. Itt magasodik ki az ösvényen át megközelíthető Alsó Vár, és Felső Vár. A bringákat érdemes a Várparkolóban hagynia, mivel a Felső Várba meredek fa- és sziklalépcsőn keresztül vezet az út. Úgy számoljon az idővel hogy az időjárás, és a terepviszonyok miatt a Várba akár 30-40 perces séta is lehet az út. Az ösvény időnként csúszóssá, vizessé válhat, így érdemes ennek megfelelően kiválasztani a cipőt a túrához! Füzéren legalább húsz vendégház működik, nem árt előre érdeklődni az elérhető szálláshelyek számáról, hogy ne kelljen a szabadba éjszakáznia.

Második nap: Regéci vár – Boldogkő vára

Füzér Vára – Regéci vár – 49 km

Húzósabb, közel 50 kilométeres távval kezdődik a nap, megkerülve a Zempléni Tájvédelmi körzetet, Füzértől egészen a Regecnél található várig. Felvetések szerint a vár 1285-ben már állt, amit egy 1298-as oklevélre alapozták. Itt töltötte gyeremekkorát II. Rákóczi Ferenc, majd a Thököly-felkelés idején a Habsburg csapatok 1685-ben elfoglalták a várat. A következő évtől kezdve megkezdődött az építmény lerombolása.

Regéci vár – Boldogkő vára 18 km

Regecről Boldogkő vára felé kell tekerni, hogy egy igazán filmbeillő építménnyel és látvánnyal találkozzon az ember. Egész évben régészeti- és hadtörténeti kiállítás várja a látogatóak, de megtekinthető a várbörtön, a zászló, és címerkiállítás, ahogyan a kovácsműhely is. A Boldogkőváralja község felett emelkedő várról csak az a biztos, hogy a tatárjárás után épült. Az első oklevél, melyben megemlítik 1282-es keltezésű. Boldogkőváralján számos vendégház gondoskodik arról, hogy kipihenje a letekert kilométereket.

Harmadik nap: Szerencsi Rákóczi-vár, Tokaji vár romjai

Boldogkői vár – Szerencs 26 km

A túra utolsó napján 25-26 kilométert kell tekerni, de nem a szerencsi csokigyárig, hanem a városban található, reneszánsz stílusú Rákóczi várig. Ha már unja a folyamatos múzeumokat és várakat, akkor érdemes kipróbálnia lazításként a Szerencsi Fürdő & Wellnesházat, főleg ha a nyári kánikulában indult útnak.

Szerencs – Tokaji vár romjai 20 km

Túráját Tokajban, a régi vár romjainál fejezi be. Vegye fel a kapcsolatot a helyi Tourinform irodával, ahol kerékpártúrákat szerveznek a Zempléni-hegységbe Tokajon és környékén. A bringát lezárva, számos tanösvényen, és túraútvonalon is bebarangolhatjuk a környéket.

Zemplén a vizitúra szerelmeseinek is tartogat izgalmakat. A Bodrogon Sárospataktól lefelé haladva, Szegin keresztül haladhatunk. De csodálatos látványt nyújt a Bodrog és a Tisza találkozása is Tokajnál.

 

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Kávé, csoki, sós ételek? Üzenete van annak, hogy mit kívánunk
Az étel utáni vágyakozásnak rendszerint komoly oka van.
Britney Spears edzős videója téged is motiválni fog!
Britey Spears nem titkolja, hogyan hozza formába magát. Elnézve a koncertjeit, amennyit ő ugrál, szüksége is van a jó kondira. Most egy videóban beszélt az edzéstervéről.
Fagyi a diétában! Jégre tesszük a kilókat
Jégkrém a fogyókúrában? Micsoda eretnek gondolat! Pedig egyáltalán nem az.
Ez a luxus gumicsónak a vizek új királya
Hat méter hosszú, és közel 25 kiló ez a mindennel felszerelt, luxus gumicsónak, ami az idei nyár slágere lett.
Stresszűző diéta, nyugtató ételek
Szinte minden diétás tanács különféle javaslatokkal bombázza a fogyni vágyókat arra vonatkozóan, hogy mit mivel helyettesítsenek az alacsony kalóriatartalom érdekében. Most egy kicsit megreformáljuk az ilyen jellegű tanácsokat.
Kocsis Fanni útja a lovastornától a magyar plank rekordig
Fanni húsz éves volt, amikor 1 óra 15 perc és 54 másodperces eredményével felállította a leghosszabb ideig kitartott női planking gyakorlat hazai rekordját. Bár „csak” otthon, de azóta többször is megdöntötte ezt az eredményét.
10 pici lépés, amivel változtathat az életmódján
Csak tíz apró tanács, amely megváltoztathatja az életmódját, az egész életét.
Csodás átalakulás: 130-ról 69 kilóra fogyott az esküvőjére
Hat évig vacsorázott esténként gyorsétteremben, aztán mikor a mérlegre állt, már 130 kilónál tartott. Közelegő esküvője miatt úgy döntött: fogyni fog!
Megéri hajszolni a herceget? Párkeresés a valóságban
Idővel már nem csak a herceg lesz gyermekként alkotott ideálunk középpontjában. Találkozunk a szegény ember legkisebb fiával is.
A TSH nem elég? Mit nézessünk még meg pajzsmirigyzavar esetén?
Ha valaki különös, furcsa tüneteket tapasztal, ami pajzsmirigyzavarra utal, az ellenőrizteti a TSH szintjét. Azonban egy TSH eredmény önmagában nem diagnosztikus jellegű.
Buktatók helyett - Így szervezze meg az esküvőjét
Az esküvő gyönyörű, az esküvő felejthetetlen! Általánosságban elmondható, hogy az azt megelőző féléves, szervezéssel teli időszak is felejthetetlen.
Három sportos program június harmadik hétvégéjére
Ezen a hétvégén is érdemes kimozdulni. Éjszakai futóversenyek, kalandos bringapark és úszóverseny várja a kicsiket és a nagyokat.
Jennifer Aniston: „Azt mondták rám, hogy dagi vagyok”
A tésztasalátáról nem hajlandó lemondani, ezért pedig akkor is képes a kőkemény edzésre, amikor teljesen elveszíti a motivációját.
A nyári ellenség! Így kerülhető el a lábgomba
Nem túlzás a lábgomba esetében a rettegett kifejezés, hiszen akik valaha elkapták már ezt a fertőzést, pontosan tudják, hogy még lábra állni is igen megterhelő a betegség intenzív időszakában.
Az összes ingyenes szabadstrand a Balatonon
A déli parton egyelőre több szabadstrand található, mint az északin, de a pontos listát érdemes végignézni, mielőtt a Balatonra indulunk!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.