Oldal kiválasztása
Igazi példakép. Legyél te is címlaplány! felhívásunk nyertese, Jakabházy Dóra jól tudja, a sikerhez vezető út nem egyenes. Története inspiráló. Dóra végtelenül szerény és alázatos. A fotózáson profikat megszégyenítő türelemmel pózolt. Kedvességével – és a hozott isteni csokival – mindannyiunkat levett a lábáról.

A sport megváltoztatta az életemet!

Fanatizmus kell ehhez is, ahhoz is, mondja, amikor az étkezési zavaráról és az edzéshez, illetve az egészséges életmódhoz fűződő viszonyáról beszélgetünk. A 43 éves mosonmagyaróvári nő mindig is vékony testalkatú volt, de rettegett attól, hogy elhízik. – Édesanyám nagyon csinos nő, a világ legszebb anyukája, akin mellesleg soha egy gramm felesleg nem volt. Példaképemnek tekintettem, de ahhoz, hogy rá hasonlítsak, egyetlen eszközöm volt csupán, a koplalás. Nem mertem enni, az elhízás rémálom volt számomra. Ezek után talán nem meglepő, hogy már viszonylag fiatalon étkezési zavarokkal küzdöttem. A szépség számomra egyet jelentett a soványsággal. Amikor a környezetem sajnálkozva nézett vagy anyukámat kérdezgették, hogy mi a bajom, miért vagyok olyan sovány, büszke voltam magamra. Minél jobban sajnáltak, annál boldogabb voltam. Ha erőltették az ételt, elutasítottam, ha meg is ettem valamennyit az ebédből, mindig találtam rá módot, hogy megszabaduljak tőle – meséli Jakabházy Dóra. Mára leszámolt az anorexiával, bulimiával, de a gyógyulás hosszú ideig tartott. A terhességei alatt felszedett kilóktól nem a legegészségesebb módon szabadult meg, az étkezési zavar az utóbbi években is kísértette. Erről így beszél: – Fordulópontot jelentett, amikor a kislányom rám nyitotta a fürdőszoba ajtaját. Akkor eldöntöttem: nem engedhetem meg, hogy még egyszer így lásson. Anya vagyok, felelősséggel tartozom érte, nem hozhatom ilyen helyzetbe. A lányaimnak és a férjemnek is egy egészséges nőre van szüksége. Arról nem is beszélve, mennyire cefetül éreztem magam a bőrömben. A koplalás, önmagam hánytatása, az összevissza evés meglátszott nemcsak az alkatomon, de a bőrömön is, az állóképességem pedig a béka feneke alatt volt.

diéta és fitnesz február

Édesanya a színpadon

Megoldást a sport jelentette. A vékony nő a fogyást soha nem tornával érte el, inkább koplalt. Később pedig a januári edzőterem-látogatók csapatát erősítette. – Éveken át ment ez: karácsonykor meghíztam, a pluszkilókat pedig az év első hónapjában leadtam, Serfőző Tamás edző segítségével. Ahogy lejárt a havibérletem meg nagyjából összeszedtem magam, többet nem tettem be a lábam a terembe. Csak következő év elején. Tavaly azonban másképp alakultak a dolgok. Már éppen búcsút intettem volna az edzőmnek, amikor a férjem megállított, hogy van egy meglepetése: megvette a következő havibérletemet. Ajándék volt, így elfogadtam, de túl sok kedvem nem volt folytatni a tornát. Aztán a hatodik héten valami átkattant. Korábban soha nem törekedtem rá, hogy izmot építsek, de ahogy elkezdtek kialakulni a kockák a hasamon, ahogy láttam, hogy milyen szépen formálódik a karom, és ahogy mind több dicséretet kaptam, egyre büszkébb lettem magamra – mondja Dóra.

A cikk folytatását a frissen megjelent, februári Diéta és Fitnesz magazinban találhatjátok!

 

Hozzászólások

5 tipp, hogy a munkahelyeden se rontsd el a diétádat
A folyamatos stressz és rohanás mellett nehéz elérni, illetve megtartani a kívánt testsúlyt… Ám korántsem lehetetlen!
Koleszterin és lúgosítás - A dietetikustól kérdezték
A 7 legjobb életmódtanács, amit egy dietetikustól kaphatsz
Akár fogyni szeretnénk, akár az egészséges táplálkozás a cél, sokszor nehéz eldönteni, hogy a divatos diéták, és baráti jó tanácsok közül melyiknek hihetünk, és melyik humbug.
Nem megy az alvás? 7 gyógytea, hogy nyugodt legyen az éjszaka
Hulla fáradt, ám amikor az ágyban becsukja a szemét, az ide-oda cikkázó gondolatok nem hagyják nyugodni? A legtöbb esetben ez a stresszes életmódnak köszönhető, ám erre is van hatásos megoldás.
5 vacsoraszabály, amit be kell tartanod, ha diétázol!
Megfelelő időzítéssel és mennyiségekkel ez az étkezés is része lehet a diétádnak, íme 5 jó tanács, hogyan!
20 karcsúsító, fehérjedús élelmiszer
Atkins doktornak igaza volt abban, hogy ha valaki fogyni szeretne és a leadott súlyt meg akarja tartani, akkor bizony fehérjedús ételeket kell fogyasztania.
21 napos testi, lelki megtisztulás program
Minden mindennel összefügg. A környezet komoly hatással van a test és a lélek működésére egyaránt. 21 nap alatt tegyen rendet az életében, tisztuljon meg testileg, lelkileg egyaránt!
5 alapvető vitamin és ásványi anyag, amire a nőknek szükségük van
Így lehet biztos abban hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot juttat a szervezetébe.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.