Igazi példakép. Legyél te is címlaplány! felhívásunk nyertese, Jakabházy Dóra jól tudja, a sikerhez vezető út nem egyenes. Története inspiráló. Dóra végtelenül szerény és alázatos. A fotózáson profikat megszégyenítő türelemmel pózolt. Kedvességével – és a hozott isteni csokival – mindannyiunkat levett a lábáról.

A sport megváltoztatta az életemet!

Fanatizmus kell ehhez is, ahhoz is, mondja, amikor az étkezési zavaráról és az edzéshez, illetve az egészséges életmódhoz fűződő viszonyáról beszélgetünk. A 43 éves mosonmagyaróvári nő mindig is vékony testalkatú volt, de rettegett attól, hogy elhízik. – Édesanyám nagyon csinos nő, a világ legszebb anyukája, akin mellesleg soha egy gramm felesleg nem volt. Példaképemnek tekintettem, de ahhoz, hogy rá hasonlítsak, egyetlen eszközöm volt csupán, a koplalás. Nem mertem enni, az elhízás rémálom volt számomra. Ezek után talán nem meglepő, hogy már viszonylag fiatalon étkezési zavarokkal küzdöttem. A szépség számomra egyet jelentett a soványsággal. Amikor a környezetem sajnálkozva nézett vagy anyukámat kérdezgették, hogy mi a bajom, miért vagyok olyan sovány, büszke voltam magamra. Minél jobban sajnáltak, annál boldogabb voltam. Ha erőltették az ételt, elutasítottam, ha meg is ettem valamennyit az ebédből, mindig találtam rá módot, hogy megszabaduljak tőle – meséli Jakabházy Dóra. Mára leszámolt az anorexiával, bulimiával, de a gyógyulás hosszú ideig tartott. A terhességei alatt felszedett kilóktól nem a legegészségesebb módon szabadult meg, az étkezési zavar az utóbbi években is kísértette. Erről így beszél: – Fordulópontot jelentett, amikor a kislányom rám nyitotta a fürdőszoba ajtaját. Akkor eldöntöttem: nem engedhetem meg, hogy még egyszer így lásson. Anya vagyok, felelősséggel tartozom érte, nem hozhatom ilyen helyzetbe. A lányaimnak és a férjemnek is egy egészséges nőre van szüksége. Arról nem is beszélve, mennyire cefetül éreztem magam a bőrömben. A koplalás, önmagam hánytatása, az összevissza evés meglátszott nemcsak az alkatomon, de a bőrömön is, az állóképességem pedig a béka feneke alatt volt.

diéta és fitnesz február

Édesanya a színpadon

Megoldást a sport jelentette. A vékony nő a fogyást soha nem tornával érte el, inkább koplalt. Később pedig a januári edzőterem-látogatók csapatát erősítette. – Éveken át ment ez: karácsonykor meghíztam, a pluszkilókat pedig az év első hónapjában leadtam, Serfőző Tamás edző segítségével. Ahogy lejárt a havibérletem meg nagyjából összeszedtem magam, többet nem tettem be a lábam a terembe. Csak következő év elején. Tavaly azonban másképp alakultak a dolgok. Már éppen búcsút intettem volna az edzőmnek, amikor a férjem megállított, hogy van egy meglepetése: megvette a következő havibérletemet. Ajándék volt, így elfogadtam, de túl sok kedvem nem volt folytatni a tornát. Aztán a hatodik héten valami átkattant. Korábban soha nem törekedtem rá, hogy izmot építsek, de ahogy elkezdtek kialakulni a kockák a hasamon, ahogy láttam, hogy milyen szépen formálódik a karom, és ahogy mind több dicséretet kaptam, egyre büszkébb lettem magamra – mondja Dóra.

A cikk folytatását a frissen megjelent, februári Diéta és Fitnesz magazinban találhatjátok!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink