Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző édesítőszerek, de természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választod. A steviát, másnéven jázminpakócát, mely valójában egy szubtrópusi növény például érdemes kipróbálnod, mert a leveleiből készült őrlemény sokkal édesebb, mint a kristálycukor. Peresze a legnagyobb előnye, hogy nem hizlal, mert a benne lévő glükozidok energiatartalma nagyon alacsony. A brazíliai és paraguayi indiánok már több száz éve használják édesítésre és étvágycsillapításra is.
7 érdekes tény a steviaról
– Ez a növény képes szabályozni a vércukorszintet, így elkerülheted vele a diéta során a váratlanul fellépő éhségrohamokat
– A stevia kalóriamentes, mégis sokkal édesebb, mint ugyan olyan mennyiségű cukor, így már nagyon kevés is elég belőle
– A gyógynövény teaként fogyasztva javítja és serkenti a bélműködést, gyorsíja a méregtelenítést. Erős gombaölő hatása miatt, kitűnően alkalmazható Candida kezelésében is
– Sütésre, főzésre is alkalmas, íze nem változik meg, de kelt tésztáknál lassabban jön fel a tészta
– Egyes kutatások szerint még a magas vérnyomás szabályozására is alkalmas
– Fogínygyulladás és más szájfertőzések gyógyítására is kipróbálhatod. Sőt, gombás bőrelváltozásokat oldat formájában, külsőleg alkalmazva is gyógyítja
– Egyes kutatások szerint jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését is, ezért cukorbetegek is használhatják édesítőszernek
4 tipp, hogyan csökkentheted az édesítő fogyasztásod
– A kávé és tea sokkal finomabb édes íz nélkül, csak megszokás kérdése az egész
– A lekvár főzéshez sem feltétlenül kell az előírt mennyiségű cukor, vagy más édesítő. A tartósság ugyanis nem ettől függ. Akár teljesen cukormentesen is eltehetsz lekvárokat, akár kompótokat is
– Kísérletezz az otthon készített süteményekkel, néha már a fele adag édesítő is elegendő, mint amit egy hagyományos recept előír
– Bizonyos gyümölcsök remekül édesítenek. Kevert tésztába, kekszbe például tehetsz mértékkel összeturmixolt banánt vagy datolyát cukor helyett, így is édes lesz az íze
EZ IS ÉRDEKELHET
- Kókuszos lett a tiramisu, ezt az éjszaka közepén is majszolhatod
- Megújult a rántott karfiol, liszt nélkül készül a panír