Az előre feldolgozott élelmiszerek rengeteg egészségtelen tartósítószert rejthetnek, köztük a reggelire és vacsorára fogyasztott hidegkonyhai készítmények is. Mutatjuk, mit egyél inkább felvágott helyett.
1. Vörös lencsekrém
10 dkg lencsét főzzünk puhára, szűrjük le, turmixoljuk össze. Ezt keverjünk bele: 2 cikk zúzott fokhagyma, 1 ek. olíva, csipetnyi koriander, kurkuma és csili, citromlé, só bors.
2. Sonkás sajtkrém
20 dkg termelőtől vásárolt krémsajtban keverjünk el 10 dkg apróra vágott zsíros sonkát. Igény szerint borsozzuk.
3. Mustáros tojáskrém
Pucoljunk meg 5 keményre főtt tojást, törjük össze villával, adjunk hozzá 10 dkg vajat, 2-2 ek. mustárt és tejfölt, jól keverjük össze. Mehet bele só, bors, 1 kis fej finomra vágott hagyma és petrezselyemzöld.
4. Citromos tonhalkrém
Csöpögtessünk le 1 doboz sós lében eltett halkonzervet. A halhúst törjük össze villával, keverjünk hozzá egy adag házi majonézt (1 tojássárga, 1 csipet só, 1,5 dl olívaolaj, pár csepp citromlé), 1 tk. mustárt és 2 szál karikára vágott újhagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kaporral, petrezselyemmel zseniális!
5. Mentás zöldborsókrém
1 evőkanál vajon forgassunk át 20 dkg fagyasztott zöldborsót, kevés vízzel öntsük nyakon, pároljuk puhára. Ha megpuhult a borsó, a víz nagy részét öntsük le és 5-6 mentalevéllel turmixoljuk össze. Sózzuk, borsozzuk, 2 ek. tejföllel lesz igazán sima.
Tipp: Mozzerella sajt illik hozzá!
+ 1 Spenótos fetakrém
Forrázunk le 1 nagy marék spenótot, szűrjük le. Villával törjük össze a fetát, keverjünk hozzá ½ pohár tejfölt, 2 cikk zúzott fokhagymát végül a spenótleveleket. Sózni nem biztos, hogy kell a feta miatt, de bors bőven mehet bele.
Sok mindenről kiderült már, hogy amit az élelmiszereinkbe tesznek tartósítási, állagjavítási, vagy színezési céllal, az egyáltalán nem tesz jót az egészségünknek! Ezek az anyagok kis mennyiségben nem ártalmasak, de ha figyelembe vesszük, hogy egy nap alatt nem csak egyféle terméket fogyasztunk, akkor hiába vannak a határértékek, amelyeket a gyártók a legtöbbször be is tartanak. A sok káros anyag a sokféle élelmiszerrel hatványozottan jut a szervezetünkbe. Észre sem vesszük, hogy attól leszünk betegek, amit megeszünk! Ha egészséges akarsz maradni, akkor jobb, ha minél többször kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, köztük a felvágottakat is.