Nálad is gyakran kerül az asztalra egy-egy szelet kenyér sajttal, májassal, párizsival, dobozos túrókrémmel? De belegondoltál-e már, mennyi tartósítószert eszel meg így? Mutatjuk, mit készíts el ezek helyett gyorsan.

5+1 recept, hogy ne egészségtelen felvágottat egyél

Az előre feldolgozott élelmiszerek rengeteg egészségtelen tartósítószert rejthetnek, köztük a reggelire és vacsorára fogyasztott hidegkonyhai készítmények is. Mutatjuk, mit egyél inkább felvágott helyett.

1. Vörös lencsekrém

Mutatjuk, mit készíts el felvágott helyett.

Fotó: shutterstock

10 dkg lencsét főzzünk puhára, szűrjük le, turmixoljuk össze. Ezt keverjünk bele: 2 cikk zúzott fokhagyma, 1 ek. olíva, csipetnyi koriander, kurkuma és csili, citromlé, só bors.

2. Sonkás sajtkrém

20 dkg termelőtől vásárolt krémsajtban keverjünk el 10 dkg apróra vágott zsíros sonkát. Igény szerint borsozzuk.

3. Mustáros tojáskrém

Mutatjuk, mit készíts el felvágott helyett.

Fotó: shutterstock

Pucoljunk meg 5 keményre főtt tojást, törjük össze villával, adjunk hozzá 10 dkg vajat, 2-2 ek. mustárt és tejfölt, jól keverjük össze. Mehet bele só, bors, 1 kis fej finomra vágott hagyma és petrezselyemzöld.

4. Citromos tonhalkrém

Csöpögtessünk le 1 doboz sós lében eltett halkonzervet. A halhúst törjük össze villával, keverjünk hozzá egy adag házi majonézt (1 tojássárga, 1 csipet só, 1,5 dl olívaolaj, pár csepp citromlé), 1 tk. mustárt és 2 szál karikára vágott újhagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kaporral, petrezselyemmel zseniális!

5. Mentás zöldborsókrém

Mutatjuk, mit készíts el felvágott helyett.

Fotó: shutterstock

1 evőkanál vajon forgassunk át 20 dkg fagyasztott zöldborsót, kevés vízzel öntsük nyakon, pároljuk puhára. Ha megpuhult a borsó, a víz nagy részét öntsük le és 5-6 mentalevéllel turmixoljuk össze. Sózzuk, borsozzuk, 2 ek. tejföllel lesz igazán sima.

Tipp: Mozzerella sajt illik hozzá!

+ 1 Spenótos fetakrém

Forrázunk le 1 nagy marék spenótot, szűrjük le. Villával törjük össze a fetát, keverjünk hozzá ½ pohár tejfölt, 2 cikk zúzott fokhagymát végül a spenótleveleket. Sózni nem biztos, hogy kell a feta miatt, de bors bőven mehet bele.

Sok mindenről kiderült már, hogy amit az élelmiszereinkbe tesznek tartósítási, állagjavítási, vagy színezési céllal, az egyáltalán nem tesz jót az egészségünknek! Ezek az anyagok kis mennyiségben nem ártalmasak, de ha figyelembe vesszük, hogy egy nap alatt nem csak egyféle terméket fogyasztunk, akkor hiába vannak a határértékek, amelyeket a gyártók a legtöbbször be is tartanak. A sok káros anyag a sokféle élelmiszerrel hatványozottan jut a szervezetünkbe. Észre sem vesszük, hogy attól leszünk betegek, amit megeszünk! Ha egészséges akarsz maradni, akkor jobb, ha minél többször kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, köztük a felvágottakat is.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.