A kerékpározás és annak jótékony az egészségügyi hatásainak kapcsolatával napjainkra már egyre többen vannak tisztában. Szerencsére egyre inkább népszerűbbé válik ez a sportág, akár „csak” hobbistaként akár profiként műveljék is.

A kerékpározás egészségmegőrző hatásai

A vitathatatlan pozitívumai között azonnal kiemelendő a kiváló rekreációs hatás, az autózáshoz viszonyítva lényegesen olcsóbb, illetve a környezetünk megóvásának, a levegő minősége szempontjából sem mellékes szempont. A bringázás a ciklikus mozgásformák közé tartozik, ami annyit jelent, hogy a kerékpározás során egymás után gyorsan ismétlődik ugyanaz a mozdulatsor, a mozgás pedig dinamikus.

A legfontosabb egészségügyi szempont, hogy a szív- és vérkeringési rendszerre jótékony hatással van. A légzésszám a kerékpározás közben emelkedik, a szív munkája pedig fokozódik (a vérnyomás emelkedik, a pulzus nő, ennek következtében élénkül a vérkeringés, ami azt jelenti, hogy azonos idő alatt a szervezet sejtjeihez nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalmi állapotban (azonban ezzel párhuzamosan az intenzív mozgás következtében emelkedik a sejtek oxigénigénye). Vagyis a terhelhetőséget, a szervezet fizikai teljesítőképességét a rendszeres kerékpározás nagymértékben javítja, valamint kedvezően befolyásolja a vér zsírsav- és lipidtartalmát a mozgás során lezajló biokémiai változások eredőjeként. Ezenkívül megemlíthetjük még a praktikus szempontokat is: könnyen telepíthető, egyszerűen alkalmazható, és nem utolsósorban a terhelés intenzitásának könnyű szabályozhatósága jellemzi). Ez utóbbi tulajdonságának köszönhetően nem véletlenül vált a szobabicikli mellett a kardiológiai terheléses vizsgálatok referenciaeszközévé.

Mindent megmozgat

További fontos és pozitív tulajdonsága, hogy a kerékpározás a test összes izmát megmozgatja. A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszernek számít, amely a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak a szívverés hallgatásával és a vérnyomás mérésével együtt végezve. A kardiovaszkuláris hatások mellett a kerékpározás a szervezetre több más jótékony hatást is kifejt. Jobban láthatóvá válnak az izmaink, köszönhetően a mozgás zsírégető hatásának, az izomtónusunk pedig szebbé válik a rendszeres igénybevétel okozta vérbőségtől. Kíméletes az ízületekhez, mivel azokra jóval kisebb terhet ró, szemben a kocogással, vagy a futással. Ezenkívül az elhízást is csökkenti, mi több, rendszeres gyakorlással nagymértékben meg is előzi azt.

Sokak számára nagy segítség, akár mint a munkába járás eszköze, akár a reggeli-délutáni stressz elkerülésében, és/vagy levezetésében nyújtott segítsége. Mivel a kerékpározás nagyfokú odafigyelést igényel a környezetre, ezáltal kiváló gondolatelterelő hatása is van, ami a stressz csökkentésének összes pozitív tulajdonságát jelenti.

Jól válasszunk kerékpárt

Azonban az imént felsorolt pozitívumok mit sem érnek, amennyiben nem a megfelelő kerékpárra esik a választásunk. Ebben nagy segítséget nyújthat a kerékpárszaküzletek személyzete. A városi közlekedéshez ugyanis más adottságú kerékpár szükséges, mint akár a gyorsasági kerékpározáshoz, vagy a szabadidőben történő biciklis természetjáráshoz. Először tehát a felhasználási területet határozzuk meg, vagyis azzal legyünk tisztában, mire és milyen körülmények között kívánjuk használni a bringánkat. A megfelelő típus kiválasztása csak ezután történjen meg – természetesen csak alapos megfontolás után. Ne sajnáljuk tehát a keresgéléssel és a különféle típusok megismerésére fordított időt!

A kerékpározás egészségmegőrző hatásai

Képek forrása: berguson.hu

A kerékpárnak – ahogy összes többi sporteszközhöz – tökéletesen illeszkednie kell a tulajdonosához és annak igényeihez. Az egészséges életet a kerékpárválasztás ugyanis hosszú időre befolyásolja, és a mozgás amilyen előnyt jelenthet, olyan nagy egészségügyi kockázatokat is rejthet magában, amennyiben nem megfelelően választunk. Fontos, hogy optimálisan legyen beállítva mind az ülés és a kormány magassága, mind a pedáloktól való távolság, hiszen egy kényelmetlen sporteszköz nemcsak a mozgás örömét veszi el, emellett az egészségre sem hat jótékonyan a kóros testtartások kialakulása következtében.

Ugyanígy nem mehetünk el szó nélkül annak a biciklistának az egészsége mellett sem, aki a városi csúcsforgalomban próbál haladni, ugyanis egyértelműen egészségtelen a szmoggal telített levegő belégzése. Azonban ehhez azonnal hozzá kell tenni, hogy az autóban ülők is ugyanezt a levegőt lélegzik be, sőt, sokszor hosszabb ideig is, mint a kerékpáros társaik – ellenben a bringások az intenzív mozgás következtében a fokozott oxigénbevitellel párhuzamosan sokkal több káros anyagot lélegeznek be. A kerékpáros szaküzletekben széles választékban kaphatók speciális bringás maszkok – amennyiben hosszú távon szeretnénk élvezni a nyeregben eltöltött időt és az egészségünket is óvni akarjuk, mindenképpen érdemes beszerezni ebből a kiegészítőből is.

A biciklizők helyzetének megkönnyítésére és normalizálására az államok döntéshozóinak támogatásával, új kerékpárutak létesítésével, a már több országban bizonyított nyilvános kerékpárkölcsönző standok felállításával s egyéb hathatós intézkedésekkel a kerékpározásban rejlő lehetőségek könnyebben elérhetők lesznek. Mi azonban ezen a téren alapos lemaradásban vagyunk. Ennek ellenére, ha tehetjük, pattanjunk a nyeregbe, hogy minél gyakrabban élvezhessük e nagyszerű sporteszköz nyújtotta előnyöket.

Egy folyamatos, egyenletes, egy órán át tartó, alacsony intenzitású szobakerékpározás kb. 300 kcal-át igényel, ami lehet, hogy nem tűnik soknak, azonban a fogyókúra szempontjából nagyon is kedvező, mivel a zsírokból származik az elvesztett energia nagy része. Ellentétben a spinning-gel (edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik óra), amelynek hatására akár 700-800 kalóriát is elégethetünk, ennek jelentős része szénhidrát. Emiatt a spinning után kínzó éhségérzet is jelentkezhet, amely a szénhidrátok minél hamarabb történő pótlására készteti a kerékpárost. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy spinninggelni nem érdemes. Ugyanis rendkívüli módon megdolgoztat, kifáraszt, ezért elsősorban a megfelelő edzettség elérése után érdemes csak belekezdeni.

Hozzászólások

Igazi diétabomba: így használd fel a céklát
Valljuk be, a nyers cékla nem a legbizalomgerjesztőbb áru a zöldségesnél, sokaknak legföljebb a savanyúság jut róla eszébe. Pedig ez a tél végéig kapható vitaminbomba nem csak remek diétás étek, de számtalan finomság alapanyaga is.
Mire jó pontosan az útifűmaghéj? Most megtudhatod!
Ez az indiai aprócska gyógynövény hihetetlen erővel bír. Rosttartalmának köszönhetően tökéletesen megszűnteti az éhségérzetet, ráadásul valósággal átmossa a szervezetedet. Ismerd meg közelebbről.
5 tipp, ha kezdő vagy és imádni fogod a futást
Elhatározod, hogy futni fogsz. Olyan egyszerűnek tűnik, hiszen mindenki csinálja. Mi lehet a titkuk?
Megszólalt a kozmetikus: ezek a legnagyobb szépségápolási bakik
A legtöbbet az időhiányra, az állandó rohanásra fogjuk – a szépségápolási hibáinkkal azonban hosszú távon többet ártunk, mint amennyit nyerünk azon a pár percen, amíg elkövetjük azokat.
A fogyókúra királynői: fedezzük fel a salátákat!
Mióta a zöldsaláta-választék itthon is túlnőtt a fejessalátán, sőt a jégsalátán is, a diétázók igazi kánaánban lubickolhatnak.
Tavaszi bőrápolás otthon, így lesz gyönyyörű az arc
Egyre többen választanak természetes alapanyagokat tartalmazó bőrápolókat, kozmetikumokat, legyen szó arctisztítóról, hidratálóról vagy festékekről.
Így gyalogolj, hogy fogyj!
Nincs szükséged eszközökre, hogy minőségi edzést végezz – elég egy jó cipő, és már indulhat is a sportolás! A gyaloglás bárki számára elérhető, kalóriaégető mozgásforma.
Szuper ötlet: tedd üvegbe a reggelit!
Kiadós, tápláló reggelivel indítod a napot? Jól teszed! Ha a munka előtti rohanásban nincs időd, készítsd el a reggelidet előző este, és éjszaka pihentesd a hűtőben.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.