A meditáció a mindennapos rutinunkra és az edzésünk hatékonyságára is kedvezően hat. Íme, néhány érv, amiért érdemes már ma időt szakítani rá!

Milyen előnyei vannak a sportban, ha rendszeresen meditálsz?

 

edzés meditáció fókusz

A rendszeres meditáció megtanít jobban fókuszálni önmagadra, a testedre, így az edzéseid is hatékonyabbá válhatnak
Fotó: Shutterstock

Fókusz és tudatosság az edzés során

Tapasztaltad már edzés során, hogy az óra közepén „elvesztetted a fonalat”, és már nem is tudod, milyen gyakorlatot csinálsz éppen, csak visz előre a lendület? Valószínűleg ilyenkor már nem végzed helyesen a gyakorlatot. De ha a meditáció rendszeresen helyet kap az életedben, akkor megtanulsz jobban fókuszálni: jobban megéled majd az egyes mozdulatokat, könnyebben tudsz az éppen végzett gyakorlatra koncentrálni és nem a következő nap teendőin rágódsz majd. Fontos, hogy amikor sportolsz, a mozgásra is figyelj, és arra az időre minden más problémát hagyj a termen kívül.

Egy különleges állapot: flow-élmény a sportban

 

Az egyensúly megtalálása a meditáció által

A meditáció segít jobban megismerjük a testünket és reakcióit. Ez fontos az edzés során is, hiszen a segítségével jobban megélhetjük a mozdulatokat, könnyebben különbséget tudunk tenni fájdalom és fájdalom között: tudjuk, mikor kell erősebben edzeni, és mikor jelzi a testünk, hogy ideje kicsit pihenni. Mert előfordul, hogy nem a test, csak az agy pihenne: a lustaság, fáradtság legyőzi az akaratot. De más a helyzet, ha túlhajtottuk magunkat, ha a következő mozdulattal már sérülést kockáztatunk. Ha gyakran meditálsz, hamar észreveszed a különbséget, ennek köszönhetően pedig sérülésmentesen, hamarabb érheted el a céljaidat.

Meditáció a sérülések ellen

A meditáció segít, hogy a jelenre, az „itt és most”-ra koncentráljunk. Aki rendszeresen meditál, az jobban megéli a mozdulatokat edzés közben is, nem feltétlenül az a célja, hogy minél gyorsabban minél több ismétlést végezzen el. Az edzés a mindfullness, az éberség jegyében zajlik, és mint már említettük, ha figyelsz a gyakorlat helyes kivitelezésére, a sérüléseket is elkerülheted. Rossz szokás, hogy az edzés során inkább a zenére, annak ritmusára figyelsz, mint a tested jelzéseire – változtass ezen, merülj el a végzett gyakorlatban. De ne csak az éppen átmozgatott izomcsoportra figyelj, hanem az egész testedre. Inkább végezz tíz ismétlést helyesen, mint húszat rosszul. Jobb esetben csak eredménytelenek leszel, rosszabb esetben pedig megsérülsz.

Fejben erősen – Kell a mentális edzés is!

 

Segít a légzésre figyelni

A légzés a világ legtermészetesebb dolga, persze, hogy nem figyeljük folyamatosan, hogyan áramlik be, majd ki a levegő a tüdőnkből. Pedig ha máskor nem, edzés közben igencsak fontos lenne erre (is) ügyelni. Meglepő, de nagyon sokan lélegeznek rossz ütemben egy-egy nehezebb gyakorlat során. Ha viszont ügyelsz a ki- és belégzésre, annak ütemére, mélységére, arra, hogy a szádon vagy az orrodon keresztül lélegzel, az edzés is hatékonyabb lehet, a legnehezebbnek tűnő gyakorlatok pedig helyes légzőtechnikával könnyebbé válhatnak, hiszen megfelelő mennyiségű oxigént juttatsz az izmokhoz.

Bizonyára sokakkal előfordult már, hogy nehezebb gyakorlatok során levegőt venni is elfelejtettek – amíg az oktató nem hívta fel rá a figyelmüket. Akik rendszeresen meditálnak, azokkal ez nem fordulhat elő. Próbálj a ritmikus be- és kilégzésre figyelni, ha rendszeresen gyakorlod, rövid időn belül már automatikus lesz a légzés a legnehezebb gyakorlatok elvégzése közben is.

 

Várható fitnesztrendek a közeljövőben

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink