Ez a narancstorta az ünnepi asztal sztárja lehet, egy mascarpone krémmel kiegésztve isteni desszert.
HOZZÁVALÓK:
- 40 dkg bionarancs
- 15 dkg cukornak megfelelő kristályos édesítőszer (attól függ, mit használunk)
- 10 dkg őrölt mandula
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 1 dl tej
- 1 dl olívaolaj
- 3 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A narancsok héját alaposan mosd meg, tedd őket egészben egy fazékba, önts rájuk annyi vizet, hogy ellepje, majd 30-40 perc alatt főzd puhára. A megfőtt narancsokat vágd apróbb darabokra, távolítsd el a magokat. Turmixold le a narancsokat, add hozzá a tejet, az olajat, az édesítőszert, a sütőporral elkevert őrölt mandulát, turmixold tovább, majd szintén a mixerrel keverd hozzá a kihűlt krémben az enyhén felvert tojásokat, végül szitáld hozzá a lisztet is. Vajazz és lisztezz ki egy tortaformát, szedd bele a tésztát, majd süssd 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre, tűpróbával ellenőrizd A narancstorta úgy lesz igazán finom, ha pirított mandulaforgáccsal megszórod a tetejét.
A népgyógyászatban a narancs héja keserűolaj-tartalmánál fogva elsősorban mint étvágyjavító és emésztést serkentő terjedt el, de gyomorhurut gyógyítására is ajánlották. Magáról a gyümölcsről úgy vélték, hogy jó szinte minden hörgő- és asztmás betegségre, hatásos szíverősítő, a szervezetet felerősíti, kitisztítja, és a kóros soványságon is segít.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Itt a tél legfinomabb diétás sütije: 10 perces máktorta
- Diétás répatorta: liszt és cukor nélkül is isteni
- Felejtsd el a sültkrumplit: itt a diétás cukkiniropogós