A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!

Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos

Az már köztudott, hogy a fehér lisztek kevésbé egészségesek, mivel ezeket finomítják, hogy eltávolítsák a búzából a korpát és a csírát, amelyek a legtöbb rostot és tápanyagot tárolják. Ezért sokan szeretnék ezt a fajtát egészségesebb lehetőségekkel helyettesíteni a sütéshez és főzéshez.

Nem csak gabonából készül

Néhány népszerű lisztet nem is gabonából, hanem diófélékből vagy magvakból készítenek. Nézzük, melyek ezek.

1. Kókuszliszt

A kókuszliszt egy gabona- és gluténmentes liszt, amelyet a szárított kókuszhús lágy, finom porrá őrlésével állítanak elő. Kalóriadúsabb, mint a hagyományos gabonaalapúak, és jó fehérje-, zsír-, rost- és ásványi anyagforrás, például vas és kálium. A gabonalisztekkel ellentétben a kókuszliszt jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz. Ez a zsír elsősorban telített, és nagyrészt közepes láncú trigliceridekből áll, amelyek csökkenthetik a gyulladást és támogathatják az egészséges anyagcserét. Bár ellentmondásos, a kókuszdióból származó telített zsír valószínűleg másképp hat az egészségre, mint a gyorséttermi ételek, a sült ételek és a feldolgozott húsok – és még előnyökkel is járhat. A kókuszlisztnek enyhén édes íze van, amely süteményekhez, kekszekhez, és édes pékárukhoz illik. Hajlamos szemcsés állagúvá válni, és sok folyadékot szív magába, ami kiszáríthat néhány pékárut. Így a legjobban olyan ételekben működik, amelyekben sok tojást használunk a nedvesség és a szerkezet fenntartásához, mint például a muffinok. Ha a búzalisztet kókuszliszttel szeretnénk helyettesíteni, akkor a receptben előírt mennyiség 1/4 részét cseréljük kókuszlisztre, a maradék 3/4 részét más típusú liszttel helyettesítjük, és több tojást használjunk az előírtnál.

2. Mandulaliszt

Ezt a mandula finom porrá őrlésével készítik. Mivel nem tartalmaz gabonát, természetesen gluténmentes. A mandulaliszt jó forrása a magnéziumnak, az omega-3 telítetlen zsírsavaknak, a növényi fehérjének és az E-vitaminnak, egy erős antioxidánsnak, és magas a kalóriatartalma. A benne található tápanyagok számos előnnyel járnak, például javítják az inzulinrezisztenciát, valamint csökkentik az LDL (rossz) koleszterinszintet és a vérnyomást. Az agy egészségét is védheti, mivel az E-vitamin csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Íze kissé diós, így sok finomsághoz jól illik, ráadásul könnyen felhasználható. A legtöbb receptben egyszerűen helyettesíthetjük a mandulalisztet a búzaliszttel azonos arányban. Alkalmas palacsinta, sütemények, pogácsa, keksz, házi tészta készítésére.

3. Quinoa liszt

Ezt a gluténmentes álgabonát széles körben teljes kiőrlésű gabonának tekintik, ami azt jelenti, hogy nem dolgozzák fel és nem finomítják, így eredeti tápanyagai érintetlenül maradnak. Kiváló fehérje-, rost-, vas- és telítetlen zsírforrás. Ezenkívül antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is büszkélkedhet, ami jótékony hatással lehet az emésztőrendszer egészségére, gátolhatja a daganatok növekedését, és javítja az általános állapotot. A quinoa liszt nedves, zsenge textúrát kölcsönöz a süteményeknek. A legtöbb receptben a búzaliszt mennyiségének felét helyettesíthetjük vele. Íze kissé kesernyés lehet, de ezt csökkenthetjük, ha száraz serpenyőben, közepes lángon 5-10 percig, óvatosan kevergetve pirítjuk, mielőtt felhasználnánk. Tökéletesen alkalmas palacsintákhoz, muffinokhoz, pizza- és pitehéjakhoz. Levesek és mártások sűrítésére is használhatjuk.

liszt

Fotó: Shutterstock

4. Hajdina liszt

A hajdina nem rokon a búzával, ezért gluténmentes. Enyhén földes ízű, és a hagyományos japán sobatészták készítéséhez használják leggyakrabban. Jó rost-, fehérje- és mikrotápanyag-forrás, mint például mangán, magnézium, réz, vas és foszfor. Kutatások szerint ez a liszt csökkentheti a cukorbetegek vércukorszintjét, és javíthatja a szív egészségét jelző biomarkereket. Rákellenes, gyulladáscsökkentő és prebiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik. A prebiotikumok olyan típusú rostok, amelyek táplálják a bélben lévő jótékony baktériumokat, amik támogatják az emésztés egészségét. A legjobb eredmény elérése érdekében a hajdinalisztet más teljes kiőrlésű lisztekkel kombinálva kell használni, a teljes liszt 25-50%-át kitéve a receptben. Jól működik palacsintákban és gyors kenyerekben, és ízletes morzsabevonatot készít húsokhoz vagy más panírozott ételekhez.

5. Teljes kiőrlésű búzaliszt

A búzaliszt a legtöbb pékáruban megtalálható. A teljes kiőrlésű és a fehér liszt nagyban különbözik egymástól. Míg a teljes kiőrlésű változat a teljes búzaszemek porrá őrlésével készül, addig a fehér lisztből eltávolítják a tápanyagokban leggazdagabb részeket – a korpát és a csírát, így a teljes kiőrlésű liszt jóval egészségesebb. Jó fehérje- és rostforrás, valamint számos vitamin és ásványi anyag van benne. Mivel glutént tartalmaz, nem megfelelő a cöliákiában vagy a gluténérzékenységben szenvedők számára. A teljes kiőrlésű liszt bármely receptben ugyanolyan mennyiségben használható, mint a fehér liszt. Tartsuk szem előtt, hogy a fehér lisztnél kevésbé pelyhes textúrát ad, mivel nem finomított. Házi készítésű kenyerek, muffinok, sütemények, kekszek, zsemlék, pizzatészták, palacsinták és gofri készítésénél is bátran használhatjuk.

6. Tápióka liszt

A tápióka jelentős szénhidráttartalmú keményítőféle. Glikémiás indexe is magas, tehát gyorsan megemeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek rendszeres fogyasztása nem javasolt. Magas tápértéke miatt alultápláltság kezelésére az egyik legjobb alapanyag. Egy csésze tápióka nagyjából 500 kalóriát, 140 gramm szénhidrátot, 10-12 gramm rostot és minimális mennyiségű fehérjét tartalmaz. Mivel a tápióka rengeteg vizet képes felfenni, kiválóan alkalmazható ételek sűrítésére, puding készítésére, és csak egészen kevés szükséges belőle. Kapható, por, pehely vagy gyöngy formájában. A tápiókalisztből készült ételeket sokkal könnyebben megemészti a szervezet, mint a fehér lisztből készülteket.

7. Zabliszt

A zabliszt gluténmentes és nagyon egészséges. Regenerálja, élénkíti az idegeket, gyulladásgátló, ezért jó hatással van a gyomorra. Mivel teltségérzetet okoz, fokozza a fogyást. A zab javítja az emésztést és a csontok, továbbá az erek általános állapotát. Süthetünk, főzhetünk vele, emellett kásának is tökéletes.

gluténmentes, lisztérzékeny

Fotó: shutterstock

Búzaliszt – de melyik? Az egyes lisztfajták közötti elsődleges különbség a fehérjetartalom, amelyet az határoz meg, hogy milyen búzából készült. A magas fehérjetartalmú búzafajtákból, úgynevezett keménybúzából készült lisztek 10-14 százalékos fehérjetartalommal rendelkeznek. Az alacsony fehérjetartalmú búzafajtákból, lágybúzából vagy fehérbúzából készültek 5-10 százalékos fehérjetartalmúak. A több fehérje több glutént jelent, a több glutén pedig nagyobb szilárdságot. Sütéskor a glutén mennyisége határozza meg a sütemény szerkezetét és állagát. Ezért fontos, hogy minden étel elkészítéséhez a megfelelő lisztet vegyük le a polcról, tehát kenyérhez kenyérlisztet, süteményhez süteménylisztet, kelt tésztához kelttészta-lisztet.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fedezd fel, milyen technológiai előnyöket kínálnak a Nike zokniknak sportolás közben
Mi pörgeti fel legjobban az edzőcipőd? Természetesen egy pár zokni. De nem akármilyen zokni! Válaszd az egyik híres brand, például a Nike zokniját. A híres Swoosh logós kiegészítőnek köszönhetően még eredményesebb leszel sportolás közben.
Diéta és kollagén: így támogasd a megfelelő kollagéntermelést
A kollagén az egyik legfontosabb fehérje a testedben, amely alapvető szerepet játszik a bőröd, az ízületeid, a hajad, a körmeid és az izmaid struktúrájában.
Egészséges vagy sem? A forró fürdő titkai
Nincs is jobb, mint egy pihentető forró fürdővel zárni a napot, vagy éppen így kezdeni a hétvégét, mindezért pedig nemcsak a lelkünk, de a testünk is hálás lesz. Eláruljuk, milyen egészségügyi előnyei vannak a kádban való lazításnak.
Káposztaleves diéta: Gyors fogyás vagy veszélyes módszer?
A káposztaleves diéta egy gyors fogyókúrás módszer, amelyet sokan keresnek, ha pár kilót szeretnének gyorsan leadni. Ha te is kipróbálnád, fontos, hogy tisztában legyél a diéta előnyeivel és hátrányaival, hogy megalapozott döntést hozhass.
Időszakos böjtölés: ha kezdő vagy, erre kell nagyon figyelned
Ha kezdő vagy ebben a módszerben, fontos néhány alapelvet megérteni és betartani a siker érdekében. Íme a legfontosabb szempontok, amelyeket érdemes szem előtt tartani:
3 olcsó diétás recept, amit januárban is imádni fogsz
Fedezd fel három olcsó, de ínycsiklandó diétás receptet, amelyek tökéletesek januári étkezéseidhez! Egyszerűek, táplálóak, és segítenek fenntartani az egészséges életmódot az új évben.
Tisztítsd meg a tested: ezzel a 21 napos egészséges tervvel
Tisztítsd meg a tested és nyerj energiát 21 napos étrendünkkel! Könnyen követhető, finom receptek természetes alapanyagokból. Próbáld ki most!
Vess véget a jojónak: lépj ki a fogyás-hízás örökös körforgásából
A kilók le-fel szaladgálása nemcsak idegesítő, hanem egészségtelen is. Tippjeinkkel most végleg leszámolhatsz a súlyfelesleggel!

Ajánlataink