A szülés utáni bezártságérzés elűzhető, ha bepakoljuk a babát egy futókocsiba és kifutunk a szabadba. Külföldön már nagy divat ez a mozgalom, de egyre több a lelkes követője hazánkban is. Nem kell aggódni: a kicsik teljes biztonságban vannak a mamákkal és papákkal, baleset nagyon-nagyon ritkán fordul elő.

„Nyomják a vasmamik!” – Babakocsis futás

A babakocsis futást a kicsik hat hónapos korától javasolt kezdeni, mert korábban a rázkódás még árthat az agynak – mondja nyári Fruzsina. – Amikor már tud ülni, bepakolhatjuk a sportüléses kocsiba, amely a rezgéscsillapítói, a nagy felfújható kerekei és a többi speciális tulajdonsága miatt nem ráz annyira, mint a hagyományos kocsi.

Mi rögtön ilyet vettünk, sétálni is ezzel jártunk, annyival több csak vele a macera, hogy kicsit hosszabb a tengelytávja, a liftbe nehezebben fér be. A tolókarja egybe van építve, hogy egy kézzel lehessen tartani, a másikkal ugyanúgy adjuk a futás ütemét, ahogy gyerek nélkül. Lejtős területeken használjuk a karpántot is, hogy ne „szökjön el” a babakocsi, vagy botlás esetén se engedjük el. Nem kell félni, nem esik ki a gyerek: ötpontos övvel rögzítjük, a futókocsi pedig nem borulásveszélyes, nem is volt még balesetünk, szerencsére – nyugtat meg Fruzsi. – Az fontos, hogy a tolókar megfelelő magasságú legyen, így biztosan nem természetellenes a testhelyzet futás közben, és nem dőlünk előre sem.

A világhálón is

– Már két éve futunk így, tavaly a férjem kitalálta, hogy lefut ezer kilométert babakocsival. A hírveréshez készítettünk egy Facebook-csoportot, amely olyan gyorsan nőtt, hogy hamar lett egy honlapunk is, majd elkezdtünk versenyezni. Csoportosan és egyénileg is futunk, együtt tornázunk, bandázunk. Rövidebb távokat futunk – hetente háromszor öt-tíz kilométert –, mert azt tartjuk egészségesnek és normálisnak, ha leginkább hobbiszinten sportolnak az anyukák – jegyzi meg nyári Fruzsina.

babakocsi, futás, kismama

Fotó: Shutterstock

Nem csak sportolóknak

– Korábban thai-boxoltam, testépítőedző az egyik szakmám, eveztem is, az állóképesség és persze az állandó súlyproblémák miatt kellett futnom. A párom korábban teniszezett, neki sem volt kedvence a futás, de már szereti, és mert nagyon sokat dolgozik, ez a mozgásforma praktikus is.
A csoportban, bár nagy részük mozgott valamit korábban, kevés a versenysportoló, a futó meg pláne. Nagyon motivál mindenkit a nagy „flash” és sok elismerő pillantást, megjegyzést is kapunk: „Hogy nyomják a vasmamik!” saját versenyünk is indult, és egyre több futóversenyen van már babakocsis futam – büszkélkedik Fruzsi.

És a baba?

– A gyerekek nagyon szokták élvezni: alszanak, gagyarásznak, nézelődnek vagy akár játszanak, esznek-isznak. Azt pedig, hogy a kocsi gyorsabban megy, mint amikor sétálnak, kifejezetten élvezik. beszereltünk egy sportkamerát, és megmutatjuk a gyerekek arcát. Nem szokott több kérdés lenni – árulja el Fruzsi. – négy-öt éves korig szoktak babakocsisan futni a gyerekekkel, de simán be tud kuckózni egy hatéves is. Ha kinövik a kocsit, futhat együtt tovább a család. Azt szeretnénk, hogy a sportos szemlélet beépüljön a hétköznapokba, egyrészt, mert családerősítő hatású, másrészt, ha a gyerek azt látja, hogy a mozgás a napirend része, később neki is természetes lesz – mondja a mozgalom vezetője.

Miért jó?

– Nem kell órarendhez alkalmazkodni és olcsó is: egy jó futócipővel meg egy babakocsival űzhető. A legfőbb előnye talán az, hogy az anyukák elkerülhetik a szülés utáni depressziót, hiszen az új élethelyzet, a bezártság sokaknak okoz nehézséget. A mozgástól jobban érezzük magunkat, az sem baj, hogy a terhességből maradt pluszkilók is fogynak, és persze a futás összes jó tulajdonsága jellemzi – hangsúlyozza Fruzsina. – Fitté varázsolja a testet és a lelket is, kitartásra nevel. Az egyre erősödő közösségünk és a sok egyéb program sokat ad az anyukáknak, az apukáknak és a babáknak is.

Kőkemény crossfit edzéseket nyom a 3. trimeszterben járó kismama – videó

Tilos, vagy szabad? Kismamák és a wellness

 

 

Hozzászólások

42 kilót adott le Reni, az ötgyermekes anyuka: Vékonyabb vagyok, mint kamaszkoromban
Öt gyerek után jobb formában, mint valaha? Reni megcsinálta, ráadásul szenvedés nélkül, fenntarthatóan, és úgy, hogy az egészségével is minden rendben van. Ehhez pedig szinte fele súlyára fogyott le.
A legjobb gyógyteák, hogy könnyebben elfelejtsd a stresszt
A népi gyógyászat már évezredek óta ismeri és igen nagyra becsüli a gyógynövények egészségre gyakorolt hatásait. A természet csodái csökkentik a szorongást, elűzik a stresszt, enyhítik a fejfájás tüneteit és elősegítik a pihentető alvást.
Ez az 5 gyakorlat segít fogyni 50 felett is
Most olyan gyakorlatokat szedtünk össze, amikhez nem kell feltétlenül edzőterembe járnod, otthon is elvégezhetőek és nagyon hamar látványos eredményt is hoznak.
Leállt a fogyásod? Mutatjuk, hogyan indítsd el újra
Kitartóan diétázol, de egy idő után leállt a fogyás, meg sem mozdul a mérleg nyelve? A szervezeted valószínűleg hozzászokott a kevesebb ételhez. Adj neki új lökést a további súlycsökkenéshez! Mutatjuk, mit kell hozzá tenned és enned!
A magyar mérnök, aki 4 év alatt biciklizte körbe a Földet
Ha már a Földet körbebiciklizte, a Szent György-hegyet és Hegymagast sem hagyhatta ki Illés Adorján, aki a közelmúltban a helyi Piactéren tartott élménybeszámolót egészen elképesztő utazásáról.
Őszi vitaminsaláták, ha szeretnél több zöldséget enni
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
A zeller a diétás zöldségek királynője! Így használd fel, ha fogyni akarsz
Az egyik legegészségesebb zöldség a súlycsökkentő diétához nem más, mint a zeller. Ez a zöldség szervezetünk szinte minden részére hatással van, számos betegség megelőzésében segít a zeller.
Paprikaparádé - 6 paprika, amiből érdemes többet enni!
Paprika nyersen, savanyítva, marinálva, őrölve, de leginkább vajas kenyérrel. A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül. Egyre többféle paprikát találunk az üzletekben, érdemes megismerkedni velük
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.