Szinte minden sportágnak megvan az úgynevezett dresszkódja, de talán a cipő az egyetlen, aminek a színe, fazonja helyett egyéb szempontoknak van inkább jelentősége, hiszen komoly sérülést is okozhatunk, ha nem megfelelőt választunk.

Tanácsok, hogy megtaláljuk az ideális cipőt sportoláshoz

Mit sportolunk?

Minden mozgásformához van cipő, amelyet kifejezetten ahhoz a sporthoz fejlesztettek ki, ez a legtöbb márkánál jelölve is van, azaz például pont a megfelelő helyen tartja a lábat vagy párnázott. Futás esetén kell leginkább figyelni, mert az nagyon megerőlteti a lábat, egy rossz cipő komoly problémát okozhat a térdnek, a csípőnek, a hátnak is. Nagyon ajánlott szakember segítségét kérni a vásárláshoz. A futócipőket előre-hátra mozgásokhoz tervezték, a többi sportcipő oldalirányú mozgásra is alkalmas. olyat kell választani, amely az egyéni futási stílusunkhoz illik. Nem mindegy az sem, milyen terepen futunk.

  • Ha füvön, ösvényen, földúton futunk, akkor erőteljes, stabil cipőt kell használni, aminek a talpa barázdált.
  • Ha aszfalton vagy futópályán rójuk a köröket, kifejezetten ilyen célra készült cipőt vegyünk!
  • Kocogáshoz és aerobikozáshoz olyan cipőt válasszunk, amely tartja a bokát és a talpa jól ki van párnázva, hiszen ellensúlyoznia kell a teljes testsúlyunk gyakori ütődését. Ha valaki rendszeresen gyalogol, fontos, hogy a cipő sarokrésze legyen megfelelően kipárnázott, ahol a talp lendületesen egymás után sok ezerszer a talajhoz ütődik. A cipőtalp elülső része pedig biztonságos legördülést és dinamikus elrugaszkodást biztosítson a lábujjaknak.
  • Teremsportok esetén az a fontos, hogy a cipő szára megfelelően fogja a bokát a hirtelen oldalmozgásoknál, hogy csökkentse a bokaficam és a bokaszalag-sérülések kockázatát. Egy ilyen célra használt cipőnek sose legyen vastag, rugalmatlan, merev talpa.
  • Súlyzózáshoz úgynevezett crosstraining cipőt válasszunk, amely bírja a nedvességet és tartós anyagból készül az orra.

Hányszor eddzünk?

Nem mindegy, hogy hetente egyszer-kétszer vagy többször sportolunk. A sportcipőt, ha rendszeresen és aktívan használjuk, 3-5 havonta, de minimum félévente cserélni kell. Idővel ugyanis csökken a stabilitása és meggyengülhet a párnázottsága. Ha a cipő talpa, sarka megviselt, vagy nem érezzük rugalmasnak, akkor bizony újat kell venni. A futócipők élettartamát távolságban is meg szokták adni, a szakemberek szerint 800-1000 kilométert bír egy jobb darab.

Hogyan válasszunk?

Vizsgáljuk meg a lábunkat! Ha a vizes talpunk nyoma teljes lenyomatot hagy – valószínűleg lúdtalpunk van –, dupla sűrűségű középtalprésszel kialakított cipőt kell vennünk. Ha csak a talpunk felét látjuk a nyomon, semleges a lábboltozatunk, amihez belső támaszték nélküli cipő való. Ha csak a sarkunkat és a lábpárnát látjuk, magas és párnázott a talpboltozatunk, puhább középtalprészű cipőt kell választani. Kibicsaklásra hajlamos boka, laza bokaszalagok esetén a sportoláshoz válasszunk magas szárú cipőt, a hétköznapokra viszont alacsony szárút, hogy erősödjenek a bokaszalagok. Ha a lábboltozat gyakran fáj, olyan cipő mellett döntsünk, amely alátámasztja, a bütyökhöz pedig olyat, amelynek széles a lábujjaknak szánt fejrésze.

A méret a lényeg

Vásárlás előtt sportzoknival próbáljuk fel a cipőt, mozogjunk: guggolgassunk, ugráljunk, fussunk kicsit! Ha akkor nem érezzük kényelmesnek, később sem lesz az, még akkor sem, ha igaz, hogy idővel a cipő idomul a lábhoz. Győződjünk meg arról, hogy tartja a sarkunkat, van elég hely a lábnak, de ne is mozogjon benne túlságosan! Fontos, hogy a megfelelő méretű cipőt válasszuk, a leghosszabb lábujjunk és a cipő fala között legalább félcentis hely maradjon. Már egy kis séta után is megnő a lábméret, megduzzadnak az ujjak, futás közben ez fokozottan igaz. A futócipőknek körülbelül egy számmal kell nagyobbnak lenniük a normál cipőnknél, így nem nyomja a megdagadt lábat, aminek futás közben marad mozgástere is.

Lógjon ki a nagylábujja – Új divat hódít, hogy ne nyomjon többet a cipő

3 gyakorlat vádli erősítésre

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink