A fogyókúra során sokan drasztikusan lecsökkentik a szénhidrátbevitelt, azaz elhagyják a kenyeret és a tésztaféléket, ám ez nem a jó megoldás.

Te tudod, melyik a 10 legegészségesebb szénhidrát? Mutatjuk a listát

A szervezetnek ugyanis szüksége van a szénhidrátokra, ugyanis azokból nyeri az energiát, ezek segítenek aktívnak maradni a nap folyamán, sőt hozzájárulnak a szellemi frissesség megőrzéséhez, a koncentráció fenntartásához- írja a mindmegette.hu.

Pedig minden makrotápanyag – azaz a szénhidrát, a zsír és a fehérje – helyes arányú bevitele rendkívül fontos a szervezet számára. Vajon miért? Nos, némelyik diéta hatásos, mások egészségesek, de tarthatatlanok, megint mások pedig kifejezetten egészségtelenek. A végeredmény azonban a legtöbbször ugyanaz: ahogy abbahagytad a fogyókúrát, és visszatértél a korábbi étrendedhez, a leadott kilók sokszorosan jöttek vissza…

Mert bár ezek a diéták különbözőek, egyvalami közös bennük: bizonyos ételcsoportokat kizárnak az étrendből. Legyen ez a zsír, a fehérje vagy a szénhidrát – a szigorú tiltás soha nem vezet tartós eredményre. Nemcsak a jojóhatással kell majd megküzdened, de hosszú távon nem is egészséges, ha bizonyos fontos tápanyagokat teljesen megvonsz a szervezetedtől. A leghatásosabb fogyókúra, ha nem fogyókúrázol, hanem életmódot váltasz, és csupa-csupa egészséges alapanyaggal táplálod a szervezeted. A megfelelő arányban, a megfelelő mennyiségben.

Lássuk, mire van szükséged!

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen részei a zsírok, szénhidrátok és a fehérjék. A lényeg, hogy a lehető legjobb forrásból szerezzük be ezeket és most nem a boltokra gondolunk. A szakértők egyik legfontosabb tanácsa, hogy kerüljük a finomított szénhidrátokat, az ultrafeldolgozott élelmiszereket, tehát a kristálycukrot, a fehér kenyeret, a búzalisztből készült cukros pékárukat és a fehér rizst. Helyettük válasszuk az egészségesebb alternatívákat – derül ki a myfooddata.com cikkéből.

édesburgonya, szénhidrát

Fotó: Shutterstock

A 10 legegészségesebb szénhidrát

  1. Édesburgonya
  2. Barna rizs
  3. Tengerészbab
  4. Lencse
  5. Banán
  6. Zabpehely
  7. Tej
  8. Mazsola
  9. Gesztenye
  10. Puffasztott barna rizs

Mennyi szénhidrátra van szükség naponta?

A szakértők szerint egy egészséges felnőttnek naponta minimum 130 gramm szénhidrátra van szüksége. Ezt árnyalja picit egy másik számítás, amelyben azt javasolják, hogy a testsúly fenntartása, a szervezet megfelelő működése érdekében testsúlykilogrammonként 4 gramm szénhidráttal számoljon mindenki. Ez azt jelenti, hogy egy 80 kilós ember napi szénhidrátbevitele 80×4, azaz 320 gramm legyen. Ez alatt fogyás, efölött hízás történhet.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
A nyár végén sem késő megszabadulni a narancsbőrtől
A nyár beköszöntével újra előtérbe kerül a kérdés: vajon idén sikerül-e végre elérni a sima, narancsbőrmentes bőrt a bikini szezonra? Lehet, hogy már mindent kipróbáltál – krémek, pakolások, különféle kezelések –, de a makacs narancsbőr még mindig nem adta meg magát. Az idő sürget, és attól tartasz, hogy ismét lemaradsz a vágyott alakról ebben a strandszezonban is. Ismerős érzés, ugye?
Egyre magasabb az egészségügyi tudatosság szintje a magyarok körében is
Az egészség az első – sokszor hallottuk már, viszont soha nem tudott vitatkozni senki az állítással. Egyszerűen azért, mert így van. Fittnek, aktívnak, szellemileg és mentálisan felkészültnek lenni pedig egészséges, színvonalasabb életet eredményez.

Ajánlataink