Mi jut eszünkbe először a kollagénről? Hidratáló krémek, a bőrünk fiatalságának és rugalmasságának megőrzése, az örök fiatalság. Jelenleg talán ez az első, amire gondolunk, pedig a kollagén ennél sokkal fontosabb szerepet tölt be a testünk működésében. Vajon hogyan segítheti a csipkebogyó ennek a sokoldalú fehérjének a termelődését. Hogyan őrizhető meg a csipkebogyó C-vitamin tartalma, amely kiemelt jelentőségű a kollagén termelés szempontjából. Vajon milyen jótékony hatásai vannak a csipkebogyó olajnak, és milyen formában segíthetjük elő vele szervezetünk, kiemelten a bőrünk egészségének megőrzését?

A kollagén és a csipkebogyó jótékony hatásai

A csipkebogyót gyermekkoromban úgy ettük, hogy leszedtük a szúrós vadrózsáról, amikor már teljesen piros volt, szétnyomtuk, és megettük a kicsit fanyar belső, puhább részét. Lehet, ezért is voltunk agyon ritkán betegek, és ha mégis, gyorsan meggyógyultunk.

A csipkebogyó a vadrózsa áltermése, mely többféle vitamint tartalmaz, így élelmiszerként többféle módon feldolgozzuk. Teájának gyógyhatása régóta ismert, egy nagyon fontos gyógynövény Magyarországon és más országokban egyaránt.

A csipkebogyó olaj, melynek jótékony hatását már az ókori Egyiptomban is felismerték

Az ősi Egyiptom híres volt a szépség keresésről és annak megőrzése iránti vágyról. Ki ne hallott volna Kleopátra tejfürdőjéről, mellyel szépségét és fiatalságát szerette volna megőrizni. Ők voltak az elsők, akik felismerték, hogy a csipkebogyó olajnak erős gyógyhatása van, és segíti a szépségük megőrzését is.

Amit ők tapasztalati úton megfigyeltek, és az alapján alkalmaztak, azt ma már tények támasztják alá. Nézzük meg, mi mindent tartalmaz a csipkebogyóból készített olaj. Magas a C-vitamin tartalma, emellett gazdag A, B1, B2, K és P vitaminban is. Emellett préselt olajként nem tartalmaz allergéneket, nem irritál, így az érzékeny bőrű emberek számára is tökéletes választás. Erőteljes antioxidáns hatása van, ezáltal elősegíti a sebek gyógyulását, gátolja a hegképződést, és magas omega -3 és omega-6 tartalmának köszönhetően segít többek között a hegek gyógyulásában is. Ezek a zsírsavak ugyanolyan fontosak a számunkra, mint a vitaminok. Nélkülözhetetlenek az erek egészségének a megőrzéséhez és a vérkeringés megfelelő működéséhez, és a csipkebogyó olajban mindkét fontos zsírsav jelen van.

A kollagén, melyről a hidratáló krémek kapcsán sokat hallunk

A kollagén a testben legnagyobb arányban előforduló fehérje, kötőszövetünk fő alkotórésze, bőrünk rugalmasságának titka. Ez köti össze bőrünk kötőszöveteit, a szalagokat, porcokat, inakat, így olyan a testünk számára, mint egy erős ragasztó.

A kollagén termelődése is csökken az évek folyamán a szervezetünkben, így például bőrünk már nem lesz olyan rugalmas, és ráncok alakulnak ki. Az ízületeinkben is érezzük a kollagén hiányát, ízületi fájdalmak léphetnek fel, melyek meg tudják keseríteni mindennapjainkat.

Természetesen az éveink számával együtt a ráncaink száma is nő, és a testünk sem olyan ruganyosan mozdul már egy bizonyos kor után. De megfelelő táplálkozással, mozgással és a minket körülvevő természet adta csodaszerek, mint a csipkebogyó, használatával segíthetünk testünk egészségének és bőrünk rugalmasságának a megőrzésében.

Mi a kapcsolat a csipkebogyó olaj és a kollagén termelés között?

Már láttuk, hogy testünk ragasztóanyaga és bőrünk fiatalságának egyik titka a kollagén. A kollagén termeléshez pedig nélkülözhetetlen a C-vitamin. Mint azt már több tanulmány, köztük a a Boyere, Galey, Bernard féle tanulmány[1] is bebizonyított 1998-ban, a kollagén szintéziséhez elengedhetetlen a C-vitamin már az elsődleges folyamatoktól kezdve.. A csipkebogyónak és a belőle préselt olajnak is rendkívül magas a C- vitamin tartalma. Ezáltal elősegíti a kollagén termelést, így külső használatával bőrünket rugalmasabbá, ragyogóbbá tehetjük.

Mivel a csipkebogyó olaj könnyen felszívódik, így kitűnően használható arckrémek mellett vagy azok helyettesítésére. Általa természetes módon tarthatjuk a bőrünket fiatalon.

[1] Boyera, N., Galey, I. and Bernard, B.A. (1998) Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts. International Journal of Cosmetic Science, 20, 151-158.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink