Eleget, rendszeresen, tisztán – a megfelelő folyadékpótlás legfontosabb jellemzői ezek. A víz az emberi test egyik létfontosságú alkotóeleme és üzemben tartója is egyben. Feladatát azonban csak akkor tudja ellátni, ha folyamatosan gondoskodunk az utánpótlásáról.

A kulcs a megfelelő és folyamatos folyadékpótlás – Erre pedig a legjobb a tiszta víz!

Sok ember a folyadékpótlásra úgy tekint, mint egy szükségszerű, de szükség esetén hátrébb sorolható feladatra. „Majd iszom, ha megszomjazom” – gondolják. Pedig mire a szervezetünk így emlékeztet az ivásra, addigra már hiányállapot lép fel, a szomjúságérzet ugyanis az enyhe fokú kiszáradás egyik tünete.

Ha nem pótoljuk megfelelően a szervezetünk által párologtatással, izzadással vagy anyagcseretermékekkel leadott vizet, akkor a folyadékháztartásunk felborul. Ilyenkor a sejtekből a víz a sejtek közötti térbe áramlik. A sejtek folyadékvesztesége a kiszáradás tüneteinek megjelenéséhez vezet, melyek a folyadékhiány mértékétől függően eltérőek.

Amennyiben a testtömegünk folyadéktartalmának 1-2 százalékát veszítjük el – ez az enyhébb eset –, szomjúságot, fejfájást, fáradékonyságot tapasztalunk magunkon. De kísérő tünet lehet a szédülés, a sötétebb, erős szagú vizelet, a száraz, kevésbé rugalmas bőr. A teljesítmény csökkenése és a koncentrációs képesség romlása pedig már ilyen mértékű dehidratációnál is megnehezíti a mindennapokat. A kiszáradás veszélye leginkább a gyermekeknél és időseknél áll fenn, az ő folyadékpótlásukra fokozottan figyelni kell. 4%-os és ennél súlyosabb folyadékhiány következtében teljesítménycsökkenés, koncentrációs nehézségek, fejfájás, ingerlékenység, illetve álmosság, a testhőmérséklet és a légzésszám emelkedése figyelhető meg.

A krónikus, azaz hosszú ideig fennálló dehidratált állapot növeli a vesekő és a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát, a krónikus dehidratáltság következtében romlik a sebgyógyulás folyamata, növekszik az egyes kerengési betegségek kialakulásának kockázata és a migrénes fejfájás lehetősége is.

A folyadékháztartás balanszának nagyobb fokú sérülése azonban ezeknél is komolyabb következményekkel járhat. A nyári melegben erre fokozottan figyelni kell, ugyanis magas környezeti hőmérsékleten a szervezet 10%-os vízhiánya, fokozott kockázatot jelent az életveszélyes hőguta kialakulására. Ennek során a testhőmérséklet megemelkedik, szív teljesítménye elégtelenné válik, és végül szervi elégtelenséghez vezethet.

Bármennyire komolyak is azonban ezek a tünetek, megelőzésük igazán egyszerű: a kulcs a megfelelő és folyamatos folyadékpótlás. Erre pedig a legjobb a tiszta víz! Ezzel az üzenettel indult útjára immáron harmadik alkalommal az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Aqua Challenge kihívása, amelynek lényege, hogy minél több embert rábírjon a bőséges és elégséges vízfogyasztásra. Azok, akik csatlakoznak a próbatételhez, vállalják, hogy meghatározott időn át félretesznek mindenféle cukrozott és édesített folyadékot, és csak vizet töltenek a poharaikba – abból is naponta legalább 2-2,5 litert.

Nyiss mielőbb te is az egészségre, és csatlakozz a kihíváshoz! A részletekért és hasznos tanácsokért keresd az esemény Instagram és Facebook oldalát!

 

 

Ez is érdekelhet:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink