A legkézenfekvőbb mérőeszköz kétségtelenül a mérleg – ám ez nem mindig a legjobb választás.

Hogyan mérjük a mérlegen túl a testünk változásait?

Az alábbiakban megnézzük, hogy miért nem elégséges csak a súlyunkat mérni, és hogy milyen egyéb módszerekkel monitorozhatjuk a testünk változásait.

Mi a baj a mérleggel?

Egy szimpla mérleg nem mutat mást, mint a testsúlyunkat, ami több szempontból is megtévesztő lehet. Egyrészt, egészen mást mutathat a nap elején, mint a nap végén. A szakértők azt javasolják, hogy a lehető legpontosabb értékért reggel, még az első étkezés előtt mérjük meg magunkat, és lehetőleg minél kevesebb ruhában legyünk, amikor megtesszük. Nagyjából ez mutathatja meg a valós súlyunkat, ám ez a szám délutánra akár 1-2,5 kilóval is több lehet.

Szintén problémás, hogy a mérleg – legalábbis az egyszerű személymérlegek – nem képesek megmutatni a testünk összetételét, ami szintén zavarhoz vezethet. Köztudott tény például, hogy az izom sűrűbb, mint a zsír, így nehezebb is – ezért lehet, hogy a sok erősítő edzés és kardió után nehezebbek vagyunk, mint amikor elindultunk az edzéstervünkkel. Annak ellenére tehát, hogy sokkal karcsúbbak és fittebbek vagyunk, mint korábban, a súlyunk magasabb.

Végül, de nem utolsósorban a mérlegek gyakran pontatlanok is lehetnek. Még a jobb minőségű darabok is mutathatnak fals értékeket, ami szintén megzavarhat minket a céljaink elérésében – hiszen egy „rossz” érték befolyásolja a motivációnkat.

Milyen módszerekkel mérhetjük még magunkat?

Nézzük, hogy a mérlegen túl milyen módszereket tudunk alkalmazni, amelyek pontosabb képet adhatnak az elért eredményeinkről.

A testösszetétel mérése

Erre ma már többféle módszer is akad. Népszerű például a DEXA, amit általában a csontsűrűség mérésére alkalmaznak, de a testösszetételt is sikeresen megvizsgálhatjuk vele – mégpedig igen pontosan. Szintén gyakori választás még a testösszetétel-mérő kamra, ami a légnyomás erejét használja fel, hogy pontos adatokat kapjon. A BIA, vagyis bioelektromos impedancia analízis pedig az elektromos ellenállást méri a testen belül, ez alapján tudja megmutatni a testzsírszázalékot. Ezen mérések elvégzését minden esetben szakemberre kell bíznunk.

Méretek és kerületek

A mérleg mellett egy másik klasszikus eszköz a mérőszalag, ami pontosabb képet adhat. Ha például a fogyás a célunk, akkor vezessünk naplót arról, hogy az egyes kényes területek hogyan alakulnak! Kéthetente már érdemes lehet például lemérni a has, a csípő vagy éppen a comb kerületét.

Mindenkinek vannak a ruhatárában olyan darabok, amelyek nem illeszkednek tökéletesen, például egy farmer, ami egy kicsit szűkös a has környékén vagy a kedvenc erotikus fehérnemű, ami egy kicsit itt-ott bevágott az utóbbi időben. Nos, ha elkezdünk dolgozni magunkon, akkor bizonyos időközönként bátran felpróbálhatjuk ezeket, hogy lássuk, miként alakul a testünk.

Teljesítménymérés

A testünk változásait az is tökéletesen mutatja, hogy mennyire bírjuk jól az edzéseket, például hogy milyen hosszan tudunk futni, vagy milyen gyorsan tudunk egy adott távot megtenni kerékpárral. Vagy például megnézhetjük, hogy hányszor tudjuk felemelni azt a súlyt, amit néhány hónappal ezelőtt még csak megmozdítani sem tudtunk!

Általános egészségi állapot

Azt is célszerű lehet monitorozni, hogy az általános egészségügyi állapotunk hogyan reagál az új életmódunkra. Megfigyelhetjük, hogy miként alakul a napi energiaszintünk: ha fokozott vitalitást tapasztalunk, az mindenképp pozitívum. Szintén jó jel, ha alapvetően jobb a hangulatunk és ideálisabb az alvásminőségünk.

Vizuális nyomon követés

Megoldás lehet, ha rendszeresen készítünk fotókat magunkról minden oldalról. A vizuális összehasonlítás segíthet a változások észlelésében, még ha a mérleg által mutatott szám nem is változik drasztikusan.

Rendszerezett napló vezetése:

A cél, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben!

Érthető, hogy amikor egy konkrét cél eléréséért dolgozunk, sokat számít, hogy mit mond a mérleg vagy éppen a mérőszalag. Mégis, az összes számban kifejezett eredménynél lényegesebb az, hogy mi hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Ha észrevesszük magunkon, hogy az edzőteremben már magabiztosabban jelenünk meg egy rövid topban is, vagy hogy szívesen mászkálunk otthon, a párunk előtt egy erotikus fehérneműben, esetleg a kedvenc ruhaboltunkban már egy-egy merészebb darabot is beszereztünk, akkor már tudhatjuk, hogy jó úton járunk! Ezek fényében pedig számítanak valójában a számok?

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink