Az élelmiszerek otthoni készítése egyre népszerűbb. Ennek oka többek között a felhasznált összetevők ellenőrzésének lehetősége és mindenféle javító, mesterséges színezék vagy tartósítószer mellőzése. Ráadásul a bolti árak megbolondulása mellett ez egy jó módja annak, hogy jobban kézben tartsuk a kiadásokat, még a kenyér esetében is. Mire kell figyelni kenyérsütő vásárlásakor? Itt van minden, amit tudni érdemes!

Mire kell figyelni kenyérsütő vásárlásakor?

Ha egyszer kipróbáltuk a friss, házi kenyeret, soha többé nem akarunk majd pékségben vásárolni. A kenyérsütés közönséges kemencében azonban időigényes, és bizonyos készségeket igényel. Meg kell gyúrni a megfelelő tésztát, keleszteni, cipót formálni, majd meghatározott hőmérsékleten kisütni. Ez a folyamat azonban jelentősen leegyszerűsíthető kenyérsütő vásárlásával. Nemcsak a tésztát dagasztja meg a lehető legoptimálisabb módon, hanem a hőmérsékletet és a sütési időt is az általunk választott recepthez igazítja. Nem is kell mást tennünk, mint élvezni a meleg és ropogós kenyeret.

Hogyan működik a kenyérsütő?

A kenyérsütő automatizálja a fent leírt folyamatot. Csak öntsük a kimért összetevőket a kenyérsütő speciális formájába, majd válasszuk ki a megfelelő programot. A továbbiakban pedig már minden a mi beavatkozásunk nélkül történik. A készülék speciális spatulával keveri és gyúrja a tésztát, majd hagyja kelni. Amikor a kenyérmassza eléri a megfelelő térfogatot, megtörténik a sütés metódusa. Mindez teljesen automatikusan. Nincs más dolgunk, mint a finisben kivenni és megkóstolni az elkészített cipót.

Kenyérsütő – a legfontosabb paraméterek

Kenyérsütő vásárlásakor számos paraméterre kell figyelni. Ezek határozzák meg a használat kényelmét és magának a berendezésnek a képességeit. De vajon, mik is ezek? Nézzük!

  • Formaméret – ez határozza meg, hogy mekkora kenyeret tudunk majd sütni. Ha 1-2 főre sütünk kenyeret, voksolhatunk egy kisebb modell mellett is. Ha azonban azt akarjuk, hogy a cipó elég legyen egy nagyobb családnak is, akkor mindenképpen egy nagyobb készüléket válasszunk.
  • Keverők száma – a keverők száma is nagyon fontos. Ez határozza meg, mennyi kenyeret tudunk majd sütni. A legtöbb gépnek egy keverője van, amely akár 800 grammos tésztát is képes gyúrni. Ha nagyobb cipókat tervezünk sütni, mindenképp be kell szerezni egy 2 keverős készüléket, amely akár 1,6 kilogrammos tésztát is elbír.
  • Bevonat típusa – a kenyérsütő kamrát speciális, tapadásmentes bevonattal kell ellátni. Ennek köszönhetően nem csak könnyebben tisztítható, hanem a tészta jobb gyúrásához is hozzájárul, mert elősegíti, hogy ne ragadjon a falához. Ez a már megsült kenyér könnyebb eltávolítását is garantálja.
  • Teljesítmény – nem feledkezhetünk meg a teljesítményről sem. Ez határozza meg, hogy a berendezés milyen hatékonyan birkózik meg a kenyér keverésével és sütésével. A piacon 250 és 1000 wattos teljesítményű készülékeket is találhatunk. Előbbieknek gondjai lehetnek a tészta dagasztásával és az azt követő sütéssel. Mindenképpen biztonságosabb legalább 600-800 watt teljesítményű berendezést választani.

A kenyérsütők további funkciói

A kenyérsütők alapvető feladata, ahogy a neve is sugallja, a kenyérsütés. Ez a folyamat azonban élvezetesebb lehet, ha a készüléket további megoldásokkal látják el. Ezek egyike a késleltetett indítás programozhatósága. Ennek köszönhetően a kenyérsütés egy adott időpontban elindul, és egy friss, illatos vekni készül, például közvetlenül a munkából hazaérkezés után. Azok számára, akik szeretik a ropogós kenyeret, a héjsütési hőfok beállításának funkciója is hasznos lehet. Egyes kenyérsütők lehetőséget kínálnak arra is, hogy a sütés után egy bizonyos ideig melegen tartják a pékárut. Ha gabonával, fűszernövényekkel vagy egyéb adalékanyagokkal, például szárított paradicsommal, olívabogyóval kevert kenyeret tervezünk sütni, akkor érdemes olyan modellt beszerezni, amely jelzi ezen összetevők hozzáadásának pillanatát. Egyes kenyérsütők automatikusan hozzáadják a feltéteket. Hasznos lesz egy áttekinthető kijelző is, amelyen láthatjuk a sütés aktuális fázisát, valamint a hátralévő időt. Egyes modellek a kenyér mellett lekvárok készítését is lehetővé teszik – ez az alapfunkciók egy érdekes változata.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Zsírégetés edzés nélkül? Ez a félperces trükk tényleg működik
Elég volt a kimerítő edzésekből és a szigorú diétákból? Egy mindössze 30 másodperces napi trükk segíthet beindítani a zsírégetést – ráadásul otthon, különleges eszközök nélkül. A megoldás meglepően egyszerű, mégis hatásos.
Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.

Ajánlataink