Az élelmiszerek otthoni készítése egyre népszerűbb. Ennek oka többek között a felhasznált összetevők ellenőrzésének lehetősége és mindenféle javító, mesterséges színezék vagy tartósítószer mellőzése. Ráadásul a bolti árak megbolondulása mellett ez egy jó módja annak, hogy jobban kézben tartsuk a kiadásokat, még a kenyér esetében is. Mire kell figyelni kenyérsütő vásárlásakor? Itt van minden, amit tudni érdemes!

Mire kell figyelni kenyérsütő vásárlásakor?

Ha egyszer kipróbáltuk a friss, házi kenyeret, soha többé nem akarunk majd pékségben vásárolni. A kenyérsütés közönséges kemencében azonban időigényes, és bizonyos készségeket igényel. Meg kell gyúrni a megfelelő tésztát, keleszteni, cipót formálni, majd meghatározott hőmérsékleten kisütni. Ez a folyamat azonban jelentősen leegyszerűsíthető kenyérsütő vásárlásával. Nemcsak a tésztát dagasztja meg a lehető legoptimálisabb módon, hanem a hőmérsékletet és a sütési időt is az általunk választott recepthez igazítja. Nem is kell mást tennünk, mint élvezni a meleg és ropogós kenyeret.

Hogyan működik a kenyérsütő?

A kenyérsütő automatizálja a fent leírt folyamatot. Csak öntsük a kimért összetevőket a kenyérsütő speciális formájába, majd válasszuk ki a megfelelő programot. A továbbiakban pedig már minden a mi beavatkozásunk nélkül történik. A készülék speciális spatulával keveri és gyúrja a tésztát, majd hagyja kelni. Amikor a kenyérmassza eléri a megfelelő térfogatot, megtörténik a sütés metódusa. Mindez teljesen automatikusan. Nincs más dolgunk, mint a finisben kivenni és megkóstolni az elkészített cipót.

Kenyérsütő – a legfontosabb paraméterek

Kenyérsütő vásárlásakor számos paraméterre kell figyelni. Ezek határozzák meg a használat kényelmét és magának a berendezésnek a képességeit. De vajon, mik is ezek? Nézzük!

  • Formaméret – ez határozza meg, hogy mekkora kenyeret tudunk majd sütni. Ha 1-2 főre sütünk kenyeret, voksolhatunk egy kisebb modell mellett is. Ha azonban azt akarjuk, hogy a cipó elég legyen egy nagyobb családnak is, akkor mindenképpen egy nagyobb készüléket válasszunk.
  • Keverők száma – a keverők száma is nagyon fontos. Ez határozza meg, mennyi kenyeret tudunk majd sütni. A legtöbb gépnek egy keverője van, amely akár 800 grammos tésztát is képes gyúrni. Ha nagyobb cipókat tervezünk sütni, mindenképp be kell szerezni egy 2 keverős készüléket, amely akár 1,6 kilogrammos tésztát is elbír.
  • Bevonat típusa – a kenyérsütő kamrát speciális, tapadásmentes bevonattal kell ellátni. Ennek köszönhetően nem csak könnyebben tisztítható, hanem a tészta jobb gyúrásához is hozzájárul, mert elősegíti, hogy ne ragadjon a falához. Ez a már megsült kenyér könnyebb eltávolítását is garantálja.
  • Teljesítmény – nem feledkezhetünk meg a teljesítményről sem. Ez határozza meg, hogy a berendezés milyen hatékonyan birkózik meg a kenyér keverésével és sütésével. A piacon 250 és 1000 wattos teljesítményű készülékeket is találhatunk. Előbbieknek gondjai lehetnek a tészta dagasztásával és az azt követő sütéssel. Mindenképpen biztonságosabb legalább 600-800 watt teljesítményű berendezést választani.

A kenyérsütők további funkciói

A kenyérsütők alapvető feladata, ahogy a neve is sugallja, a kenyérsütés. Ez a folyamat azonban élvezetesebb lehet, ha a készüléket további megoldásokkal látják el. Ezek egyike a késleltetett indítás programozhatósága. Ennek köszönhetően a kenyérsütés egy adott időpontban elindul, és egy friss, illatos vekni készül, például közvetlenül a munkából hazaérkezés után. Azok számára, akik szeretik a ropogós kenyeret, a héjsütési hőfok beállításának funkciója is hasznos lehet. Egyes kenyérsütők lehetőséget kínálnak arra is, hogy a sütés után egy bizonyos ideig melegen tartják a pékárut. Ha gabonával, fűszernövényekkel vagy egyéb adalékanyagokkal, például szárított paradicsommal, olívabogyóval kevert kenyeret tervezünk sütni, akkor érdemes olyan modellt beszerezni, amely jelzi ezen összetevők hozzáadásának pillanatát. Egyes kenyérsütők automatikusan hozzáadják a feltéteket. Hasznos lesz egy áttekinthető kijelző is, amelyen láthatjuk a sütés aktuális fázisát, valamint a hátralévő időt. Egyes modellek a kenyér mellett lekvárok készítését is lehetővé teszik – ez az alapfunkciók egy érdekes változata.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.
3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetsz húsvétkor
Húsvétkor sem kell lemondanod az édességekről, ha figyelsz az alakodra! Mutatok három egyszerű és finom desszertet, amit bűntudat nélkül élvezhetsz az ünnepi asztalon.
Nem tudsz fogyni? 5 dolog, amitől piszokul lelassul az anyagcseréd
Hiába edzel és eszel tudatosan, a fogyás mégsem indul be? Lehet, hogy az anyagcseréd lassult be – mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit érdemes mielőbb elkerülnöd!
Gyaloglással fogynál 50 felett? Íme egy heti edzésterv!
Nézd meg, hogyan építheted be ezt a mozgásformát a mindennapjaidb

Ajánlataink