A fánk hagyományos édesség a farsang idején. Eredete több száz évre nyúlik vissza, amikor az emberek a tél elmúlását ünnepelték. A fánk jellegzetes kerek formája a napfény és a meleg közeledtének a szimbóluma. A különböző kultúrákban változatos töltelékekkel vagy bevonatokkal készül, és a karneváli időszak központi desszertje lett világszerte.
Hozzávalók:
- 1 csésze mandulaliszt
- 1/4 csésze kókuszliszt
- 1/4 csésze édesítőszer (pl. eritrit vagy xilit)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 tojás
- 1/4 csésze kókuszolaj (olvasztva)
- 1/4 csésze mandulatej vagy más növényi tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Cukormentes lekvár vagy étcsokoládé bevonathoz (opcionális)
Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Készíts elő egy tepsit sütőpapírral. Egy közepes tálban keverd össze a mandulalisztet, kókuszlisztet, édesítőszert, sütőport, sót, fahéjat és szerecsendiót. Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd keverd hozzá a kókuszolajat, növényi tejet és vaníliát. Lassan öntsd a nedves hozzávalókat a szárazhoz, közben folyamatosan keverd, hogy egy homogén tésztát kapj. Nedves kézzel formázz kis golyókat a tésztából, és helyezd el a sütőpapírral borított tepsin. Süsd kb. 12-15 percig, vagy amíg aranybarna színűek lesznek. Opcionálisan, ha szeretnéd, megmártogathatod a golyókat cukormentes lekvárban vagy olvasztott cukormentes étcsokoládéban. Hagyd kihűlni, majd tálald.
Ezek a cukormentes fánk golyók ideálisak lehetnek egy könnyed és diétás farsangi desszertként. Jó étvágyat!
EZ IS ÉRDEKELHET
- Itt a tél legfinomabb diétás sütije: 10 perces máktorta
- Diétás répatorta: liszt és cukor nélkül is isteni
- Felejtsd el a sültkrumplit: itt a diétás cukkiniropogós