A legtöbb nőnek nem kell elmagyarázni, mi is az a cellulitisz. Millióan ismerjük a kis göröngyök, dudorok, a narancshéjra emlékeztető bőr problémáját. nem véletlenül hívják más szóval narancsbőrnek. A cellulitisz alapvetően kötőszöveti probléma. Azért alakul ki, mert a sejtekben túl sok méreg- és salakanyag halmozódik fel. A megrekedt anyag fő tömege a salakanyagon kívül víz. Főleg a csípő és a combok tájékán alakul ki, és olyannyira népbetegséggé vált, hogy már kamaszkorú lányokon is jelentkezik.
Ennek oka elsősorban a helytelen életmód, a rossz táplálkozás és a mozgás hiánya. nagyanyáink vagy dédanyáink még nem szenvedtek ilyen mértékben a narancsbőrtől. A túl sok gyors- és műanyag étel, a sós vagy cukros nassok, a számítógép előtti gubbasztás meghozta az eredményét. A mai nők 90 százalékát érinti a cellulitisz problémája. Hétköznapi fogyókúra ezen a bajon bizony nem segít. Hiába a csökkentett kalóriamennyiség, ettől a kis göbök nem tűnnek el. Ahhoz, hogy a bőr feszesebbé, simább felületűvé váljon, rostban, természetes anyagokban gazdag, lédús étrendre van szükség. Valamint arra, hogy minden műanyag ételt kiiktassunk a táplálkozásunkból. A helyes étrend mellett természetesen szükség lesz némi mozgásra és kiegészítő kezelésekre is.
Az étrend
Ha fel akarjuk venni a harcot a cellulitisz ellen, kerüljük az alábbiakat:
- gyorsételek,
- zacskós levesek,
- félkész ételek,
- előre csomagolt ételek,
- bő zsírban sült ételek,
- fehér lisztből és fehér cukorból készült ételek,
- szénsavas üdítők, szörpök, gyümölcslevek,
- vákuumozott felvágottak.
Nagyon fontos, hogy az ételeinket saját magunk készítsük el. Így felügyelhetjük az alapanyagokat, a mennyiségeket, az elkészítési módokat. Az étrend legyen rostban gazdag. Ez azt jelenti, hogy előnyben kell részesíteni a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket. A teljes kiőrlésű pékáruk – különösen a magokkal dúsítottak –, a tésztafélék rostban gazdagok, lassabban szívódnak fel, hosszabb időn át tartó teltségérzetet okoznak. Lehetőleg minden étkezése tartalmazzon zöldségeket. Délután háromig inkább nyersen, utána pedig párolva fogyassza ezeket. Este a szervezet már a párolt zöldségeket dolgozza fel könnyebben.
A szénhidrát fogyasztását teljes kiőrlésű termékekre korlátozza. Nem kell teljesen lemondania a szénhidrátokról, de ügyeljen a minőségre. Étrendjébe 4 héten keresztül leginkább sovány húsokat iktasson be, de kerülje a tejtermékeket – kivéve a kefirt és a joghurtot. A tejtermékek zsírtartalmuk és hosszas felszívódási idejük miatt nehezítik az emésztést, könnyen elsavasítják a szervezetet és akadályozzák a méregtelenítést.
Igya magát tisztára!
Elengedhetetlen, hogy naponta 2,5-3 liter folyadékot elfogyasszon. Ez legyen cukormentes tea vagy tiszta ásványvíz. A savasodás veszélye miatt kerülje a szénsavas italokat. A folyadék azért fontos, mert ha a méreganyagok bekerülnek a nyirokrendszerbe, valahogyan távozniuk kell. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha sokat iszik és ennek hatására tisztul a teste.
BARNA RIZZSEL A NARANCSBŐR ELLEN? IGEN!