Az izzadás az egyik legutálatosabb testi jelenség. Gyakran szépen felöltözve kell rohannunk egyik helyről a másikra, és mire az úti célunkhoz érünk, már szakad rólunk a víz. Az izzadás testünk bármely pontján jelentkezik is, csak kellemetlenséget okoz.

Izzadás: lehet ellene védekezni, de a hasznos a szervezetnek

Mi is az izzadás?

Egy felnőtt szervezetének 60-70 százaléka víz, ami egy átlagos, 70 kg-os ember esetében mintegy 42 liter vizet jelent. Ebből egy Magyarországon, tehát mérsékelt övi éghajlaton élő ember naponta 2-3 litert veszít a légzés, az izzadás és a kiválasztás következtében, szinte észrevétlenül, hisz a szomjúság már csak a legvégső esetben jelenik meg. A keringés, a légzés és az anyagcsere-folyamatok mellett fontos megfigyelni az izzadást is. Központi hőszabályozásunk mindenkori állapota határozza meg verejtékezésünk mértékét. Ezt tovább befolyásolják a környezet hatásai, a külső hőmérséklet, stresszállapotunk szintje, életkorunk, a keringetett vér víztartalma, sűrűsége, hormonális állapotunk és nemünk.

Az izzadásért felelős mirigyek és a testszag

Testünkben körülbelül 2,5 millió mirigy található, melyek között faggyúmirigyek, és az izzadásért felelős izzadságmirigyek is vannak. Ezek többsége koncentráltan helyezkedik el a talpon, a tenyéren, a hónaljnál és a genitáliás területeken. A testszag intenzitása egyénenként változó, attól függően, hogy milyen életkorban jár valaki, milyen intenzív a fagyúmirigyeinek működése, és hogy mennyi figyelmet fordít saját higiéniájára. A verejték a leghígabb mirigyváladék, jellegzetes szaga a szőrtüszők mellett található faggyúmirigyekből kiürülő zsírsavak következtében alakul ki. Pubertás korban kezdődik ezen mirigyek intenzívebb működése, ezzel magyarázható, hogy a kisbabáknak nincs izzadságszaguk, ám velük ellentétben a kamaszoknak gyakran igen orrfacsaró „illatuk” van. A testszag ellen lehet tenni gyakori mosakodással, hintőporozással és izzadás elleni kozmetikai készítményekkel.

Ha izzad a láb

A lábizzadás alattomos jelenség, a rosszul választott cipőnek, zokninak köszönhetően alakul ki. Az alkati tényezők is befolyásolják, van, aki örökletesen hozza magával a lábizzadás kellemetlenségeit, és van, akinél ez csak minimális problémát jelent. A verejtékezéshez nagymértékben hozzájárul a szintetikus anyagból vagy szintetikus béléssel készült cipő. Ha ez a cipő még csak nem is szellőzik, a lábgomba elszaporodásának szabad terepet biztosítottunk. Ezért mindig könnyű, jól szellőző bőrcipőt viseljünk, hozzá pamut- vagy cérnazoknit, amit csak alaposan megszárított lábra húzzunk fel.

Pótolja az izzadással elvesztett folyadékot:

  • igyon többet, mint amennyit kíván, mert a szomjúság nem jelzi a folyadékvesztést,
  • izotóniás italokkal, energiaitalokkal pótolja az elvesztett ásványi anyagokat,
  • kerülje a koffeintartalmú italokat.

Izzasztó helyzetek

Biztos sokan voltunk már olyan helyzetben, hogy hirtelen nem találtuk, mondjuk, a kocsikulcsot, és egy perc alatt szó szerint leizzadtunk. A megváltozott stresszállapotban hirtelen megemelkedik a pulzusszám, a vérnyomás, és a felgyorsult keringés miatt a verejtékmirigyek aktivizálódnak, izzadni kezdünk. Ezt leggyorsabban a tenyéren érzékeljük. Kifut belőle a vér, hideg lesz, ugyanakkor nyirkossá válik. A tenyérizzadás is az öröklött tényezők közé tartozik, ugyanúgy, mint a hajas fejbőr izzadása.

A változó kori hőingadozás

A változó kor, a menopauza problémái a nők 60-95 százalékát érintik. A hormonháztartás változásai miatt a szervezet hőszabályozó központjában is felborul az egyensúly. A tünetegyüttes részeként a menstruáció lassan elmarad, alvászavar, ingerlékenység és hőhullámokkal kísért hirtelen izzadás jelentkezhet.

Izzadás ellen:

zsályatea, csalános lemosó, diólevél-, izsóp-, tölgyfakéreg-, zsurlófőzet, hintóporos bőrápolás.

A sportos izzadás

A bőrfelületen található verejtékmirigyek a mozgás időtartamának és intenzitásának megfelelően aktív működésbe lépnek, a talpon, a hónaljon és a genitáliás területeken túl, a különböző hajlatokban, a karon, a lábszáron, az arcon, a homlokon, a halántékon és a nyakszirten is izzadságcseppek jelennek meg, s a verejtékezéssel számottevő mennyiségű sav választódik ki.

Egészséges izzadás

Az izzadás addig a pontig hasznos a szervezetnek, amíg káros folyadékvesztés nem alakul ki. A szaunában történő izzadás révén a bőr megtisztul, és feszesebbé válik. A meleg hatására felgyorsult vér- és nyirokkeringésnek köszönhetően a verejtékkel a szervezetben felgyülemlett salakanyagok is könnyebben távoznak a bőr pórusain át.

Általános testhigiénia:

  • naponta legalább egyszer tusoljon,
  • könnyű öltözéket viseljen, hogy az izzadást megelőzze,
  • kerülje a műszálas zoknit, fehérneműt, ruhát,
  • nagy melegben cserélje a fehérneműt,
  • az izzadságot mindig törölje le,
  • jó időben kerülje a zárt cipőt,
  • bőrből készült lábbelit válasszon.

Életet menthet ez a szappan – Fotó

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink