Tényleg, miért is? Sokan azonnal felháborodottan visszakérdeznének: miért ne félnénk? Hiszen minden nő retteg az idő múlásától, a betegségektől, a magánytól, pedig a kor előrehaladtát nem az öregedéssel, inkább az érettséggel kellene azonosítania. Nem biztos, hogy jobb volt tizenöt-tizenhat évesnek lenni, a ránctalan bőr, a feszesebb fenék ellenére. Korunktól függetlenül igyekezzünk mindig a jelenre koncentrálni és pozitívan megélni a mindennapokat.

Miért fél az öregedéstől?

Egy nemzetközi egészségfigyelő cég nagy volumenű felmérése szerint a nőket sokkal jobban aggasztja az öregedés gondolata, mint a férfiakat. Meglepő, hogy a legjobban a kínai nők félnek az időskortól. Ebben nagy szerepe lehet a szigorú születésszabályozásnak, hiszen a nők tudat alatt attól rettegnek, ki viseli majd a gondjukat, ha már nem tudják ellátni önmagukat. A legkevésbé a franciákat viseli meg a kor, szerintük csak az számít idősnek, aki már betöltötte a 80. életévét. Ez már sokkal pozitívabb hozzáállás. Ám azon nem változtat, hogy a nők körülbelül 25-35 éves koruk körül szívesen megállítanák az időt, már ami a külsejüket illeti. De melyek a legnyomósabb okok, ami miatt félnek az éltesebb kortól?

1. Félek, hogy elveszítem attraktív külsőmet, és láthatatlanná válok.

Ráncok. Kissé megereszkedett mellek és fenék. Őszülő vagy fakó haj. Száraz bőr, némi súlyfelesleg csípőn, hastájékon. Mindez együtt jár a korral, egyéntől függ, hogy harmincöt, negyvenöt vagy ötvenöt évesen – szerencsés esetben még később – kell szembesülni vele. Nehéz elviselni, ha az utcán már nem fordulnak meg utánunk a férfiak, ha az étteremben két asztallal arrébb húszéves, feszes fenekű lányok kacarásznak, ha a zöldséges már nem ad sugárzó mosollyal ajándékba egy-két almát. Mindez azonban pszichológia. Csak akkor válunk láthatatlanná, ha mi magunk valóban nem akarjuk, hogy feltűnjünk, hogy észrevehetők legyünk. Megoldás lehet a plasztikai sebészet, a fiatalító lézeres kezelések, a hámlasztások. Ám mindez csak egy ördögi körforgás, amelynek sosem lesz vége.

Mit tehet ellene?
Nagyon egyszerű. Törődjön magával. Igenis megváltoztathatja azt a képet, amelyet mások látnak önről, és nem kell beleszürkülnie a tömegbe! A legfontosabb a kisugárzás. Mosolyogjon a patikában, a közértben, akkor is, ha morcos a pénztáros vagy undok az eladó. A mosoly már önmagában megszépít, és általa pozitív energiához juttat más embereket is. Változtasson az étrendjén, éljen egészségesebben, használjon ránctalanító krémeket, testpakolásokat, járjon el sportolni, úszni vagy kocogni, ettől fellendül az endorfintermelés és elégedettebb, egészségesebb ember lesz. Ennél jobban pedig semmi nem fiatalít. A közhely, miszerint annyi idős vagy, amennyinek érzed magad – tényleg igaz!

2. Rettegek az egyedülléttől.

Az édesanyák rettegnek attól a pillanattól, amikor csemetéjük felnő és kirepül a családi fészekből. Mint ahogyan félnek attól is, hogy hosszú idő után újra kettesben legyenek a párjukkal. Vagy ha egyedül nevelték a gyermekeiket, még riasztóbb a magányossá válás. Ha ketten maradnak, meg kell tanulniuk újra élvezni az édes kettest. Sok pár ilyenkor nem tud egymással mit kezdeni, és éppen ekkor hidegülnek el egymástól. Ezt meg kell előzni. Amennyiben egyedül maradunk, meg kell tanulnunk egymagunkban is tartalmas életet élni.

Mit tehet ellene?
Először is, fogadja el, hogy a gyerekeknek egy idő után független életet kell élniük. Ami persze csak látszólag az, hiszen a szülőktől sosem szakadnak el végérvényesen. Ha már ott az a rengeteg szabadidő, szervezzen programokat a párjával vagy akár mozduljon ki egyedül. Az idő előrehaladtával mindenféle kapcsolat – legyen az baráti, családi –fontosabbá, erősebbé válik. Vesse bele magát barátnős szabadidőprogramokba, csatlakozzon klubokhoz, kössön új ismeretségeket. A nyugodt, szabad élet csak most kezdődik!

öregedés

Fotó: shutterstock

3. Félek, hogy kisebb megbecsüléshez jutok a munkahelyemen.

Hiába vagyunk már évek óta ugyanazon a munkahelyen, hiába sikerült egyre feljebb jutnunk a ranglétrán, ijesztő, ha magunk mögé nézve csinos és hihetetlenül törekvő lányokat, fiúkat látunk. A mai fiatalok gátlástalanul és minél előbb szeretnének jó pozícióhoz jutni, nem szívesen járják végig a ranglétra minden egyes lépcsőfokát. A férfiak pedig szeretik maguk körül a csinos fiatal lányokat, így érthető, ha az érett, gyakorlatias, tehetséges nő minden értéke ellenére elbizonytalanodik, vagy némi féltékenységérzéssel küzd, és az önbecsülése mínuszba csúszik.

Mit tehet ellene?
Mosolyogjon! A magabiztos mosoly mindenkit meggyőz a képességeiről. Ráadásul remekül lehet vele palástolni az új generációtól való félelmet. A cél persze nem a palástolás, hanem az, hogy megszabaduljon a félelemtől, amellyel a fiatalok felé fordul. Inkább segítse, mentorálja az új generációt, mosolyogva és magabiztosan. Így nő az önbecsülése, sőt a megbecsültsége is a munkahelyén. Amit elért, azt senki nem veheti el öntől. Egy érett, csinos, magabiztos, jól teljesítő nő bármely munkahelyen csodálatra számíthat.

4. Rettegek a betegségektől.

A különböző, a nőkre oly jellemző rákos megbetegedések az idő múlásával, különösen 40 éves kor fölött már valódi fenyegetést jelenthetnek. A méhnyakrák vagy mellrák tipikusan női betegségek, amelyeket a húszas éveinkben még egyáltalán nem veszünk komolyan. Ám harmincon túl nem hogy komolyan vesszük, de rettegünk is ezektől. A félelem pedig, nem jó tanácsadó. Sokan ugyanis éppen a félelem miatt nem járnak szűrésre, mert nem akarnak szembesülni az esetleges problémákkal. Ne féljen a betegségektől, a folyamatos rettegés kihathat a mindennapok hangulatára. Inkább menjen elébe a dolgoknak.

Mit tehet ellen?
Prevenció! Járjon legalább évente, vagy ha indokolt, félévente ellenőrzésekre. A nyugalom, a biztonságérzet nagyon fontos. Sokkal jobb, mint az örökös félelem és a bizonytalanság.

5. Félek a függéstől és a felelősségvállalástól.

Míg tízen-húszon évesen vígan váltogattunk munkahelyet, nem volt gond, ha csak egy kiflire futotta vacsorára, inkább mentünk bulizni, semmint hogy rendesen feltöltsük a hűtőt – egy komoly negyvenes-ötvenes nőnek már másfajta kötelességei vannak. Ami bizony nyomasztó is lehet. Félünk a munkahelyünk elvesztésétől, hisz akkor hogyan él meg a család. Félünk a párunk félrelépésétől. Aggódunk a gyerekek jövője miatt. Függünk munkaadótól, hiteltől, fizetéstől. Felelősek vagyunk a családunkért, gyerekeinkért, olykor a szüleinkért is. Sok nőben ez a felelősség és függés nagy lelki terhet, feszültséget teremt, pedig ez is egy érési folyamat.

Mit tehet ellene?
Azonkívül, hogy alkalmazkodik? Tanulja meg felismerni az ilyen élet szépségét, élvezni, hogy gondoskodhat. Hisz jó érzés végignézni a gyerekek mindennapjait, jó érzés átbeszélni párjával a teendőket. Ha időnként terhesnek érezné, képzelje el, milyen lenne az élete ezek nélkül. Értékelje és élvezze az életét, higgye el, hogy jókor és jó helyen van.

Miben rejlik a tőzegáfonya ereje?

Praktikák, és tornagyakorlatok a toka ellen

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink