Az egyik legalattomosabb testrész: a semmiből tud feltűnni egy-egy jónak hitt fotón. Küzd vele a túlsúlyos és a sovány testalkatú ember is. Drasztikus változást elérni nehéz, az ellene indított harc néha reménytelennek tűnik. Van azonban pár apró trükk, fejtorna-gyakorlat, ami segíthet lecsökkenteni a méretét, és persze a jól megválasztott étrend is a segítségünkre lehet.

Praktikák és tornagyakorlatok a toka ellen

A nyak és az arc közötti hájréteg természetesen ki van szolgáltatva a gravitációnak, és az idővel csak rosszabb lesz. Mivel az öröklött tényezők is meghatározhatják a méretét, sokszor úgy érezzük, szélmalomharcot vívunk ellene. De ma már számos plasztikai sebész vár tárt karokkal, hogy megoldást nyújtson a problémánkra, és drága krémek ígérnek csodát. (Egyébként a nyak környékének ápolása legyen a napi arcápolási rutinunk része, tokától függetlenül.)

Ha nincs pénzünk drága kezelésekre, néhány ügyes trükkel, pár perces tornagyakorlattal tehetünk a toka ellen. És persze – mint a többi testrész esetén is – a toka méretét is nagyban befolyásolja az étkezésünk. Íme, néhány élelmiszer, amit, ha rendszeresen fogyasztunk, sikeresebben vehetjük fel a harcot a tokával.

1. Olívaolaj

Az olívaolajban található egészséges zsírok nagy segítséget jelentenek a bőrhibák elleni harcban. Védik a bőrt a káros UV-sugaraktól (amelyek felgyorsítják a ráncosodást, a bőr megereszkedésének folyamatát), továbbá erősítik a bőr ellenálló képességét. Az olívaolaj a benne található ómega 3 zsírsavnak köszönhetően feszesít. Érdemes azonban mértékkel fogyasztani, napi 1-2 grammot.

2. Piros kaliforniai paprika

Nem csak a salátánkat színesíti, de a bőrünket is óvja: lassítja a ráncosodás, megereszkedés folyamatát. Hasonlóan jó hatása van a szintén C-vitaminban gazdag papayának, a brokkolinak, a kelbimbónak. Kutatások szerint mindössze napi 1 g C-vitamin (rendszeresen fogyasztva) 11 százalékkal csökkenti a ráncok kialakulását.

3. Lenmagolaj

Smoothie-kat és salátákat is nagyszerűen ízesíthetünk vele, ráadásul rendszeres fogyasztásával a bőrünk szépségéért is sokat tehetünk. Nem véletlenül tartozik a legegészségesebb élelmiszerek közé. Csökkenti a bőr kiszáradásának esélyét. Hasonló jótékony hatással bír a szőlőmag- és a kendermagolaj is.

4. Sárgarépa

Béta-karotinból feltankolni a szervezetünket sohasem árt. Lassítja a bőr öregedésének folyamatát, ahogyan a tök, a paradicsom, az édeskrumpli, a pirospaprika, a görögdinnye és a mustármag is.

5. Lazac

Az olívaolajhoz hasonlóan a lazac is ómega 3 zsírsavban gazdag. Felveszi a harcot a szív- és érrendszeri betegségek ellen, segíthet a rák kialakulásának megelőzésében. Csökkenti a gyulladásos aknék kialakulását, illetve a ráncok mélységét.

6. Napraforgómag

Magas E-vitamin-tartalma miatt érdemes rendszeresen kis adagokat fogyasztani belőle. Telis-tele van antioxidánsokkal, így késelteti a bőr öregedését, javítja a szennyezett levegő és a cigarettafüst okozta bőrhibákat. Simítja a bőrt, csökkenti a ráncok mélységét és hosszát.

7. Aloe

Legtöbbször külsőleg ajánlott az aloe használata, ám alkalmanként érdemes belsőleg is fogyasztani. Kutatások szerint a rendszeres aloefogyasztás növeli a szervezet kollagéntermelését, így varázsolva szebbé a bőrt. Bónusz: rendszeres mozgás mellett segít csökkenteni a testzsírszázalékot.

Fejtorna-gyakorlatok

Mindössze napi pár perces gyakorlatokkal sokat tehetünk a kellemetlen hájréteg eltüntetéséért. A fejbiccentő izom (ez az izom biztosítja a fej egyenes tartását, egyébiránt a nyak leghosszabb izma) és a nyelvcsont alatti, valamint nyaki bőrizmok rendszeres tornáztatását érdemes a napirendünkbe építeni.

Már azzal, ha kihúzzuk magunkat, egyenes nyak- és fejtartással közlekedünk, kisebbnek látszik az utált rész.

Gyakorlatok:

Bemelegítésként végezzünk fejkörzést. Vegyük fel a kiinduló pózt (egyenes hát, nyak és fej).

1. Állkapcsunkat toljuk előre, közben emeljük fel a fejünket. Így forgassuk jobbra-balra, majd hajtsuk hátra a fejünket. 3×12 ismétlést végezzünk mindkét oldalra. Erősíthetjük a gyakorlat hatását, ha kinyújtjuk a nyelvünket, miközben hátrahajtjuk a fejünket. Próbáljuk pár másodpercig kitartani a pózt.

2. Emeljük fel a fejünket, nézzünk előre. A fogainkat és az ajkainkat összezárva emeljük fel az állunkat. Lassan végezzünk rágó mozdulatot az állkapcsunkkal, amikor pedig az állkapcsunkat éppen felemeljük, tapasszuk a nyelvünket a szájpadlásra. Tartsuk ki a mozdulatot 3 másodpercig. Végezzünk 20 ismétlést.

3. Ne csak forgassuk jobbra-balra a fejünket, de óvatosan próbáljuk meg a vállunkra hajtani. Ismételjük meg 3×8-szor a gyakorlatot.

3 gyakorlat vádli erősítésre

4 saját testsúlyos gyakorlat, ami formába hozza a fenekét

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.