A nők egy része órákat tölt a tükör előtt, mások néhány perc alatt letudják a sminkelést. Ha tudja, mire kell figyelni, melyek a leggyakoribb bakik, könnyebb elkerülni a sminkkatasztrófákat.

5 gyakori sminkhiba, amit jobb elkerülni

1. HIBA: ROSSZ ÁRNYALATÚ ALAPOZÓT VÁLASZT

Ez az a sminkhiba, amibe rengetegen belecsúsznak. Sokan a bőrszínüknél sötétebb árnyalatú alapozót választanak, hogy napsütötte színt varázsoljanak az arcukra – erre a célra azonban ott a bronzosító. Az alapozó akkor tökéletes színben és állagban is, ha elfedi az arc tökéletlenségeit, hibáit, azaz kiegyenlíti a bőr tónusát. A sminkmesterek szerint nem a kézfejen kell kipróbálni az alapozót, hiszen ott teljesen más színű a bőr, mint az arcon, hanem az áll vagy a nyak környékén. Vásárlás előtt, ha lehetséges, kérjen mintát, és próbálja ki otthon az egész arcon. Figyelje meg a bőrét különböző fényviszonyoknál, hogy biztos legyen abban, a választott árnyalat mindig természetesnek tűnik.

2. HIBA: SZÁRAZ, REPEDEZETT BŐRRE VISZI FEL A SMINKET

Ha az arcbőr száraz és hámlik, a smink katasztrofális. Gyakori, hogy az alapozó megül a száraz bőrön – ahelyett, hogy szépen belesimulna és fedne –, majd a kis bőrdarabkákkal együtt szinte leválik az arcról. Száraz bőrűeknél nagyon fontos a rendszeres radírozás és/vagy peelingezés, hogy az elhalt hámsejtektől megszabaduljon a bőr, majd jöhet a hidratálás egy igazán gazdag, tápláló krémmel. A kimondottan száraz bőrre ajánlott alapozó csak a hidratálás után jöhet, de fel kell készülnie, hogy a smink nem lesz tartós. Ha az ajka száraz, berepedezett, tilos a matt rúzs, a legjobb választás egy természetes ápoló olajokat tartalmazó, halvány hidratáló.

 

3. HIBA: ROSSZUL NAGYOBBÍTJA AZ AJKÁT

A nők nagy része teltebb ajakra vágyik, amivel nincs is addig baj, míg a kontúrozás észszerű keretek között marad, és a végeredmény nem egy Pamela Anderson-száj lesz. E gyakori sminkhiba elkerülése érdekében fontos, hogy először mindig az ajak közepén lévő V alakot jelölje ki, majd az alsó ajkak alsó ívét középen, és ezután az ajakszegleteket. Végül kösse össze a kijelölt részeket belülről kifelé haladva, satírozza a szája egészére az ajakceruzát, és jöhet is a harmonizáló rúzs vagy szájfény. A legfontosabb szabály, hogy az ajakkontúr-ceruza színe mindig harmonizáljon a rúzs színével.

sminkhiba Christina Aguilera

Christina Aguilera énekesnőnél ezen a 2004-es fotón a szemöldökprobléma csak az egyik dolog: túl sok bronzosító (vagy barnítókrém), túl maszkszerű megjelenés, túl, túl, túl…
Fotó: Northfoto

4. HIBA: TÚLSZEDI A SZEMÖLDÖKÉT, ÉS/VAGY ROSSZUL FESTI KI

A szemöldök karaktert ad az arcnak, növelheti a szemet, de furcsa összképet is eredményezhet. Ezért nagyon fontos a rendszeres ápolása, karbantartása! A szemöldök formázásánál ragaszkodni kell a természetes ív megtartásához, és csak a kóbor szálakat ajánlott eltávolítani. Színben válasszon olyan árnyalatot, amely illeszkedik a hajához. A szemöldökfestés nem a bőr festését jelenti. Lelombozó, amikor az apró szálacskák nem is látszanak, csak a festék – még ott is, ahol a szempillavonal rég véget ér.

5. HIBA: TÚL SOK SZÍNT VISEL EGYSZERRE

Csak azért, mert négy árnyalat (vagy még több) került egy csomagba, nem jelenti azt, hogy mindegyik színt fel kell vinnie a szemhéjára. Egy átlagos napon bőven elég két árnyalattal kifestenie a szemét. A smink egészére is vonatkozik a „színszabály”: ha a szemén merészebb árnyalat van, a pirosító és a rúzs legyen minimális. A kevesebb néha több, ennek az elvnek a betartásával számos sminkhiba elkerülhető!

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink