A biológiai öregedés már a 25. életévben elkezdődik, még leírni is ijesztő. A bőr öregedésének folyamata természetes, de lehet gyorsítani káros szenvedélyekkel, és a környezeti ártalmak sem tesznek jót a bőrünknek. No de hogyan lehet lassítani?

Miért ráncosodunk?

Először a mimikai ráncok jelennek meg. Az állandóan visszatérő mozdulatok lassanként kifárasztják az elasztikus rostokat. A kötőszövet kollagén rostjai is megkeményednek, egyre inkább veszítenek erejükből és vízraktározási képességükből. Minél szárazabb a bőr, annál rugalmatlanabbnak és érdesebbnek tűnik. Sokan használunk ma már különféle arcápoló termékeket a radírtól a pakolásokig, hiszen a kínálat bőséges, és nap mint nap figyelmeztet bennünket a sok reklám, hogyan járhatunk, ha nem vigyázunk a bőrünkre. A legtöbben azonban nem mélyednek el a részletekben, csak egyetlen általános krémet használnak. Pedig ennél sokkal hatékonyabban is lehet ápolni az arcot, de ahhoz szükség van néhány alapinformációra.

Miért kell kétféle krém?

A nappali krémek legfontosabb feladata a hidrolipid réteg megerősítése. A bőrnek ez a zsírokból, faggyúból és nedvességből álló természetes védőköpenye segít megőrizni a szaruréteg simaságát és ellenálló-képességét. Az éjszakai krémek több hatóanyagot tartalmaznak, melyek segítik a bőr regenerálódását. A masszázs és, a torna növeli az ápolás hatékonyságát, főként a vérkeringés serkentése által.

Mi árt a bőrnek?
  • túl sok napozás és szolárium
  • dohányzás
  • szmog
  • stressz
  • kevés alvás

Mik azok a liposzómák?

Mikroelemek, melyek pontosan olyan felépítésűek, mint a test saját zsírsejtjei, ezért a bőr természetes védelme nem tekinti idegennek őket, így a hatóanyagokat mélyebbre is le tudják juttatni.

bőrápolás, ránc, ráncok

A bőrápolás szabályai, ha ráncokkal harcolunk
Photo: Shutterstock

Lassítható-e az öregedés?

A nedvességfokozó anyagok javítják a legfelső bőrréteg vízháztartását, ezért megtalálhatók az öregedéslassító termékekben. A legjelentősebb nedvességszállítók közé tartoznak:

  • algák
  • ATP
  • aminosavak
  • glicerol
  • húgyanyag
  • selyemprotein
  • hialuronsavak

A leghatékonyabb ránctalanítók

  • A kollagén és az elasztin állati eredetű anyagok, sok gyártó növényi hatóanyagokkal helyettesíti
  • A ceramidok laboratóriumban előállított anyagok, erősítik a bőr védekező funkcióját a környezetből származó kórokozókkal és káros anyagokkal szemben.
  • A C-vitamin számít a legerősebb fegyvernek a ráncok ellen
  • Az érettebb bőr számára az A-vitamin nagy jelentőséggel bír
  • Újdonságnak számítanak a vízinövényekből és a hüvelyesekből származó bioanyagok
  • Az E-vitamin véd az oxidációs folyamatoktól, amelyek jelentősen károsíthatják a bőrt. Nagy koncentrációban alkalmazva jó sejtvédő, vitalizáló hatású.
  • A Q10 nevű enzim elősegíti a hámsejtek regenerálódását.

Amire érdemes költeni

A szem körüli bőr különösen érzékeny. A feszültség, a sok napozás és a rövid éjszakák látható nyomot hagynak rajta. A szemránckém éppen ezért inkább életmód, mint életkor kérdése. Aki sokat éjszakázik, és stresszes életet él, kezdje el mielőbb a használatát. Hasznosak a zsírmentes hidrogélek, melyekben bőrnyugtató anyagok vannak.

arcmaszk, ránc, nő

Nem mindegy, hogy milyen kezelésre költünk

Pakolásszunk, vagy ne?

A maszkok sok mindenre képesek: a magas nedvességtartalmú termékek új életre keltik a sápadt, fáradt bőrt. Fontos azonban, hogy bőrtípusunknak megfelelően válasszunk pakolást, és minden esetben alaposan megtisztított arcra vigyük fel. Előtte érdemes meggőzölni az arcot, mert így kinyílnak a pórusok, és a hatóanyag könnyebben bejut a bőrbe. Viszont érdemes megjegyezni, hogy nem érünk célt azzal, ha vastagon visszük fel a pakolást, vagy hosszabb ideig hagyjuk hatni. Hetente egy-két alkalommal elegendő ily módon ápolni az arcbőrt

Hogyan válasszunk kozmetikust?

A házi arcápolás ma már mindenki számára természetes és napi rutin, de a kozmetikai kutatások egyre több olyan speciális eljárást fejlesztettek ki amelyet csak profi szakemberek végezhetnek el. Jó kozmetikust találni nem könnyű, de nem is lehetetlen. Mindenképpen a szájhagyományra hagyatkozzunk, ha jókat mesélnek egy szalonról és a szakemberről a barátnőink, azt érdemes elhinni. De ha magunk keresünk kozmetikust, akkor alaposan nézzünk körül a szalonban, hogy megfelelő-e a környezet és a tisztaság. Ha megtaláltuk a szimpatikus és megbízható szakembert, hagyatkozzunk a szakértelmére. Persze pénztárcafüggő, hogy ki milyen gyakorisággal tudja profi szakember segítségét igénybe venni.

Ezek is érdekelhetik!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink