A címbeli mondat ugyanolyan egyértelmű figyelmeztetés, mint a „lassan járj, tovább érsz!” Ezt azonban mégsem tartjuk be. Miért? Mert a finomított és hőkezelt ételek leszoktatnak bennünket az alapos rágás folyamatáról.

Lassan rágj, tovább élsz!

Ezek a finomított, gyors ételek azt sugallják, hogy nem csak lehet, de kell is gyorsan enni. A mai életmód szerint ezt sokan el is fogadják, de érdemes átgondolni a gyorsételek létjogosultságát egy másik szempontból is.

Táplálkozási szokásaink és a test

A szánkba vett falatot – amely optimális esetben legfeljebb akkora lehetne, mint egy 5 centis harapás az almából – lassan széttrancsírozzuk, tehát kipréseljük a rostokból a levet. Ez összekapcsolódik a nyálban található enzimekkel, amelyek segítségével már a száj nyálkahártyájában felszívódnak a bennünket éltető alapelemek. A szénhidrát felszívódására például ez a legjobb hely, és ha a nem kellőképpen és alaposan megrágott falattal nem teljesen kipréselt rost kerül a bélbe, annak erjedés, puffadás, béltájéki folyamatos hőemelkedés lesz a következménye. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a bél a szervezetünk és immunrendszerünk védőbástyája. Ha azonban a bélrendszer a helytelenül megválasztott és rosszul megrágott ételek hatására folyamatosan gyulladásban van, akkor ezt a fontos feladatot nem tudja ellátni. Próbáljuk a falatokat szinte tejszerű péppé rágni. Így ugyanis a lebontási folyamat helyesen és teljes mértékben végbemegy.

Rágd az italod?

Az alapos rágás elvét érdemes érvényesíteni az italok tekintetében is. Ne hirtelen, gyorsan, nagy kortyokban igyunk! Kortyonként igyunk, a folyadékot terítsük szét a szájüregben, hogy az enzimek minél nagyobb felületen dolgozhassanak. A száj nyálkahártyája egészen a gyomorig hat, tehát a lassúság fél egészség. Igyunk facsart zöldség- és gyümölcsleveket, élő koktélokat, turmixokat. Alapos rágással, minél több nyers étel fogyasztásával javíthatunk egészségi állapotunkon. Lassíthatjuk az öregedési folyamatokat, de javíthatók például a bőrbetegségek tünetei, valamint a szív- és érrendszeri problémák is. Kitartó rágást kívánok egy régi görög orvosi mondással: Rágd ki magadat a betegségedből!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink