Bármit és bármennyit együnk is, a szervezet minden egyes elfogyasztott falatnál azonnal munkába áll. Az emésztőenzimek működésbe lépnek, és elkezdik lebontani, feldolgozni az elfogyasztott ételt. Minél hatékonyabb és gyorsabb az emésztés, annál több kalóriát dolgoz fel a szervezet.

Anyagcsere serkentő tippek

Az vagy, amit megeszel alapon az elfogyasztott ételek gondoskodnak a szervezet energia- és zsírszintjéről. Így, ha túl sok, túl tömény és nehezen emészthető ételt eszünk, akkor az anyagcsere nem tud lépést tartani a bevitt kalóriákkal. Ha azonban a megfelelő időben a megfelelő ételeket fogyasztjuk, akkor napi szinten akár 500-600 extra kalóriát is elégethetünk. Az már elég jól hangzik, nem?

Kezdje lendületesen a reggelt!

A reggeli létfontosságú. Soha ne hagyja ki! Ha kihagyja a reggelit, a felébredt szervezet nem érti, miért nem kap az egész éjszakai éhezés után tápanyagot, így azonnal sokkot kap, bepánikol, és raktározó üzemmódra kapcsol. Vagyis, ahelyett, hogy korán reggel felpörgetné az anyagcseréjét, azzal kezdi a napot, hogy lelassítja.

MIT EGYEN?

A reggelije legyen tartalmas és komplex. Tartalmazzon jó minőségű szénhidrátot, magas mennyiségben fehérjét és rostokat.

EGY KÁVÉT?

Naná! Egy felmérés szerint akik a reggeli mellé elfogyasztanakegy csésze koffeines kávét, 16 százalékkal gyorsíthatják fel az anyagcseréjüket.

Munkában

Ügyeljen rá, hogy az ebédje megfelelő menynyiségben – min. 30 gramm – tartalmazzon sovány fehérjét. A fehérje segít megőrizni az izom épségét és mennyiségét. Táplálja hát testét sovány fehérjékkel, például sovány túróval vagy a zsírszegény fehér húsokkal.

IGYON ZÖLD TEÁT!

Egy felmérés szerint, akik 12 héten át naponta 3-5 csészényi zöld teát fogyasztottak, azok 4,6 százalékkal több súlytól szabadultak meg, mint azok, akik zöld tea nélkül próbáltak fogyni. Egy másik kutatás szerint már 2 csésze zöld tea napi 50 extrakalória elégetéséhez vezethet. Ez éves szinten elérheti az 5 kilogrammot.

Nyomás alatt

Délutánra a legkitartóbb szervezet is végzetesen megéhezik. És persze ilyenkor a legjobb lenne valami gyors energiát biztosító, szénhidrátban gazdag nass. Még mielőtt az effajta farkaséhség ledöntené a lábáról, délután, ebéd után úgy 3 órával fogyasszon el valami fehérjében gazdag nasst.

Amikor bevásárolni indul

VÁLASSZA A BIOÉTELEKET

Igyekezzen minéltermészetesebb élelmiszereket vásárolni. A félkész, konzerv, zacskós ételek sokszor rengeteg adalékanyagot, tartósítószert, színezéket tartalmaznak. A szervezet a sok műanyagot nem tudja feldolgozni, ezért lassul a pajzsmirigyműködés, és ezzel együtt az anyagcsere is.

FŰSZEREZZEN!

Ne féljen a csípőstől! A csiliben és egyéb csípős paprikákban található kapszaicin serkenti az anyagcserét. Mivel a csípős íz megnöveli a szervezethőtermelését, felgyorsítja az emésztést. Persze a mértékre ügyeljen, mert a csípős paprika túl nagy mennyiségben irritálja a gyomrot és a bélrendszert.

PÓTOLJA A VASAT!

A vashiány miatt az erek kevesebb oxigénhez jutnak, amely fáradékonysághoz, levertséghez és rossz hangulathoz vezethet. Ezért ügyeljen arra, hogy az étrendje mindig tartalmazzon hüvelyeseket, brokkolit, sötétzöld levelű salátaféleségeket, mert ezekben sok a vas.

Edzés közben

Ahelyett, hogy 30-40 percen át egyenletes ütemben kardiózna, bontsa a programját 2-3-5 perces szakaszokra. A szakaszokon belül váltogassa az intenzitást a lassú, közepes és erős kategóriákon belül. Az ilyen típusú edzésforma hat a lehető legjobban az anyagcserére, így égetheti el a legtöbb zsírt.

Pihenés

Legalább 72 óránként tartson egy pihenőnapot. A szervezetnek és az izomzatnak is szüksége van pihenésre, regenerálódásra. Ellenkező esetben kimerül, és hiába izzad a futópadon vagy a kerékpáron, az edzés nem lesz hatékony.

Újra otthon

Vacsorára igyekezzen ómega 3 zsírsavban gazdag ételt fogyasztani. Márpedig ezzel a jó koleszterinnel megőrizheti izmai épségét, csökkentheti a koleszterinszintjét és védheti magát a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Mivel az omega 3 zsírsav az idegrendszerre is jótékonyan hat, kiváló vacsora.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink