Sokféle írás kering a világhálón az almaecetről, és bizony nem mindegyik igazságtartalmára mernénk megesküdni. Az azonban biztos, hogy nagyon sok kedvező hatása van ennek a készítménynek, ártani meg végképp nem árthatunk vele. Az alma távol tartja az orvost, ezt már az angol leckékből is tudjuk, de mi a helyzet az almaecettel?

Mindentudó almaecet

Régóta ismert szer

Az almaecetet állítólag már az ókori kultúrákban is ismerték, azt tudták róla, hogy segíti a vérkeringést. A népi gyógyászatban is elfogadott sokoldalú gyógyír, ez értékes tápanyagtartalmának köszönhető. A tapasztalatok szerint enyhíti a gyomor- és emésztési gondokat, csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, antioxidáns-tartalmának köszönhető- en pedig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepe lehet. Ezek mellett jótékony hatása van az ízületi gyulladásra, enyhíti a migrént, gomba- és baktériumölő. Szépíti és fiatalítja a bőrt, a hajat, a körmöket. Mindezt ma már kutatások is igazolják, nem csak önjelölt gyógyítók. Öszszeszedtük a leghasznosabb tippeket, hogy mi mindenre érdemes bevetni az almából erjesztett italt.

Miért hasznos a fogyókúrában?

Az almaecet segíti a máj működését, a zsírok lebontását, így nagyon hasznos kiegészítője a fogyókúrának is. Emellett elnyomja az étvágyat, serkenti az anyagcserét, és csökkenti a vízvisszatartást. Egyes tanulmányok szerint enyhe, 2-es típusú diabétesz esetén is hatékony, ugyanis azoknál a kísérleti alanyoknál, akik két evőkanál almaecetet fogyasztottak lefekvés előtt, reggelre a vér glükózszintje csökkent – írja az amerikai Readers Digest. Az almaecet sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, szilíciumot, vasat tartalmaz. Ezen felül értékes aminosavak, enzimek, pektin, A- és C-vitamin, bétakarotin találhatók benne és nagyon magas a rosttartalma. Általános használat esetén reggel, ébredés után, éhgyomorra kell meginni egy pohár vizet, amibe 1 evő- kanál almaecetet keverünk. Ha a fogyást szeretnénk serkenteni, akkor ezt tegyük meg ebéd előtt is, majd este, lefekvéskor is.

Almaecet a szépségápolásban

Az almaecetet érdemes a mindennapi szépségápolásba is beilleszteni. Igen sokoldalúan használható, javítja a vérkeringést, ápolja és védi a bőrt, frissítő, élénkítő hatású. Ahogy belsőlegesen, úgy kívülről is csodákra képes. Antibakteriális tulajdonságai miatt ápolja, fertőtleníti és hámlasztja a gyulladt bőrt, elhalványítja a vörös foltokat, és egyensúlyban tartja a bőr pH-értékét.

Fáradtság ellen

A testmozgás és néha az extrém stressz miatt túl sok tejsav halmozódik fel a szervezetben, amitől elnehezültnek és fáradtnak érezzük magunkat. Ebben is segíthet az almaecet, mert a benne található kálium, aminosavak és egyes enzimek enyhítik ezeket az érzeteket. Sőt, az éjszakai lábgörcsökre is kedvező hatással van. 2 evőkanál almaecetet és egy teáskanál mézet keverjünk össze egy pohár meleg vízzel, s igyuk meg.

Mi mindenre jó még az almaecet?

  • Enyhíti a csuklást, tisztítja a légutakat.
  • Elűzi a rossz leheletet, fehéríti a fogakat, helyre- állítja a száj pH-értékét. Öblítsünk rendszeresen hígított almaecettel.
  • Elhalványítja a zúzódások nyomait, ha beborogatjuk a sérült felületet.
  • Torokfájás esetén óránként gargalizáljunk 2 evőkanál almaecet és 2 evőkanál meleg víz keverékével. A legtöbb baktérium nem éli túl a savas közeget, a gyulladás gyorsan javulni kezd.
  • Gyomorfertőzésre, hasmenésre is kedvező hatással van.
  • Csökkenti a koleszterinszintet.
  • A fejbőr korpásodását is kezelhetjük almaecetkúrával. A népszerű amerikai tévé-orvos, dr. Oz azt mondja, hogy az almaecet savassága megváltoztatja a fejbőr pH-ját, ezzel gátolja az élesztőgombák növekedését.
     

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink