Fájdalmas szex, kellemetlen folyás, égő, viszkető érzés az intim területeken? A nők többségének nem ismeretlen tünetek ezek. Az ilyen jellegű panaszok általában bakteriális vagy gombás fertőzés tünetei, amelyek megfelelő kezeléssel egyszerűen gyógyíthatók.

Női bajok

Kényes egyensúly

A hüvelyfertőzések elleni védelemben a hüvelyben termelődő váladéknak fontos szerepe van: síkossá teszi a hüvelyfalat. A pubertást követően a hüvely saját baktériumfl órával rendelkezik. Ezek közül a lactobacillus a legfontosabb, amely biztosítja a hüvely savas vegyhatását, és védelmet nyújt a kórokozók megtelepedése ellen. Amennyiben a lactobacillusok kipusztulnak – hormonális okok, nem megfelelő táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, intim mosakodószerek túl gyakori használata miatt –, a hüvely védtelenné válik, és különböző káros mikroorganizmusok szaporodhatnak el benne.

Kínzó tünetek

A bakteriális vaginosis a hüvely egyik leggyakoribb fertőzése. A lactobacillusok „eltűnése” miatt a hüvely pH-szintje emelkedik, és azok a baktériumok, amelyek egyébként csak elenyésző számban vannak jelen a hüvelyben, elszaporodnak. Tünetei: szürkés, kellemetlen szagú váladék, néha viszketés, égő érzés a hüvelyben, illetve a szeméremtesten. Kezelése metronidazoltartalmú gyógyszerrel és hüvelykrémmel történik. Fontos, hogy időben megkezdődjön a kezelés, mert a fertőzés felfelé terjedhet, méhnyálkahártya-, kismedence-gyulladást okozva. A hüvely másik leggyakoribb fertőzése a gombás hüvelyfertőzés. A tüneteit nem lehet figyelmen kívül hagyni: a hüvelyváladék mennyisége megnő, fehéres-sárgás színű, „túrós” jellegű lesz. Ha a fertőzés hosszabb ideje fennáll, a szeméremtesten erős viszketést, égő érzést okoz. Kezelésére számos hüvelykúp, krém, tabletta áll rendelkezésre, melyek használatát általában szájon át szedhető gyógyszerekkel is ki kell egészíteni.

Természetes védőmechanizmus

Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborult, célszerű tejcukrot és lactobacillusokat tartalmazó készítményekkel helyreállítani a hüvely természetes közegét. A hüvely természetes védőrendszerének része a hüvely felszínét borító hámréteg is, amely fizikai akadályt képez a kórokozók behatolása ellen. Ha a női nemi hormonok szintje ingadozik vagy elégtelen (különösen változókorban vagy a menstruáció vége előtt), a védelem károsodhat. Ezért szükség lehet az ösztriolpótlására is, így célszerű olyan készítményt választani, amely ezt a természetes női hormont is tartalmazza. Az ösztriol biztosítja a vérkeringést a hüvely hámszövetében, valamint azt, hogy a hámréteg kellően vastag és rugalmas legyen.

Mikor kell a lactobacillusokat pótolni?

Bizonyos gyógyszeres kezelések után (pl. antibiotikumok), a menstruáció vége előtt vagy menstruáció után kialakuló hüvelyi panaszok (hüvelyi szárazság, viszketés, égő érzés, fájdalom közösülés alatt), enyhe, illetve közepes súlyosságú baktérium- vagy gombás fertőzés esetén, illetve kiújuló hüvelyi fertőzések megelőzésére.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink